Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Glagoljica je doživjela revitalizaciju

20.09.2019. 12:35
Glagoljica je doživjela revitalizaciju


U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar svečano je u srijedu poslijepodne otvoren 10. Sabor glagoljaša »Slovo rogovsko 2019.« te izložba »Don Pavao Kero i Sabor glagoljaša« autora Tihomira Franova.
– Ovogodišnji Sabor otvaramo izložbom posvećenom don Pavlu Keri koji je ostavio velik trag i u Saboru glagoljaštva, ali i općenito u glagoljici na zadarskom području. Kroz ovih deset godina imali smo jako mnogo događaja, radionica, predavanja. U proteklih deset godina bilo je puno truda i rada, ali i uspjeha, te je kroz Sabor i njegove radionice prošlo jako mnogo sudionika, rekla nam je Danijela Deković, predsjednica Udruge glagoljaša Zadar. Istaknula je kako je glagoljica sve više i više prisutna te je doživjela svojevrsnu revitalizaciju.


Tečaj glagoljice prošlo 800 učenika u županiji
Svrha održavanja Sabora glagoljaša je okupljanje glagoljaša iz županije i cijele Hrvatske te inozemstva. Organizatori imaju želju okupiti i znanstvenike, ali i umjetnike, kako iz kazališta, tako i slikare te fotografe, kako bi na taj način podijelili iskustvo između sebe te napravili planove za sljedeću godinu.
– Kada smo 2008. godine kada smo krenuli s organizacijom Sabora imali smo svega 20-ak učenika na području cijele županije koji su učili glagoljicu. Danas imamo oko 300 učenika na području cijele županije, koji aktivno tijekom cijele školske godine rade na glagoljaštvu. U ovih 11 godina, koliko cijeli projekt traje došli smo do brojke od skoro 800 učenika iz Zadarske županije koji su prošli tečaj glagoljice, plus gotovo 400 učenika iz cijele Hrvatske, istaknula je Deković impresivne brojke.
Pojasnila je kako tijekom Sabora, koji obično traje nekoliko dana, imaju stručna predavanja, ali i brojne radionice koje su prilagođene djeci.
– Imamo radionice za predškolski uzrast, te niže i više razrede osnovnih škola, kao i srednjoškolce, studente i odrasle. U najranijoj dobi djeca uče kroz razne igre, crtanje, slikanje, a kako rastu i sve više sazrijevaju dajemo im originalne testove za transliteraciju i crtanje, a troje učenika koji su završili kroz naše radionice odabrali su glagoljicu kao zanimanje te danas kroz digitalne tehnologije promoviraju glagoljicu, pojasnila je veliki utjecaj koji je Sabor ostavio na mlade i oživio je njihovu ljubav prema starom hrvatskom pismu.


Predavanja i zanimljiv igrokaz
Na otvorenju su održana predavanja Danijele Deković »Deset godina Sabora glagoljaša«, Ivice Vigato: »Don Pavao Kero kao glagoljaš« te Grozdane Franov-Živković: »Istraživanje glagoljice na zadarskom području u posljednjih deset godina«.
Svojim zanimljivim nastupom otvorenje su uljepšale i učenice šestog razreda Osnovne škole Zadarski otoci Nevia Bilan i Sara Fuštin koje su izvele igrokaz »Ispovijest glagoljskog zbornika«, priređen u suradnji s profesoricom hrvatskog jezika Ivom Buljat.
U sklopu ovogodišnjeg Sabora glagoljaša planirane su brojne radionice i predavanja i to na brojnim lokacijama – Tkonu, Sv. Filipu i Jakovu, Bibinjama, Briševu i Murteru.
– Nakon Sabora očekuje nas promocija časopisa »Slovo rogovsko« kao i promocija izdanja »Svećenici glagoljaši«, a potom imamo pripreme za Dane hrvatskog jezika, Međunarodni dan glagoljice i Dan materinskog jezika te u konačnici pripreme za Stazu glagoljaša koja će biti u svibnju, najavila je Deković brojne aktivnosti koje pripremaju.