Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pogledajte kakav je plan za novi kampus – Centar tehnologije, edukacije i kulturnih resursa

20.09.2018. 14:46
Pogledajte kakav je plan za novi kampus – Centar tehnologije, edukacije i kulturnih resursa


Završna konferencija granta WBIF6 IPF3 tehničke pomoći održana je jučer u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Sveučilište u Zadru bio je korisnik ovog granta za pripremu prve faze izgradnje projekta Novi kampus – Centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa Sveučilišta u Zadru koji ima za cilj širenje Sveučilišta u Zadru u skladu sa strateškim i nacionalnim prioritetima, kako bi se omogućio njegov budući razvoj koji je trenutno otežan nedostatkom prostora i opreme.
– Ovo je za Sveučilište u Zadru novi početak. Ovim možemo reći da nema oklijevanja u njegovom razvoju te u razvoju njegovog campusa. To je projekt koji je u završnu fazu ušao 2015., a do 2020. dobit ćemo njegov središnji dio. Dobili smo financijska sredstva za studentski dom i za studentsku prehranu. Nastojimo ući u novi korak, a to je zgrada koja se odnosi na STEM područje koje se odnosi na studentski standard i smještaj, rekla je prije početka konferencije rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.
Rektorica je naglasila da se djelatnosti sveučilišta puno brže razvijaju nego prostorne mogućnosti. Osiguravanjem odgovarajućih uvjeta za nove studijske programe i istraživačke aktivnosti, te smještaj većeg broja studenata, cilj je podržati širenje sveučilišta u novim područjima znanosti i održavanju visoke kvalitete nastave u postojećim područjima.
– Ovaj projekt je omogućio planiranje i izgradnju projekta Novi kampus – Centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa Sveučilišta u Zadru u suradnji s lokalnim dionicima koji su podržali razvoj prostornog plana Novog kampusa koji ima društvenu namjenu. Studija izvodljivosti ocijenila je izgradnju četiri nove zgrade kao ekonomski održive: Studentski smještaj i prehrana, Zgrada STEM odjela sa studentskim dormitorijem, CIMMAR (Centar za interdisciplinarna istraživanja mora i pomorstva), Sveučilišna knjižnica kao centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa. Zamisao je da se u novoj, Sveučilišnoj knjižnici objedine postojeća sveučilišna, znanstvena i knjižnica Zadarske nadbiskupije, rekla je rektorica Vican.
Trenutačno Sveučilište u Zadru ima 27 znanstvenih departmana, 5.500 studenata i preko 600 zaposlenika. To je kako kaže rektorica Vican, pravi mali grad unutar grada.
Što više vlastitim naporima i projektima, osigurana su sredstva unatoč zabrani zapošljavanja, za zapošljavanje 9-10 zaposlenika, ali ne na samo tri ili šest mjeseci.
U okviru projekta izrađen je dio tehničke dokumentacije za projekt Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru koji će biti financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020 (OPKK). U objektu će se osigurati 285 dodatnih ležajeva i 500 mjesta u novoj menzi s dodatnim kapacitetom od 2.415 obroka dnevno. Grant tehničke pomoći u vrijednosti od 800.000 eura je financiran putem instrumenta financijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u okviru 6. natječaja za tehničku pomoć u pripremi infrastrukturnih projekata za financiranje kroz europske strukturne i investicijske fondove.