Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krešimir Kuk: “Radi se o snažnom potresu, nema materijalne štete”, Zadrani na Facebooku potvrdili da su osjetili podrhtavanje

20.09.2020. 14:51


Jak potres se osjetio širom Like i Dalmacije, epicentar mu je bio na dubini od 10 kilometara, 12 kilometara jugoistočno od Gračaca na predjelu Duboki dol odnosno 30 km sjeverozapadno od Knina.
Županijski centar 112 izvijestio je kako na ovom području nije bilo dojava da je bilo materijalne štete na stambenim kućama ili gospodarskim objektima.
Na Facebooku u grupama koje okupljaju zadarske korisnike potvrđeno je kako se potres čuo na predjelima Crvene kuće, Bili brig, Stanovi, Bokanjac, Poluotok, Puntamika, kao i diljem županije. Korisnica iz Karina Gornjeg kaže da su osjetili kako im se trese pod nogama i da je bilo strašno. Da su osjetili podrhtavanje tla potvrdili su i korisnici iz Pridrage, Benkovca, Lepura, Bruške, Vukšića, Poljica, Slivnice, Bibinja, Sikova i Galovca. Korisnik iz Posedarja je napisao kako se "dobro zadrmalo", a korisnica iz Zemunika navela je da su se prepali.
Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je za N1 da je potres koji je u nedjelju pogodio područje oko Gračaca bio snažan, no nije bilo dojava o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.
– Potres je bio umjereno jak do jak. Dakle, radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama, rekao je Kuk za N1.
Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni nisu direktno povezani.
Područje oko Gračaca, Knina i južni dio priobalja je također jako seizmički aktivan i u njemu se potresi događaju, ustvrdio je.
– Radi se o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazivati materijane štete i nadamo se da se radi o uobičajenoj sezmičkoj aktivnosti, zaključio je seizmolog Krešimir Kuk.