Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvi ispit Mršićevi igrači polažu u »susjedskom derbiju«

20.09.2020. 09:47


Počinje jedna sezona po mnogočemu raritetna – bila je prva izgovorena rečenica Veljka Mršića u osvit nove sezone 2020./21. koju Zadar danas otvara s 1. kolom HT Premijer lige. Pred ligom i njenim sudionicima je sezona s mnogo pitanja i nažalost s malo odgovora, a ta maksima zapravo vrijedi još tamo od prekida prošle sezone, od polovice ožujka, s jednom bitnom razlikom da se sada ipak igraju utakmice. Iako se igraju bez gledatelja što je za Zadar podnošljivo u ovom trenutku dok ne krene, ako krene, puno ozbiljnija ABA liga. U tom jednom totalno drukčijem zanosu nego prethodnih sezona momčad s Višnjika ulazi u početne ispite, a prvi od njih donosi tzv. susjedski derbi protiv Šibenke s početkom u 17 sati u Krešinoj dvorani. Trener Zadra je priznao da se nije previše pažnje pridalo skautingu protivnika za što ima i opravdani razlog, a s obzirom na razliku u kvaliteti rostera između ova dva kluba nije se dubinska analiza gostujućeg sastava ni očekivala.


Bez Junakovića
– Nismo imali prilike vidjeti sve Šibenkine pripremne utakmice jer nisu bile snimane i uz to su se pojačali nakon zadnje utakmice sa Škrljevom s potpisom Ivana Vraneša koji je bio s njima i u drugom dijelu prošle sezone. Što se nas tiče mislim da smo odradili dobre pripreme, iako smo imali jednu malu pauzu od pet dana zbog naša dva zaražena igrača. Međutim, to je brzo prošlo, a najveći problem smo imali s odigravanjem pripremnih utakmica, dosta nam ih je otpalo, no sve u svemu sam zadovoljan. Utakmicu protiv Šibenke preskočit će Martin Junaković dok su svi ostali zdravi i spremni – kazao je Mršić pred očekivanu borbu Davida i Golijata. Posebno, jer su u odnosu na prošlu sezonu Šibenčani osjetno slabiji. Ostali su bez prve figure Tonija Nakića koji je otišao u Cibonu, no još veći udarac im je nanio odlazak talentiranih blizanaca Tomislava i Zvonimira Ivišića koji su potpisali za filijalu Budućnosti, KK Studentski centar iz Podgorice. Osim njih Baldekin su napustili Tonko Vuko i Ivan Mileković kao i veteran Jakov Vladović. U novom sastavu Šibenka ima čak petoricu golobradih momaka: Pleadina, Gulina, Živkovića, Antića i Klarina dok okosnicu čine Henrik Širko, Domagoj Šarić i Bruno Solomun. Očekuje se velika pomoć Crnogorca Mikovića kao i Amerikanca Freemana na playu koji u svom CV-u ima tek nastupe u Portoriku.


Idealna mušterija
Sve u svemu Šibenka se Zadru za početak sezone nameće kao idealna mušterija, jer ipak se na Višnjiku podebljao roster sa solidnim igračima. Darko Planinić je na centarskoj poziciji uz Jonathana Gallowaya, na bekovskim pozicijama ordinirat će Dominik Mavra, Eyassu Worku, Martin Junaković i Duje Brala dok se očekuje za koji dan i dolazak novog Amerikanca s euroligaškim štihom, Justina Cartera koji je ujedno zamjena za Jacobija Boykinsa. Na trici je Dominic Gilbert dok se na četvorci od Aleksandra Bursaća i Jure Planinića očekuje da olakšaju posao starteru Domagoju Vukoviću. Za Riječanina s repićom sve osim pobjede bi bilo potpuno neprihvatljivo, a još je posrijedi veliko rivalstvo između ova dva kluba.
– Očekujem veliku borbu, naravno svi znamo za rivalstvo Zadra i Šibenika, ali i bez obzira na to pristupit ćemo utakmici na način s kojim bi bili zadovoljni i naši navijači, a kojih neće biti danas na tribinama. Cijenimo Šibenku, mislim da bi bilo u redu i radi njih koji su isto čekali dugo na povratak na terene da uđemo sa sto posto u današnju utakmicu – kazao je Vuković.




 


»Očekujem veliku borbu, naravno svi znamo za rivalstvo Zadra i Šibenika, ali i bez obzira na to pristupit ćemo utakmici na način s kojim bi bili zadovoljni i naši navijači, a kojih neće biti danas na tribinama
Domagoj Vuković


Odgođen susret Cibone i Zaboka
Povjerenik natjecanja HT Premijer lige Dražen Orešković donio je odluku o odgodi utakmice 1. kola HT Premijer lige između Cibone i Zaboka.
»U Ciboni se dogodila jedna vrlo specifična situacija. Jedini je to klub koji je imao toliki broj zaraženih igrača, čak 11. Medicinska dokumentacija koju nam je klub dostavio dokazuje kako su neki igrači još uvijek pozitivni na virus COVID-19. Striktno na osnovu liječničke dokumentacije, utakmica Cibona-Zabok koja se trebala odigrati u subotu, 19. rujna morala je biti odgođena. U ponedjeljak Cibonini igrači idu na dodatna testiranja te će se potom zasigurno više znati«, pojasnio je Orešković i nastavio:
»Naravno, svima nam je u cilju da se što je više moguće držimo rasporeda i stoga smo inzistirali da se odgođena utakmica odigra najranije moguće. Dogovorom svih strana, u ovom trenutku mogu najaviti da će Cibona i Zabok igrati već 29. rujna s početkom u 18 sati.«