Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Troje Zadrana osvojilo zlatne medalje

20.09.2020. 08:14


Zadar ima još troje prvaka svijeta – Vanju Tokić, Nikolinu Čalušić i Blaženka Mrkića koji su te prestižne titule osvojili u subotu na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu IBFF Federacije u Brežicama u Sloveniji.
Nikolina Čalušić i Blaženko Mrkić osvojili su 1. mjesto u paru, a 4. Vanja i njezin otac Zoran. Nikolina je osvojila i srebro u dvije kategorije: Ms Fintess i Ms Figure, Blaženko srebro u Men's physique over 40 i Athletic Fitness, a Vanja prvo mjesto u kategoriji Ms Wellness i 3. u PRO kategoriji.


Uzbuđenje i sreća
– Nastupila sam u wellness-fitness kategoriji i osvojila prvo mjesto. S tim je za mene završeno natjecanje. Nastupila sam i u paru s ocem Zoranom, onako iz fore, i završili smo kao četvrti što isto nije loše. Sad još čekam izlazak na "over role" u kojemu nastupaju sve žene koje su pobijedile nevezano uz kategoriju pa ćemo vidjeti kako će to proći, u kratkom videoklipu objavila je Vanja jučer na svom Facebook profilu uvodno najavljujući kako joj glas još podrhtava od uzbuđenja i sreće, a kasnije je i u toj kategoriji osvojila broncu.
Vanja je na svoj put prema uspjehu krenula prije dvije i pol godine i od samoga početka nizala je zapanjujuće rezultate na državnim, europskim i svjetskim natjecanjima.
Ova 40-godišnjakinja pokazala je da kada postoji volja, postoji i način, a nakon što je jučer ponijela titulu prvakinje svijeta može se s pravom reći kako joj je samo nebo granica.
Sve je započelo s njezinom odlukom da skine deset kilograma za koje je smatrala da su joj višak te da ovlada tehnikom samoobrane. Upisala se u zadarski klub Krav Maga, sekciju Safe&Fit. Tamo je zavoljela i tehniku boksa, a samostalno je počela i trčati jednom tjedno po pet kilometara. Njezin trener Samir Sedić i prijatelji koje je u klubu stekla prepoznali su kod nje sve ono što je potrebno za bodybuilding, od upornosti, discipline, pa i genetske predispozicije pa se ubrzo upustila u bodybuilding vode pod vodstvom trenera i oca Zorana (60), koji je svoju karijeru izgradio u tom sportu.


Put k uspjehu
U svega dva i pol mjeseca treniranja, ali i okretanja zdravoj prehrani, bila je spremna za državno natjecanje, 21. prvenstvo u Sisku. Tamo je osvojila četvrto mjesto, bila je 5. na Bihać openu, 4. na Maximum openu. Na Europskom prvenstvu u Španjolskoj nastupila je u kategoriji Masters bikini fitness i ušla u top 20 Masters bikinica u Europi, kao i u Opavi na grand prixu. Na Svjetskom prvenstvu osvojila tri pehara u kategorijama sport model, fitness model small i fitness model 35+, a u Sisku na državnom prvenstvu se izborila za brončanu medalju i pehar.
Najveća motivacija i podrška od samoga početka Vanji su njezina djeca, obitelj i prijatelji, a u međuvremenu je uspjela završiti i školu za fitness i bodybuilding instruktore – uz treninge, posao i sve obaveze koje ima kao samohrana majka dvoje malodobne djece.