"Oštro osuđujemo diskriminatorni ispad Jose Nekića!"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Forum žena SDP-a reagirao na istup na Gradskom vijeću
Joso Nekić je politički komentar zadarske gradske vijećnice SDP-a Jelene Jelavić napao riječima "Kako te nije sram, mulice jedna?!"
Zvonko KUCELIN
Joso Nekić

Socijaldemokratski foruma žena SDP-a Hrvatske i Socijaldemokratski forum žena SDP-a Zadar poslali su jučer priopćenje u povodu napada Jose Nekića, pročelnika Grada Zadra za školstvo i obrazovanje, na gradsku vijećnicu SDP-a Jelenu Jelavić, na sjednici Gradskog vjeća održanoj u četvrtak.
Navode kako oštro osuđuju ovaj diskriminatorni ispad zadarskog pročelnika i predsjednika zadarskog HDZ-a Jose Nekića prema vijećnici Jelavić, kada je njezin politički komentar napao riječima "Kako te nije sram, mulice jedna?!".

Više od uvrede

- U riječima Jose Nekića sadržan je sav spektar ponašanja koje je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo u javnom i političkom diskursu. Korištenjem izraza "mulica" Nekić je Jelenu Jelavić nastojao uvrijediti izrazom koji se koristi u dijalektu kada se govori o budalastom djetetu, djevojčici, ističu u Forumu žena SDP-a dodajući kako ispad Jose Nekića zapravo ne staje samo na uvredi. - On je nastup, komentar i politički rad Jelene Jelavić želio obezvrijediti. Njegova je poruka bila da vijećnici Jelavić, mladoj političarki, u zadarskom Gradskom vijeću, pa i politici općenito, nije mjesto. Jelena Jelavić izrekla je komentar koji nije nikoga vrijeđao te je uostalom radila ono što se očekuje od osobe kojoj građani povjere mandat da ih predstavlja u nekom predstavničkom tijelu. Zato ispad Jose Nekića nije samo uvreda, nedemokratičan eksces, već i seksizam, ali i diskriminacija vijećnice po osnovi njene dobi, te poruka da je spreman, bez ustezanja obezvrijeđivati žene, navode socijaldemokratkinje.
Istaknule su kako su političarke i mlade žene iznimno često žrtve seksizma. Takvim seksizmom želi im se, dodale su, poručiti da je politika mjesto koje pripada isključivo muškarcima, da mlade žene nemaju pravo na svoje mišljenje, a posebno ukoliko se ono razlikuje od mišljenja muškaraca.

Traže ispriku Nekića

- Također, stručni krugovi koji se bave rodnim politikama tvrde da učestalo seksističko ponašanje dovodi posljedično do prihvaćanja diskriminacije kao modela ponašanja u društvu, a posljedično i do prihvatljivosti nasilja nad diskriminiranim osobama. I zato je, prije svega, istup zadarskog pročelnika za obrazovanje šokantan, neprimjeren, a posljedično i opasan.
Zato ovim putem SDFŽ traži od pročelnika Nekića da vijećnici Jelavić uputi javnu ispriku zbog neprimjerenih, seksističkih i diskriminatornih riječi koje joj je uputio. Iako je Joso Nekić prozvao vijećnicu da je treba biti sram, naše je mišljenje da se razlog za duboki sram nalazi na njegovoj strani, poručuju iz Foruma žena SDP-a.
SDFŽ je, naglasile su, reagirao i reagirat će prema svakom seksističkom i ponižavajućem ispadu usmjerenom prema ženama koje su se odlučile prihvatiti politiku kao svoj poziv, bez obzira na političku opciju iz koje dolaze. U toj borbi i zalaganju, voljele bismo, dodale su, kada bi im se pridružile i kolegice političarke i članice ostalih ženskih političkih organizacija koje djeluju u drugim političkim strankama. Samo zajedno se možemo učinkovito založiti za prava žena u političkom prostoru, zaključuje se u priopćenju Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske i Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Joso Nekić je tipičan primjerak današnjeg lokalnog hadezeovca. Bahatost, primitivnost, zatupljenost, nepismenost.. i može satrati dva kila pečenog.
Slika korisnika STOJA
O gospodinu Nekiću može svatko misliti što god mislio no ovdje kao žena koja je odrasla u ovom dijalektu mislim da se bavite lovom na vještice.Ovdje možda ima neotesanosti i neelokventnosti ali nema seksizma.Jer kad nekom kažeš da je mulica ili mulac to nije ponižavanje žene nego osobe i karaktera izričito te osobe.Zato ako ne znate onda se ispričajte, a ako to radite sa pokvarenim namjerama onda "sram vas bilo".