Projektom »Adri.SmArtFish« do prvog umjetnog ribljeg grebena u Hrvatskoj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
EKO - Održan drugi od dva predviđena seminara za podizanje svijesti i testiranje područja
Seminar je okupio 25 sudionika iz Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore, IZOR-a, te iz raznih ribarskih obrta i Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu (LAGUR-a)
Boris Z
Provedba projekta započela je 1. siječnja 2019. godine i trajat će do 30. lipnja 2021. godine

 U dvorani Novi Park hotela Falkensteiner Club Funimation Borik, u četvrtak 17. rujna 2020. godine, održan je drugi od dva predviđena seminara za podizanje svijesti – testiranje pilot područja (umjetni riblji greben) u sklopu projekta »Adri.SmArtFish«. Aktivnosti su uključile prezentaciju i pripremu jela te stručno predavanje o nutricionističkim vrijednostima ribljih jela.

Jačanje uloge priobalnog ribolova

Projekt »Adri.SmArtFish« financira se iz programa Interreg V-A Italija – Hrvatska, njegova je provedba započela 1. siječnja 2019. godine i trajat će do 30. lipnja 2021. godine. Opći cilj projekta je jačanje uloge priobalnog ribolova na području GSA 17 (sjeverni i srednji Jadran) i to u skoroj budućnosti potičući inovacije unutar konteksta »plavog rasta« kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu. Vodeći partner projekta je talijanska regija Veneto, a jedan od partnera na projektu je Zadarska županija.
Seminar je okupio 25 sudionika iz Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore, IZOR-a, te iz raznih ribarskih obrta i Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu (LAGUR-a).
Prezentaciju o umjetnim ribljim grebenima održao je doc.dr.sc. Lav Bavčević sa Sveučilišta u Zadru, te je ukratko ispričao o različitim vrstama grebena, njihovoj funkciji i položajima. Također predstavio je i kako bi greben u Zadarskom kanalu trebao izgledati. Nakon prezentacije uslijedila je aktivna rasprava ribara i ostalih sudionika seminara.
»Prije postavljanja umjetnog ribljeg grebena trebalo je proći dugačak put birokracije, koji nije bio nimalo lagan, te smo često nailazili na razne prepreke, ali u dobroj suradnji s ostalim institucijama i s našim Upravnim odjelom za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove došli smo gotovo do samog kraja, te uskoro očekujemo lokacijsku dozvolu, nakon koje krećemo u realizaciju postavljanja grebena. Nadamo se da ćemo uspjeti do kraja godine postaviti prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj što nas čini iznimno ponosnima«, istaknuo je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije.

Degustacija ribljih jela

Nakon seminara uslijedila je druga od dvije predviđene prezentacije i pripreme jela, te stručno predavanje o nutricionističkim vrijednostima ribljih jela koje su održane također u prostoru hotela Falkensteiner Club Funimation Borik čiji je kuhar filetirao i pripremao ribu, a istovremeno je Dragana Milosavljević iz tvrtke Biotechnicon održala stručno predavanje o nutricionističkim vrijednostima ribljih jela te se posebno referirala na onu ribu od koje su pripremljena jela. Prezentaciji je nazočilo 23 sudionika, koji su imali priliku degustirati jelo te razmjenjivati iskustva.


»Nadamo se da ćemo uspjeti do kraja godine postaviti prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj što nas čini iznimno ponosnima
Daniel Segarić
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno