Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vir se u tuzi, ljubavi i poštovanju oprostio od Mate Radovića

20.09.2018. 13:00
Vir se u tuzi, ljubavi i poštovanju oprostio od Mate Radovića


U boli i tuzi Vir se jučer na posljednjem ispraćaju i pogrebu na virskom mjesnom groblju oprostio od Mate Radovića. Otok koji je Viranin Radović obilježio svojim političkim djelovanjem i kojemu je posvetio svoj znanstveni interes, pokazao je ljubav i poštovanje. Prijatelji, kolege i znanci, svi koji su dobrog čovjeka Matu poznavali, pružili su njegovoj obitelji ruku, makar prave utjehe nije bilo. Radović je bio znameniti Viranin, čovjek čije je političko djelovanje obilježilo cijelu otočnu epohu, virski i županijski HSLS te političku scenu Zadarske županije, dok je kao voditelj i kustos Muzeja ninskih starina, radeći predano i tiho, u poštovanju i ljubavi zadužio Nin i Ninjane. Jučer su na mjesnom groblju u Viru tugovali svi.
– Svjesni smo kako je smrt dio života, ali nas smrt uvijek iznenadi i zatekne. Njegova obitelj tuguje, ali tuguju cijeli Vir i Nin. Matin doprinos u kulturi je nemjerljiv, dok je najviše od svega bio dobar čovjek – kazao je virski župnik don Tihomir Vulin opraštajući se Radovića. Od svog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika oprostio se i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović. Radović je bio predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir, virski vijećnik, ali i osoba s kojom je Kapović odrastao.
– Ovaj veličanstveni oproštaj i ovoliki broj ljudi pokazuju kakav je Mate bio čovjek. Odrasli smo zajedno i kasnije surađivali gradeći otok Vir i pretvarajući ga u jednu od najljepših destinacija na Jadranu. Mate je bio čovjek koji nikad nije pogazio svoju riječ – s tugom je kazao virski načelnik.
Radović je umro u 45. godini života u ponedjeljak 17. rujna u obiteljskoj kući, iznenada i tiho, ostavljajući svoje voljene u tuzi, praznini i boli. Sahranjen je u srijedu 19. rujna na voljenom otoku uz vojne počasti, pažnju, ljubav i poštovanje koje su mu iskazali svi Virani i Ninjani, prijatelji i suradnici iz Općine Vir, Općinskog vijeća i cjelokupnog virskog općinskog sustava, prijatelji i suradnici iz Muzeja ninskih starina, iz Grada Nina, kolege sa Sveučilišta u Zadru, prijatelji i suradnici iz političkog života njegovog HSLS-a i cijele Zadarske županije te svi drugi koji su Matu znali.
Radović je bio zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir i predsjednik vijeća od 2007. godine do 2013. godine, virski vijećnik posljednjih 13 godina, a od 1995. godine član HSLS-a, predsjednik virskog ogranka stranke te socijalno-liberalni koalicijski predstavnik u Općinskom vijeću do današnjeg dana. Bio je i hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a, arheolog, povjesničar i kustos muzeja, otac, suprug, sin i brat. Radović će ostati upamćen kao dobronamjeran, obrazovan, sposoban, stručan i kompetentan u gradnji zajednice kojoj je pripadao, kao i velikodušan u znanju koje je nesebično dijelio s drugima.