Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SUKOB INTERESA Ante Župan odvjetnike nije plaćao gradskim novcem

20.09.2019. 07:26


Nakon što je u ožujku ove godine pokrenut postupak protiv gradonačelnika Obrovca, Ante Župana, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na najnovijoj je sjednici odbacilo prijavu protiv njega, zaključujući kako Župan nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.
Naime, Povjerenstvo je na sjednici početkom ožujka donijelo odluku o »pokretanju postupka protiv dužnosnika Ante Župana, gradonačelnika Grada Obrovca, zbog moguće povrede članka 7. točke c) Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz angažiranja odvjetnika Zrinka Zrilića za zastupanje dužnosnika kao okrivljenika u prekršajnom postupku, na teret proračuna Grada Obrovca«. A evo što nam je glasnogovornica Martina Jurišić jučer izjavila o odluci za obrovačkog gradonačelnika:
– Povjerenstvo je na 62. sjednici donijelo odluku da dužnosnik Ante Župan, gradonačelnik Grada Obrovca nije počinio povredu članka 7. točke c) ZSSI-a, s obzirom da je utvrđeno da je odvjetnik Zrinko Zrilić koji je zastupao navedenog dužnosnika u postupcima pred Prekršajnim sudom, za navedeno zastupanje izdao račun Anti Županu kao fizičkoj osobi, a ne Gradu Obrovcu kao tijelu javne vlasti u kojem dužnosnik obnaša dužnost, kaže Jurišić.


Postupak na Prekršajnom sudu
Riječ je, naime, o sudskom postupku u kojemu je spomenuti odvjetnik prije dvije godine zastupao obrovačkog gradonačelnika na zadarskom Prekršajnom sudu, temeljem tužbe Povjerenstva za informiranje koje je obrovačku vlast još 2016. upozorilo da su dužni gradskim vijećnicima dati tražene informacije. Povjerenstva je tada obrovačku vlast upozorilo kako im u slučaju uskrate informacija slijedi »propisani prekršaj za odgovornu osobu u tijeku javne vlasti ako ne omogući povjereniku uvid u informacije koje su predmet postupka«. No, obrovački gradonačelnik ni tada nije dostavio kopije računa za svoje i troškove reprezentacije svojih suradnika. Prošlo je tada osam mjeseci od podnošenja vijećničkog zahtjeva za informacijama, ali Župan nije odgovorio na upit vijećnika koji se odnosio na ove troškove.
Naime, HSLS-ov gradski vijećnik Marko Klanac gradonačelniku je tada postavio pitanje na što je potrošeno 315 tisuća kuna za reprezentaciju, tražeći da mu se po stavkama to pismeno pojasni. Kako odgovor nije dobio, Povjerenstvo za informiranje protiv Župana je podnijelo tužbu Prekršajnom sudu u Zadru. Gradu Obrovcu poslali su čak i dopis kojim nalažu da gradonačelnik u roku od osam dana od zaprimanja njihova zaključka »riješi zahtjev za pristup informacijama sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama«. Međutim, obrovačka vlast oglušila se i na taj nalog Povjerenstva, zbog čega su im čak slali i požurnicu: »Kako do danas nismo zaprimili obavijest o rješavanju zahtjeva žalitelja od 4. ožujka ove godine, požurujemo postupanje po zaključku Povjerenice za informiranje od 3. svibnja 2016. godine« navela je tada u svojemu dopisu povjerenice za informiranje, Anamarija Musa.
Župana su u tom postupku zastupala dva odvjetnika, Ive Brkić i Zrinko Zrilić. Gradonačelnik se oba puta nije pojavio na raspravi te je sutkinja kazala kako će idući put održati raspravu bez obzira pojavio se Župan ili ne. No Župan se nije pojavio niti na trećoj raspravi poslavši liječničku dokumentaciju o ozljedi.


Imam dokumentaciju o plaćanju
Zbog sumnji da je odvjetnike iz ovog predmeta plaćao novcem iz gradske blagajne na kraju je prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa. U razgovoru za naš list izjavio je pak da odvjetnike nije plaćao novcem poreznih obveznika:
– Ne znam da je išta pokrenuto, a gospodinu Zrinka Zrilića koji me je zastupao osobno sam platio, o čemu imam dokumentaciju. Povjerenstvo od mene nije zatražilo dokumentaciju i prvi put čujem da po tom pitanju ima nekih nedoumica. Ako zatraže dobit će vjerodostojnu uplatu za posao koji je odradio, kazao je tada Župan, a Povjerenstvo je najnovijom odlukom u njegovu predmetu potvrdilo da je odvjetnika doista platio vlastitim novcem.