Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Luka Gaženica dobit će upute za koronavirus

26.02.2020. 07:30


Nakon potpisivanja ugovora u Županiji, ministar Oleg Butković od strane novinara zamoljen je za komentar situacije sa širenjem korona virusa, osobito kada su u pitanju pomorci, ali i putnici u luci Gaženica.
– Kruzerske luke u ovom trenutku još uvijek nemaju upute, ali će ih dobiti. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će morati provoditi, koordinirat ćemo sve to na nacionalnoj razini i spuštati dolje, najavio je ministar rekao je Butković, pojašnjavajući situaciju i u drugim hrvatskim lukama.
– U ponedjeljak je u luku Ploče došao brod i dobio dozvolu za slobodan promet. Granična policija i Sanitarna inspekcija obavili su svoj posao i brod je dobio pozitivnu potvrdu zdavstvene sigurnosti, tako da u ovom trenutku nema nikakvog rizika od zaraze. Što se tiče Pelješkog mosta, u ponedjeljak je došlo 29 čeličnih konstrukcija iz Kine, a brod neće imati doticaj s obalom, već će ih iskrcavati na poziciji postavljanja. Druga isporuka trebala bi započeti 5. ožujka, no hoće li tada krenuti još ćemo vidjeti jer imamo informaciju da je u toj tvornici obustavljena proizvodnja, ali izvođač još uvijek nije zatražio nekakvo pomicanje rokova, kazao je Butković.
Na pitanje kako će zaštititi hrvatske pomorce, pojasnio je da je stožer već oformljen na razini Vlade te da je on u kontaktu s ministrom zdravlja.
– Već su dane preporuke vozačima kamiona koji voze u Italiju. Što se tiče pomoraca, u stalnom smo kontaktu sa svim nadležnim službama i dali smo određene preporuke koje svi moraju provesti. Zasad nema veće opasnosti i ugroze kod nas, svi rezultati testiranja ljudi iz Rijeke su negativni, ali pratit ćemo situaciju na terenu sukladno rizicima i stanju koje će se mijenjati. Ali, zasad je sve pod kontrolom, zaključio je Butković.