Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

EU dobrodošlica Antonije Čačić

19.09.2013. 22:00
EU dobrodošlica Antonije Čačić


Portreti su doživljeni metaforički, kao simboli moćnika, a prikazani su na jedan heraldičko-veksilografski način, poput grbova na pozadini zastava
Slikarica Antonia Čačić prošlog je tjedna u Europskom domu u Zagrebu upriličila izložbu portreta naslovljenu “Wellcome Croatia, Willkommen Croatia, Benvenuti Croatia” u povodu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.
Neobični portreti
Predstavljena izložba sastoji se od devet portreta političara koji su u procesu pregovora Hrvatske i EU odigrali ključnu ulogu. Portrete moćnih državnika i političara Unije Antonia Čačić prikazala je na sebi svojstven način. Predstavila ih je onako kako umjetnici svojim čulima osjećaju da se neke političke situacije ipak na neki drugačiji način događaju. Izloženi portreti ljudi, koji su svih tih godina pratili naš ulazak u Uniju, nisu obični, ako ih bolje pogledamo otkrivamo kako su smješteni na pozadinu zastava u bojama zemalja iz kojih dolaze i portreti su doživljeni metaforički, kao simboli moćnika, a prikazani su na jedan heraldičko-veksilografski način, poput grbova na pozadini zastava. Fizička stvarnost, međutim, nije u likovnom smislu doslovno prepisana, već je prikazana kroz autoričinu osobnu vizualnu optiku simbola i asocijacija. Tako nas s tih Antonijinih slika službeno pozdravlja devet moćnih europskih političara, smiješeći se “zaleđenim” kurtoaznim osmijehom. Njihove fizionomije znane su i prepoznatljive.
Iz predgovora Višnje Slavice Gabout u katalogu izložbe možemo izdvojiti ovu opasku: “Ulazak Hrvatske u Europsku uniju slikarica Antonia Čačić prati koloristički neobičnim portretima što predstavlja promišljen vizualno-kritički komentar koji propituje funkcioniranje vrijednosnih sustava i društvenih konvencija, etička uvjerenja, društveno-političke elite, ideje i ideale, a posebno istine o kojima se, ili govori iskosa, ili pak šuti. Međutim uvijek je tu, kao i kod drugih umjetnika prisutno jedno skretanje, koje naziremo u posebnoj, crvenoj boji inkarnata kao i specifičnoj boji očiju.
Nelagoda
Portretirani europski čelnici tako nas promatraju, i nadalje će nas promatrati, na poseban način, a mi ćemo ostati u jednom monitoring odnosu i koliko god željeli da sve skupa bude, a i bit će slavno i svečano, ipak je prisutna neka vrsta nelagode. Dodajmo na kraju kako je ovo, nakon Raba, Krka i Galerije Ulrich u Zagrebu, četvrta izložba Antonije Čačić na istu temu dobrodošlice Hrvatske u EU, a spomenutu izložbu je otvorila, uz prikaz stvaralaštva autorice izložbe, Renata Bačić voditeljica galerije Europskog doma i Europskog pokreta Hrvatska.
Antonia Čačić rođena je 20. veljače 1976. godine u Zadru gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju Jurja Barakovića. Nakon studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1997. upisuje studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. E. Kokota, a od 2002. do 2006. je na poslijediplomskom studiju slikarstva na Akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje u Ljubljani, u klasi prof. G. Gnamuša. Radi kao asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i kao nastavnica u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi. Članica je HDLU-a Zagreb.