Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sinovi Ivana Glavosjeka

20.09.2019. 13:57
Sinovi Ivana Glavosjeka


Bio je petak 13. rujna kad se nisu dali.. kada su ostali… Devedeset prve, kada su pred Islamom pali… Zoran i Dinko… Krv je zemlja kotarska primila njihovu lako. Eto jučer se opet na petak 13. rujna okupila braća gardijska lako.
Jugo vojska preplavljuje. Pali sela. »Čiste teren« od Hrvata.. po Kotarima. Martićevi crnci su ih zvali te što su napali… U jednom napadu preplavljuju branitelje. Ustreljuju čeljad.. i stoku. Jednako. Pobiju, popale. Gone. Tjeraju branitelje ka gradu. Narod.. istrebljuju. Stvaraju obruč za obručem… Oko Paljuva.. Podgradine, Islama.. Pridrage, Zemunika.. Nadina.. Škabrnje. Guše Grad… Bombardiraju iz aviona Kruševo.. raketiraju mostove.. odašiljače. Buše kuće tenkovskim salvama… Buše crkve… Uništavaju jedno selo. Dani oštrih sukoba i hajki…
Bio je Petak 13. rujna kad se nisu dali.. kad su prvi pali Zoran i Dinko.. Hrvat mali ZENGE Doma svoga jedinoga.
Bataljun Ivanov za to vrijeme izvršava svoju zadaću. Prekopava cestu. Stvara prepreke na magistrali. Diže u zrak mostove. Pravi zasjede. Mobilizira novake.Organizira se kako zna i može… Nitko ne pita izbjegle kako su se spasili. Nitko ne pita novake odakle su došli. Svi su dobrodošli… Svak svakoga tješi.. hrabri… Svatko od prognanika od dohodnika o tome sam pripovijeda… Uglavnom mučno… A Vojska hrvatska.Te ZENGE. Te grupe.. odredi… Imaju ti dragovoljci stanovitu taktiku… Koja zapravo i nije neka taktika. Ustvari nije nikakva taktika. Vojne škole nemaju. Improviziraju… Improvizacija.. da improvizacija to je prava riječ.. pravi izraz. Improvizirati… Oružje. Akcije, vozila, top.
Bio je Petak trinaesti devedeset prve. Kad se nisu Dali. Kad su prvi pali. ZENGE Ivana Glavosjeka. Prošlog vijeka Zoran i Dinko zagrljena braća.. sin domobrana, ustaše sin, sin partizana.. pomirena braća… Za Dom svoj spremno su pali.. život tamo pred Islamom dali.
Četnici dijele teren u neke kvadrate.. trokute.. strelice karte… Garda se jednostavno tuče. Tamo gdje se zatekne…Novopridošlica ima potpune krive dojmove… Misli da je zalutao među samoubojice. Jer što znači provocirati veliku snažnu oklopljenu vojsku. S dva tri rafala muzejskog oružja. Bosti je kao što bode komarac.. ne obični.. tigrasti…Ali ipak samo komarac. Koji ne zna vojnu strategiju. Ne voli linije. Bježi od utvrđivanja položaja.Toliko puta reagira pogrešno, zbunjuju sebe.. još više te martićeve Ceranja, Miranja, Biljana, Grčkog Islama, Kašića.. JNA specjalaca crnce… Što sve to znaći osim da je lud.. da su svi njegovi ludi.. samoubojice…
Bio je petak trinaesti devedeset prve.. sunčan dan ko san.. jeste li znali da su to popodne ZENGE prve umirali. U drači Islama… Nije bila Hrvatska sama. S njom su bili Zoran i Dinko onog dana… Prvi krvavi cvjetovi procvali… Vojske Branitelja u slavu Domovine. Matere su tada zavapile SINE.. jeste li znali!?
Armija da prostiš ima redovitu logistiku. Tvornice oružja ima čejo. Podmazano uniformirano.. naoružanje.. streljiva preko svih potreba. Donekle sigurno prenoćište.. ima inicjativu.. kontrolira glavne prometnice. A te Zenge sve su samo nisu uniformirane. Odora šarena. Oružje još šarenije. Streljivo se na prste broji. Jedino prehrana ne kasni… Ali o njoj niko ne misli.. trinaestog rujna.. Petak… O njoj niko ne misli.. važno je preživjeti… I lijepo je nokte gristi.. preživjeti sve što te tuče. Avione.. tenkove.. bovove. Sve to grmi.. vozi. Puca. Topovi gađaju u meso ljudsko.. strojnice.. brzometke.. minobacači… Svjetlost pada i sve smrači.. i Zenge se povlače.. i vraćaju se opet.. taj bataljun IVANA GLAVOSJEKA opet se pred Školom prestrojava.. i opet ona na taraci glava viče.. Branite KUĆE.. Dom branite.. Viče… A sve to cijelo vrijeme tuče. Puca. Premiješta se. Zemlja se trese.
Bio je Petak Trinaesti devedeset prve u Islamu. Sklopiše oči Zoran i Dinko dva zagrljena u smrti pomirena ZENGA BRATA… Spremno umrli su.. DOM branili su. Jeste li znali.. i nisu bili sami…
Sedam će u tom danu lijepih i hrabrih ljudi biti IVANA GLAVOSJEKA prostrijeljeni
petka.. trinaestog u mjesecu rujnu. Jednog poslijepodneva.. na ilovači žutoj.. islamskoj. Prošlog stoljeća, zadnjeg desetljeća. Prva ZENGA KRV JE PALA.. otad zemlja kotarska upit će još 371 ime Hrvata u krvi… Al ni jedno ime ZENGe neće i ne smiju izjesti Zaborava crvi.
Domovina ih je uzgajala na posebnim jaslama ispred škole u Poličniku postrojene, za posebne namjene koje tim mladićima tih dana nisu bile znane.
Jučer je isto bio 13. rujna petak.. braća su ih s ljubavlju posjetila.. cvijećem i svijećom okitila.. SINOVE IVANA GLAVOSJEKA.