Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za štedljivu rasvjetu gotovo dva milijuna kuna

Autor: Josip Portada

19.09.2012. 22:00
Za štedljivu rasvjetu  gotovo dva milijuna kuna

Foto: Josip PORTADA



Projekt financiraju ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 972. 480 kuna, odnosno 53 posto i Grad Pag sa 862. 390 kuna, odnosno 47 posto. Radovi su počeli na području Vodica, a otvorio ih je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić
U Pagu su počeli  radovi na drugoj fazi postavljanja led rasvjete. Projekt je  vrijedan gotovo dva milijuna  kuna, a financiraju ga Fond za  zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost sa 972. 480 kuna, odnosno 53 posto i Grad  Pag sa 862. 390 kuna, odnosno 47 posto. Radovi su  počeli na području Vodica, a  otvorio ih je gradonačelnik  Paga Ante Fabijanić.
540 led dioda
– Postavljanjem led rasvjete  štedimo proračunska sredstva  i štitimo okoliš. To je rješenje  svih problema s javnom rasvjetom u Pagu. Stara rasvjeta  se za vrijeme bure, posolice i  kiše gasila i pješaci su imali  velikih problema pri kretanju  prometnicama. Zimi za nevremena, kada bi se ugasila  vanjska rasvjeta, posebno velike probleme su imali učenici  koji su se vraćali iz škole.  Nakon postavljanja led rasvjete učenici će konačno prolaziti osvijetljenim putem, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Proizvođač led rasvjete koja  se postavlja u Pagu je tvrtka  Philips, a svako rasvjetno  mjesto troši 29 W. Dosadašnja  rasvjetna mjesta trošila su 100  i 150 W.
– Stara rasvjeta je trošila  znatno više električne energije od led rasvjete koja se  postavlja i zbog toga će se  uštedjeti proračunska sredstva, a uložena sredstva će se  otplatiti za dvije godine, rekao  je gradonačelnik Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić  je naveo kako će mjesečni  obroci za javnu rasvjetu biti  pet puta manji nego do sada i  godišnje će se uštedjeti oko  180.000 kuna. Nakon otvaranja radova postavljeno je  šezdeset novih rasvjetnih tijela. Radovi će se nastaviti  na predjelu Bašace te na drugim područjima Paga, a postavit će se 540 led dioda.
U Fondu prepoznali projekt
To je početak četverogodišnjeg projekta izmjene javne rasvjete u svim mjestima  koja se nalaze u sastavu Grada Paga. Nakon što se led  rasvjeta postavi u Pagu, projekt će se nastaviti u  Vlašićima, Dinjiškoj, Šimunima, Košljunu i u drugim  mjestima. Projekt uvođenja  novog sustava javne rasvjete  u Pagu pokrenuo je gradonačelnik Ante Fabijanić.  Grad Pag se javio na natječaj  koji je raspisao Fond za  zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost, a uz prijavu na  natječaj trebalo je za svako  rasvjetno mjesto pribaviti  potrebnu dokumentaciju i  izraditi projekt izmjene rasvjetnih tijela. U Fondu za  zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost je procijenjeno  kako je projekt Paga kvalitetan i odobrena su sredstva u visini od gotovo milijun kuna.
– Pagu je potrebna nova,  suvremena javna rasvjeta.  Led rasvjeta je štedljiva, njenim postavljanjem se čuva  okoliš, a otpornija je na vremenske uvjete od stare. Zadovoljan sam što smo uspjeli  u natječaju jer sa sredstvima  koja smo dobili možemo ostvariti ovaj veliki projekt, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Radovi na postavljanju led  rasvjete trebali bi biti završeni do 1. studenog ove  godine.