Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vožnja “najfascinantnijom dionicom brdskog bicikla”

19.09.2013. 22:00
Vožnja “najfascinantnijom dionicom brdskog bicikla”


Natjecatelji će voziti prekrasnim velebitskim krajolikom preko Libinja, Bukve, Kraljičinih vrata, Tulovih greda i Malog Alana sve do Pariževačke glavice nad kanjonom rijeke Zrmanje gdje je cilj utrke za sve kategorije


Drugo izdanje Velebitskog mountainbike maratona održava se u subotu 21. rujna na području južnog Velebita, na prostoru općina Starigrad i Jasenice. Oko 120 natjecatelja krenut će u 10 sati iz Starigrada-Paklenice, iz hotela Alan gdje se vrše i prijave sudionika, prema Modriču gdje je organiziran službeni start utrke.
Tri težinske kategorije
Predviđene su tri težinske kategorije: ULTRA od 80km/ 2.500m+, CHALLENGER 45km/1.350m+ i REKREATIVNA od 22km/400m+, a natjecatelji će voziti prekrasnim velebitskim krajolikom preko Libinja, Bukve, Kraljičinih vrata, Tulovih greda i Malog Alana sve do Pariževačke glavice nad kanjonom rijeke Zrmanje gdje je cilj utrke za sve kategorije.
Trasa ovogodišnjeg Velebitskog MTB maratona najvećim dijelom prolazi biciklističkim stazama uređenim kroz zajednički projekt turističkih zajednica općina Starigrad i Jasenice koji su iste realizirale prije nekoliko godina u suradnji sa svojim općinama, a uz značajnu potporu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj(UNDP) i Kraljevine Nizozemske te sustava Hrvatske turističke zajednice, sve s ciljem unapređenja uvjeta za daljnji razvoj ponude aktivnog odmora za što podvelebitsko područje ima izniman potencijal.
Trasa Terre Incognite
Istu trasu je koristila i kultna petodnevna utrka Terra Incognita koja se uzastopno održavala od 2000. do 2007. godine i ugostila brojne pustolovne trkače iz ukupno 36 zemalja, među kojima i neke od najizdržljivijih sportaša današnjice. U tih pet dana utrke natjecatelji su kroz trekking, vožnju brdskim biciklom i kajacima doživjeli najljepše od Hrvatske – otoke, more, rijeke i planine. Danski tim koji je pobijedio 2007. godine i koji je sudjelovao u mnogim utrkama širom svijeta opisao je velebitsku dionicu “najfascinantnijom dionicom brdskog bicikla koju su ikada vozili”. I bez lažne skromnosti, treba im vjerovati, jer Velebit zaista jest jedan od najvećih prirodnih bisera Europe, s razlogom uvršten i u UNESCO-ovu mrežu svjetskih rezervata biosfere od 1978. godine.
Utrku organizira Klub pustolovnih sportova Multisport u suradnji s Turističkom zajednicom općine Starigrad, Nacionalnim parkom Paklenica i Parkom prirode Velebit. Više možete pronaći na http://www.adventurerace.hr/hr/.