Penjačicu spašavali i članovi austrijske gorske službe spašavanja

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
U akciji je sudjelovalo deset članova HGSS-a, pet djelatnika Nacionalnog parka i dvoje članova Austrijske gorske službe

Članovi Stanice Zadar uz pomoć kolega iz Austrijske gorske službe i djelatnika NP Paklenica uspješno su sanirali ozljede penjačici nakon pada u smjeru Mosoraški i predali je hitnoj pomoći.

U subotu u 11.40 sati stigla je dojava od Centra 112 o padu penjačice u Anića kuku u smjeru Mosoraški. Odmah je alarmirana Stanica Zadar. Četvero spašavatelja iz Zadra te jedan iz Zagreba, koji su bili u blizini, odmah su krenuli prema kanjonu Velike Paklenice, a njima se priključuju i djelatnici Nacionalnog parka i kreću prema Anića kuku.

Penjačica je pala u petoj dužini smjera prilikom penjanja u vodstvu i zadobila ozljede desne ruke i ramena te nekoliko sekundi bila u nesvjesti. Pored nje su penjali članovi Austrijske gorske službe te odmah priskočili unesrećenoj djevojci u pomoć. Zbog mogućih težih ozljeda u pripravnost je stavljen i helikopter, ali na sreću nije bilo potrebe za njim. Spašavatelji su s djelatnicima parka došli pod smjer a ostatak spašavatelja je pričekao na putu. U tom trenutku su kolege iz Austrije spustili ozljeđenu osobu u podnožje stijene. Osoba je pregledana te uz pomoć spašavatelja spuštena do hitne pomoći koja je čekala u kanjonu. Akcija je završila u 14 sati povratkom svih spašavatelja u kanjon.

U akciji je sudjelovalo deset članova HGSS-a, pet djelatnika Nacionalnog parka i dvoje članova Austrijske gorske službe.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno