PUBMET2019 Otvorena znanost ključna za rješavanje istraživačkih pitanja i društvenih izazova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Otvorena 6. Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu
Ciljeve zacrtane u Planu S moguće je postići samo sveobuhvatnim aktivnostima otvaranja znanosti u svim zemljama EU, uključujući Hrvatsku, koja je po broju otvorenih radova hrvatskih istraživača prva u Europi i treća u svijetu
Otvorenje šeste po redu konferencije o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti

U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je otvorena šesta po redu konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2019 u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe.

Uključivanje u nove trendove

«Duga tradicija znanstvenog izdavaštva u Hrvatskoj, zajedno s ranim prihvaćanjem otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama, kao rezultat ima vrlo visoku poziciju Hrvatske na Open Access Monitoru Europske komisije, u usporedbi s drugim zemljama Europske Unije. Hrvatski znanstveni časopisi u otvorenom pristupu značajno pridonose globalnoj vidljivosti znanstvene publicistike hrvatskih autora. Na tragu plodnih rezultata u području otvorenog pristupa, želja nam je hrvatsku znanstvenu, akademsku i izdavačku zajednicu uključiti u nove europske trendove otvaranja ne samo publikacija, već i ostalih segmenata znanstveno-istraživačkog rada, prvenstveno otvorenih istraživačkih podataka, otvorenog recenzijskog postupka i otvorene prosudbe rezultata znanstvenih istraživanja.» - izjavila je u uvodnom govoru Jadranka Stojanovski, predsjednica programskog odbora PUBMET2019.
Inicijative otvorene znanosti prisutne su u brojnim politikama i preporukama Europske komisije, a većina zemalja EU je temeljem istih donijela nacionalne politike koje promiču otvorenost. Otvorena znanost, pored otvorenog pristupa publikacijama, uključuje i druge načine izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja koji omogućuju njihovo ponovno korištenje, kao i otvorene istraživačke podatke, otvoreni kôd, otvorene standarde, a u cilju gospodarskog rasta, inovacija i razvoja društva. Otvorena znanost mijenja način provođenja znanstvenih istraživanja, pristupa i korištenja rezultata, a javljaju se sasvim novi načini znanstvene razmjene i suradnje. Otvorena znanost također otvara put za unaprjeđeno povezivanje interdisciplinarnih istraživanja, što je ključno za rješavanje složenih istraživačkih pitanja i društvenih izazova.

Otvaranje znanosti

Plan S najvećih europskih financijera znanstvenih istraživanja ističe: »do 2021. godine znanstvene publikacije koje proizlaze iz istraživanja financiranih javnim sredstvima nacionalnih i europskih financijera moraju biti objavljene u odgovarajućim časopisima ili na odgovarajućim izdavačkim platformama u otvorenom pristupu«. Ciljeve zacrtane u Planu S moguće je postići samo sveobuhvatnim aktivnostima otvaranja znanosti u svim zemljama EU, uključujući Hrvatsku, koja je po broju otvorenih radova hrvatskih istraživača prva u Europi i treća u svijetu, prvenstveno zahvaljujući predanom radu i naprednim stavovima prema otvorenosti brojnih uredništava hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa, ali je ujedno i među rijetkim europskim zemljama koje nisu usvojile nacionalnu politiku otvorenog pristupa i otvorene znanosti.
PUBMET2019 okuplja eminentne stručnjake iz zemlje i inozemstva koji će se tijekom dva dana konferencije baviti različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući otvorene obrazovne materijale, otvoreni recenzijski postupak, ulogu institucijskih repozitorija u promicanju akademskih ustanova i dr.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno