Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ministar Zmajlović u Zadru najavio osnivanje komore za zaštitu okoliša

19.09.2013. 22:00
Ministar Zmajlović u Zadru najavio osnivanje komore za zaštitu okoliša


Prva regionalna Konferencija o procjeni utjecaja na okoliš započela je jučer s radom u zadarskom hotelskom kompleksu Falkensteiner na Boriku.
Marta Brkić iz Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša, kao organizatora, istaknula je jučer u Zadru važnost ove konferencije budući da po prvi puta okupljaju profesionalce, znanstvenike, predstavnike državnih upravnih tijela, nevladinih udruga, stručnjake za odnose s javnošću, ali i investitore iz više od deset zemalja regije koji sudjeluju u postupku procjene utjecaja na okoliš. Također je zahvalila na velikom odazivu ovoj Konferenciji na kojoj će ova tri dana nazočiti preko tristo sudionika, a jedan od glavnih ciljeva je uklanjanje barijera u komunikaciji i povećanje razumijevanja i povjerenja između zainteresiranih strana uz poštivanje stručnih znanja i najbolje prakse, kazala je Brkić.
Sudionike je pozdravio i Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode koji je istaknuo važnost ove Konferencije budući da se prvi puta održava, i to u Hrvatskoj koja, kazao je ministar, ima struku, znanje i tradiciju u zaštiti okoliša.
– Hrvatska još od 1984. godine radi na ovoj problematici i po tome je primjer zemljama u regiji. Ponekad smo, ipak, pretihi, nismo glasni, a glasniji postaju oni koji nisu na ovom planu kompetentni. Upravo ova Konferencija je važna u tom smislu, da se čuje glas struke. Isto tako kada se govori o zakonima koji prate problematiku zaštite okoliša, apeliramo da se također dade prilika struci, kazao je ministar istučući kako  je novim zakonom predviđeno osnivanje komore koja bi okupljala stručnjake u zaštiti okoliša.