Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na Kapetanskom zablistala raskoš iz Tisuću i jedne noći

20.09.2020. 09:02


Dragon Teatar jučer je razveselio je najmlađe, ali i sve one koji se takvima osjećaju novom predstavom, »Aladin«. Predstava je premijerno izvedena na Kapetanskom i u njoj su igrali Jelena Maurin/Mirta Juran kao Aladin,Jasmina Šogolj kao Majka i Kraljevna te Renato Pizek kao Čarobnjak, Duh i Sultan. Redateljica i dramaturginja je Maja Šimić, kostimografkinja Mihaela Gregov, design i izradu lutaka potpisuje Iskra Jovanović Glavaš uz Dražena Matijaševića izradio i rekvizite. Predstava je nastala u koprodukciji sa ZadrugArtom Zadar, uz pokroviteljstvo Grada Zadra i MO Jazine 2.
»Priča o Aladinu« pokazuje kako treba imati vjere u sebe, a ako nas netko voli, voljet će nas sa svim manama i vrlinama. Uči nas da ničiju naklonost ne treba pokušavati osvojiti novcem, a u današnjem vremenu, koje novac, nažalost, pretpostavlja etičkim i moralnim vrijednostima, takva pouka izuzetno je dragocjena.


Jedna od najslavnijih priča
Aladin i čarobna svjetiljka jedna je od najslavnijih priča iz »Tisuću i jedne noći’ i, proširila se svijetom i doživjela nebrojene literarne, kazališne i filmske adaptacije. Iz naraštaja u naraštaj, djeca i odrasli otkrivaju stare i pronalaze nove razloge za uživanje u ovoj egzotičnoj i fantastičnoj priči osiromašnom dječaku kojemu duh iz čarobne svjetiljke ispunjava želje, koje će on iskoristiti da bi osvojio kraljevnu Bedrulbudur. Pritom će naučiti da se ničije srce ne može osvojiti lažima te da istinska ljubav prozire sve krinke. Posebnu čar priči pridaju egzotika i raskoš orijentalnog svijeta mašte u kojemu je gotovo sve moguće: čarobne svjetiljke, ali i prava ljubav i junaštvo.                                                                                      
»Kitab alf layla wa layla«, kako glasi arapski naslov »Tisuću i jedne noći«, nepotpuna i raščupana, stigla je u Europu prvih godina njezina osamnaestog stoljeća. Donio ju je, kako to već biva, jedan francuski čudak, sirot i neshvaćen, pa je za svoju dušu počeo prevoditi, a da, naravno, nije imao svijesti o tome da radi nešto važno. Na čudo Antoinea Gallanda, kako se taj prvi europski prevoditelj zvao, svako novo izdanje bilo bi odmah rasprodano. »Tisuću i jedna noć« je tada, početkom osamnaestog stoljeća, u Francuskoj doživljena kao zabavna literatura za pismeni puk i čitana je na način na koji se danas gledaju sapunice.


Rudnik naracija do dana današnjega
Tako je Šeherezadina knjiga postala rudnik naracija iz kojega, sve do dana današnjega: priče o Aladinu i čarobnoj svjetiljki, Ali Babi i četrdeset razbojnika ili Sindbadu moreplovcu, barem se stotinjak godina prenose kroz dječje slikovnice, i jednako su na njima odrastali naraštaji naših prabaka i pradjedova, kao što ih današnji klinci gledaju u raskošnoj Disneyevoj produkciji i 3D tehnologiji, preuzete su, jednom davno, iz »Tisuću i jedne noći«. »Tisuću i jedna noć« djecu i odrasle podučava fantaziji i umijeću pripovijedanja.(zl)




DRAGOCJENA PORUKA
Priča o Aladinu uči nas da ničiju naklonost ne treba pokušavati osvojiti novcem, a u današnjem vremenu, koje novac, nažalost, pretpostavlja etičkim i moralnim vrijednostima, takva pouka izuzetno je dragocjena


Odigrali desetke predstava za djecu
Dragon teatar na svom repertoaru ostvario je desetke predstava za djecu:
2012. PIPI DUGA ČARAPA prema romanu Astrid Lindgren, BOŽIĆNA PRIČICA Barbare Punoš Kostović, tri kraća mjuzikla SNJEŽNA KRALJICA, ČAROBNJAK IZ OZA I ROCK SNJEGULJICA za ulični festival Kalelargart u Zadru.
2013. mjuzikl SIRENA MARIOLA,
2014. CRVENKAPICA, kolaž po djelima braće Grimm i DJEDA BOŽIĆNJAKA DVA Maje Šimić.
2015. RUŽNO PAČE Hansa Christiana Andersena.
2016. SNJEŽNA KRALJICA Hansa Christiana Adersena.
2017. lutkarska predstava za djecu MALI ANĐEO prema djelima grupe autora za humanitarnu udrugu Put Zadar, te s ansamblom Dragon teatra predstava U ZEMLJI ČUDESA prema djelu Lewisa Carrolla.
2018. svjetska praizvedba lutkarske predstave za djecu KINESKA KNJIGA ČUDA Normana Hinsdale Pitmana.
2019. PINOCCHIO Carla Collodia, i mjuzikl ČAROBNJAK IZ OZA prema djelu Franka Bauma i mjuzikl ČAROBNJAK IZ OZA prema dijelovima romana Franka Bauma.