Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ne samo da kolju ovce, nego i u dvorišta ulaze!

19.09.2013. 22:00


Dva vuka spustila su se u Goricu i ovih su dana poklali cijelo malo stado ovaca. Roku Bačiću tako su prekjučer vukovi upali u ogradu gdje je Roko čuvao svoje stado od 30 ovaca. Zaklali su mu tri ovce, dok su se ostale razbježale, a pastir ostao zaprepašten kako su se vukovi doslovno pripitomili i ne prezaju više ni od ljudi.
Njegovom susjedu dan prije vuk je također zaklao tri ovce iz stada, a pet-šest dana prije toga trećem Goričaninu pet je ovaca stradalo od napada najvjerojatnije ista ta dva vuka koji se doslovno šetaju po selu.
– Dva vuka ćapala su nam ovce i podavili ih i nikom ništa. Nismo nikom ni prijavljivali, a kome ćemo, koga briga za to. Vuka ubiti ne smiš i eto ti muke, govori razočarana Rokova supruga jučer dok je pripremala objed.
Štetu više niti ne prijavljuju
Roko nije puno govorio, samo je kratko odgovarao na naša pitanja koliko ovaca su mu vukovi zaklali ovaj put. I lani su im dvije ovce stradale od vučjeg napada, no odštetu nikad nisu dobili. I susjed, kojemu su vukovi lani zaklali ovce prijavio je štetu, ali do danas ništa nije dobio, pa Goričani više niti ne prijavljuju štetu. No ovaj put stanje je kulminiralo jer vukovi su doslovno ušetali u selo.
– Evo, nekidan je susjed s prozora iz spavaće sobe u dvorištu vidio dva vuka, a radnici iz obližnje klaonice su ih morali tjerati automobilom jer su nasrnuli u klaonicu. Zvali smo i poljoprivredno- savjetodavnu službu, ali oni nam kažu kako tu ne mogu ništa. Odnosno da se najvjerojatnije radi o križancima vuka i psa koji mogu biti agresivniji od čistokrvnih vukova te da su bili vjerojatno uzgajani kao psi za borbu, a kad im više nisu trebali, jednostavno su ih pustili u prirodu, govori nam ogorčeni Goričanin Marinović, koji je na upit smiju li onda takve životinje ustrijeliti, dobio odgovor – ne, ako ne misle platiti kaznu. A kazna za odstrjel vuka je ni manje ni više nego 40 tisuća kuna!
Vukovi prisiljeni na dolazak u sela
Odštetu za zaklane ovce Goričani još nisu vidjeli, a kako se čini ni neće tako skoro, jer kako su imali čuti, u državnom proračunu ove godine nije predviđen novac za isplatu ovakvih odšteta.
Očito je poremećen hranidbeni lanac u prirodi, pa vukovi ili pak križanci vuka i psa, u potrazi za hranom osvajaju nove teritorije. Krivolovci ubijaju sitnu divljač, sela su napuštena, vukovi lutaju u potrazi za hranom i dolaze u naseljena područja, kao što je najnoviji slučaj u Gorici.
Ove zaštićene životinje pregrupirale su se i preselile na nova područja, a na to je najveći utjecaj imala upravo potraga za hranom koje je u prirodi sve manje.