Branitelji ne koriste represivni obrambeni stil

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Psihologinja Marta Grbić predstvila je svoje istraživanje u Udruzi hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a

Obrambeni stil kod osoba s dijagnosticiranim PTSP-om bio je naziv istraživanja kojeg je u Udruzi hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a prezentirala magistra psihologije Marta Grbić. Članovima udruge Marta Grbić je održala predavanje o rezultatima istraživanja kojeg je na 33 ispitanika provela u sklopu svog diplomskog rada.

Suočavanje sa stresom, traumom

- Istraživanje se odnosilo na ispitivanje načina na koji se hrvatski branitelji suočavaju sa stresnim i neugodnim situacijama te osobnim traumatičnim iskustvom. Cilj istraživanja je bio ispitati koriste li hrvatski branitelji represivni obrambeni stil te kakav je njegov odnos s njihovim osobinama ličnosti, intenzitetom simptoma PTSP-a te kvalitetom socijalne podrške koju branitelji doživljavaju od strane svoje okoline, rekla je u uvodu Marta Grbić.

Jasnije, obrambeni mehanizmi su nesvjesni procesi koji štite osobu od pretjerane anksioznosti koja može biti uzrokovana stresnim vanjskim događajima i uznemirujućim unutarnjim psihološkim stanjima. Jedan od takvih obrambenih mehanizama je i represija, poznatija pod nazivom potiskivanje, koja se odnosi na izbjegavanje prijetećih informacija i nastojanje da se takve informacije zaborave. Ona se najčešće povezuje s potiskivanjem osobnih traumatičnih iskustava pa se iz tog razloga često ispitivala upravo kod pojedinaca koji su doživjeli traumatsko iskustvo.

- Rezultati ovog istraživanja pokazali su, između ostalog, da ispitani branitelji ne koriste represivni obrambeni stil u svom svakodnevnom suočavanju, što pokazuje da možda još uvijek nisu spremni potisnuti traumu koju su proživjeli. Važnost ovog istraživanja leži u tome da je vrlo bitno u budućnosti utvrditi koje onda obrambene stilove koriste branitelji, ukoliko ne koriste represivni obrambeni stil, te koliko su oni adekvatni za što učinkovitije suočavanje sa stresom i proživljenom ratnom traumom, naglasila je psihologinja Grbić.

Na predavnaju je istaknuta i specifičnost hrvatskog uzorka branitelja, napose zbog specifičnosti socijalnih okolnosti u kojima žive, jer status branitelja još uvijek nije u potpunosti riješen te se zbog toga rezultati ovog istraživanja ne poklapaju sa rezultatima stranih istraživanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno