Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Obadva, oba su pala«, simbol svih pobjeda u Domovinskom ratu

20.09.2020. 09:41


PRIDRAGA – U pridraškom zaseoku Narančići na lokaciji Telica u subotu, 19. rujna 2020., na dirljiv i dostojanstven način obilježena je 22. obljetnica pogibije hrvatskog bojovnika, rodoljuba i junaka Domovinskog rata Filipa Gaćine Bilina iz Primoštena Burnog Bilini, poznatog po legendarnom uzviku »Obadva – obadva, oba su pala…!«
U odlučujućoj bitci za Šibenik prije 29 godina jedan od aviona srušio je Goran Pauk, bivši igrač Šibenika i Hajduka, tadašnji pripadnik 113. brigade, a današnji župan šibensko-kninski na topu 3/20mm M55. Goranu Pauku tog je dana top punio mladi, 23-godišnji Filip Gaćina.
– Kad se u rujna 1991. godine na HTV-u prolomio povik »Obadva, obadva su pala« u zemlji je zavladala euforija. Filipov euforični glas postao je otpor srpsko-četničkoj agresiji, simbol svih pobjeda u Domovinskom ratu. Filip Gaćina je tako ušao u legendu, postao je ikonom Domovinskog rata, rekao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, istaknuvši kako Filipa svi u općini osjećaju kao svog sumještanina.


Život za Hrvatsku
Filip Gaćina Bilin bio je mali čovjek koji zajedno s tisućama ostalih krenuo braniti svoju domovinu. Međutim, nakon Domovinskog rata odlazi u polja smrti, gdje je branio i obranio Hrvatsku te mu je kao 30-godišnjem pirotehničaru Mungosa 19. rujna 1998., oko 11.30 sati, od protupješačke mine PROM-2 prestalo kucati veliko srce.
– Filipa se zaista imamo po čemu sjećati, on je primjer jednog hrvatskog domoljublja, koji je bio spreman dva puta dati život za slobodnu Hrvatsku. Prvi puta kada se uključio u 113. brigadu i kada je pošao u rat i drugi put nakon rata kad je krenuo čistiti Hrvatsku od mina, istaknula je Nevenka Marinović, bivša saborska zastupnica koja je već 21 godinu za redom neizostavna na obilježavanju Filipove pogibelji.
Od mina je od 1991. do danas u Hrvatskoj poginulo 518 osoba, od kojih nakon ratnih zbivanja 203. Do danas je poginulo i 38 pirotehničara. Iako je stradavanja od mina manje nego prije i dalje su one opasnost jer minski sumnjiva područja (MSP) u Hrvatskoj trenutačno pokrivaju preko 290 četvornih kilometara.
– Proživljavali smo smrt hrvatskih bojovnika tijekom Domovinskog rata poginulih u borbama, od topovskih granata i kad bi se našli u minskom polju, međutim kad je došla vijest da je poginuo pirotehničar, legendarni hrvatski bojovnik koji je naletio na najopasniju minu u svjetskim razmjerima tzv. PROM1 – »mina koja ubija«, bili smo u šoku. Danas 22 godine potom to je teško opisati, naglasila je Marinović.


Koban posljednji pirotehnički teren
Filip je u rat otišao dobrovoljno. I Mungosima je pristupio dobre volje i otvorena srca.
– »Obadva, obadva su pala«, utkana su zlatnim slovima u hrvatsku vječnost, rekao je Josip Joško Gracin, predsjednik primoštenskog UHDVDR-a, pošto se zahvalio Općini Novigrad i žiteljima Pridrage koji skrbe o spomen-obilježju na Telici.
Da tragedija bude veća, to razminiranje trebao je biti njegov posljednji pirotehničarski teren.
– Bio je petak i iz Zagreba su Filipu naredili da se u ponedjeljak javi u bazu, da će ubuduće raditi u uredu i određivati tko će ići na koji teren. Bilo je to unapređenje nakon što je nekoliko puta bio pohvaljen. Drugi dan, u subotu, poginuo je u razminiranju iznad Pridrage, podsjeća Gaćina.
Program je vodio Branko Kokić – Suve, predsjednik UDBDR Pridraga, dok je obred blagoslova predvodio don Tomislav Baričević, župnik Pridrage.
– Da nije bilo pobunjenih Srba, ne bi bilo ni mina ni poginulih, između ostalog je rekao don Tomislav.
Njegova žrtva je nemjerljiva, svojom nesebičnom žrtvom spasili su živote mnogih. I po tome ćemo ih, kaže, zauvijek pamtiti.




Nema pravog zaborava
– O tragičnoj smrti mog Filipa još i dan-danas je teško govoriti. Živim dan po dan, nekako se držim. U društvu se ponekad uspijem i nasmijati, ali pravog zaborava na mog Filipa nema dok živim. Zaista sam ponosna na svog sina i hvala svima što ga se još uvijek sjećaju. Neka ih dragi Bog i Gospe čuvaju, kroz suze će majka Luce koja je svoju djecu hranila i školovala radeći dvije smjene u poznatoj Aurori u Primoštenu.
Majka hrabrosti rodila je šestero djece od kojeg su dvoje tragično preminuli, sin Ivica je kao dječak je poginuo u prometnoj nesreći, a sin Filip u razminiranju Pridrage.
– Jako sam ponosna na svog sina, neki dan kada sam se kasno navečer vratila kući, upalila sam televizor i vidjela ga, što me ispunilo ponosom i radošću, istaknula je ponosna majka Luca.
A osim Filipove obitelji vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Općine Pridraga, Općine Primošten, UDBDR Pridraga, UHDVDR Primošten, Mungosi, mještani i prijatelji. Već tradicionalno prigodnu zakusku priredile su ovdašnje žene.


»O tragičnoj smrti mog Filipa još i dan-danas je teško govoriti. Živim dan po dan, nekako se držim. U društvu se ponekad uspijem i nasmijati, ali pravog zaborava na mog Filipa nema dok živim
majka Luce Gaćina