Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ABA SUPERKUP: Zadar protiv Cedevite, Pipan se nada napretku

20.09.2018. 19:24
ABA SUPERKUP: Zadar protiv Cedevite, Pipan se nada napretku


Košarkaše Zadra umjesto nastupa na Zadar Basketball Tournamentu gdje posljednjih sezona tradicionalno imaju službenu uvertiru u novu sezonu ove godine je dočekao drugačiji itinerar. Umjesto na Višnjiku protiv CSKA, Fenerbahcea i ostalih Euroligaša za vikend nastupaju na Superkupu ABA lige u Laktašima gdje je Igokea domaćin osam najbolje plasiranih momčadi iz lanjske sezone. U trodnevnom programu na zapadu BiH po nokaut sistemu tražit će se prvi trofej sezone, a na tom putu pred momčadi Aleša Pipana stoje visoke prepreke. U četvrtfinalu ih u petak s početkom u 18 sati očekuje ponajveći favorit ovosezonskog regionalnog izdanja Cedevita predvođena španjolskim trenerom Sitom Alonsom dok drugi par dana čine Crvena Zvezda i Petrol Olimpija. Pobjednici tih dviju utakmica sučelit će se u polufinalu, a u kakvom stanju su Zadrani krenuli put Laktaša elaborirao je njihov strateg. Posljednje tri jake provjere u Francuskoj protiv Choleta, Strasbourga i Nanterrea 92 Pipanu su unatoč sva tri poraza pokazale u kojem pravcu treba i ne treba ići igra Zadra.
– Te tri utakmice u Francuskoj su služile prije svega meni kao treneru da vidim gdje smo u ovom trenutku i kako će igrači reagirati na neke stvari. Nismo se spremali za protivnike, jer me trenutno samo zanimaju moji igrači i moja momčad. Nije bilo sve tako loše kako je na kraju ispalo. Bilo je tu i dobrih stvari koje treba zadržati, a ono što je bilo loše i ne valja treba popraviti do početka ABA lige – prokomentirao je Pipan turneju po Francuskoj gdje je najveća boljka bila porozna obrana kao i branjenje pick igre protivnika.
– Dosta toga radimo na treninzima svaki dan i ide sve bolje i bolje kako vrijeme odmiče. Na turniru u Francuskoj smo isprobavali neke varijante i mislim da kad bude trebalo da će sve izgledati puno bolje u tom segmentu igre, jer ćemo se tada i pripremati na igru protivnika. Tako da ne bih isticao nekakve neodstatke iz tih utakmica jer smo još uvijek u onoj fazi kad stvari polako sjedaju na svoje mjesto.
Prvi službeni ispit je danas u četvrtfinalu Superkupa. Cedevita je protivnik koji je definitivno jači od Zadra, ali to ne znači da se ide s bijelom zastavom u Laktaše.
-Ovo nam je prva službena utakmica u Superkupu koja će poslužiti i za pripremu. Volio bih kad bi igrači danas pokazali napredak u odnosu na prethodne utakmice. Želimo se hrabro suprostaviti jednoj             Cedeviti koja je izuzetno snažna. Cedevita ima 15-16 igrača za prvu momčad. Ne znamo tko će biti unutra, a tko ne za našu današnju utakmicu. No, bez obzira na to naš cilj je odigrati pravu, mušku utakmicu i ako damo sve od sebe neću imati što prigovoriti svojim igračima. Nadam se da ćemo se pokazati u dobrom svjetlu u Laktašima, a što će biti na kraju vidjeti ćemo – kazao je za kraj Pipan.
 
Raspored
Četvrtfinale: Mornar – Partizan, Igokea – Budućnost (igrano jučer), Zadar – Cedevita (18 sati), Crvena Zvezda – Petrol Olimpija (20.30)
Polufinale: Mornar/Partizan – Igokea/Budućnost (subota, 18 sati), Zadar/Cedevita – C.Zvezda/P.Olimpija (subota, 20.30)
Finale: nedjelja (21 sat).
 
Cedevita brani naslov
Ovosezonski Superkup ABA lige u Laktašima doživjet će svoje drugo izdanje. Ovo natjecanje pokrenuto je pred početak prošle sezone kad je u crnogorskom Baru nastupilo također osam najboljih sastava iz prethodne sezone s tim da je umjesto Crvene Zvezde koja je zbog sudjelovanja na predsezonskom turniru Eurolige uskočio FMP. Prvi naslov je pripao Cedeviti koja je na tom putu porazila FMP-a (86:68), Megu Bemax (99:96) te u finalu, kasnijeg prvaka lige, Budućnost Voli (78:69).