Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Ivan Perinčić: Pristup nam je bio jako dobar

20.09.2021. 06:57


Otvaranje nove sezone košarkaši Zadra odradili su po očekivanju. Visoko je poražen slabašni sastav iz Zaboka (77:51) koji je u dvoranu Krešimira Ćosića stigao bez nekih realnih očekivanja da može do pothvata kojeg su primjerice napravili na istom mjestu prije šest mjeseci i tako ostali upisani kao zadnja hrvatska momčad koja je odnijela puni plijen s Višnjika. U tom jednom klasičnom ogledu »Davida i Golijata« nije se nažalost po Zabočane dogodio poznati biblijski epilog, jer Golijat tj. Zadar ni u jednom trenutku premijernog dvoboja hrvatskog prvenstva nije dopustio gostima pomisliti na nekakvo novo iznenađenje.


Čvrsto otvaranje
Već je početak utakmice u kojem se na prvi koš Zaboka čekalo preko četiri minute potvrdio ogromnu razliku u kvaliteti između ova dva sastava, a kako je vrijeme odmicalo jaz je postajao sve dubljim, iako momčad koju je po prvi put službeno kao glavni trener predvodio Ivan Perinčić nije uspijevala praktički ništa pogoditi s vanjskih pozicija. Prva četvrtina je protekla u egzekuciji domaćina pod gostujućim obručem, dominirali su Bursać i Vuković s nekoliko atraktivnih zakucavanja, a kraj prve dionice dočekan je s više nego ugodnih 18:6. Do poluvremena je nakon ulaska druge postave Zadra ta razlika podebljana i do 20 plusa (38:18), pa je u nastavku uslijedilo klasično odrađivanje posla.
– Drago mi je da smo otvorili novu sezonu s pobjedom. Mi branimo naslov i svaka utakmica za nas je veliki izazov jer će svi naši protivnici imati veliku motivaciju pobijediti nas, naročito ove tzv. manje momčadi. Pristup je najvažniji u takvim utakmicama, i mislim da je današnji pristup od početka utakmice bio jako dobar, jer kad primiš samo 18 poena u 20 minuta onda se uistinu nema što prigovoriti igračima – istaknuo je i Perinčić nakon utakmice da je ključ dvoboja sa Zabokom bio u samom otvaranju, a gosti su se nakon 20 minuta igre našli suočeni s čak 20 minusa i tek 18 postignutih koševa. Naravno, uzrok je bio više nego očit, košarkaši Zadra su ozbiljno ušli od prve sekunde, igrali su obranu kao da se radi o finalu prvenstva i to je vrlo brzo donijelo prevagu na njihovu stranu. Nije se nastavilo u istom ritmu u trećoj četvrtini koja se pokazala najmanje produktivnom za Perinčićeve igrače (17:15), no osmijeh na lice stratega Zadra i malobrojnih navijača u Krešinom domu donijela je mladost s klupe koja je u zadnjoj četvrtini podigla radnu temperaturu. Petorka Paponja, Brala, Harris, Drežnjak i Buljan odigrala je odličnu zadnju dionicu što je zadovoljstvo prvom službenom prezentacijom u novoj sezoni učinilo još i većim.


Doprinos mlađih
– Ideja je, pogotovo u zgusnutom rasporedu koji nam slijedi narednih tjedana, da ćemo svaki puta kad imamo priliku gurnuti u vatru naše mlade igrače to i učiniti. Iz prostog razloga što moramo dobiti od njih neku širu sliku. Nitko nije postao igračem sjedeći na klupi, tako da svaki put kad bude za to prilike, svi će naši mladi igrači ulaziti u igru, i mislim da je to najveći dobitak ove utakmice, ova zadnja četvrtina i dobre minute naših mladih igrača – osvrnuo se Perinčić na učinak najmlađih, među kojima sigurno treba istaknuti debitanta u seniorskom dresu Zadra, Tomislava Buljana, koji je završio s učinkom od sedam poena uz sto posto šuta (3-3) u 11 minuta provedenih na terenu. Svidio se i učinak Darija Drežnjaka u nastavku utakmice kada ga je napustila evidentna trema kojom je bio zaokupljen na početku. Ubacio je mladi Hercegovac u drugom dijelu devet koševa potvrdivši da će biti iskoristiv materijal u budućim utakmicama. Odradili su i ovi iskusniji dobre minute, Jordano je bio najefikasniji s 12 poena tj. četiri pogođene trice, dodali su svoje Bursać (10p i 6sk), Vuković (9p, 8sk), Carter (5p, 6sk), Mavra (3p, 5as), no defintivno je najviše pažnje privukao energični Kevon Harris u više nego dobrom debiju. U 25 minuta pokazao je prvenstveno svoju svestranost, jer je uz 11 poena imao sedam skokova i podijelio pet asistencija uz tek jednu izgubljenu loptu. Da mu je vanjski šut bio bolji (0-5) bila bi to premijera iz snova za Harrisa, no nisu mu se ni suigrači iskazali preciznošću izvan perimetra (7-28) i s linije za bacanja (6-16), što će Perinčić pripisati privikavanju na nove obruče i dvoranu u kojoj nisu imali prilike previše trenirati u posljednje vrijeme.
– Cijelo vrijeme pričam da je Kevon stvarno dobar košarkaš, izuzetan je atleta, jak je na lopti i fizički je moćan. Harris će nam predstavljati veliko pojačanje i zajedno s Carterom će činiti opasan bekovski par za naše protivnike. OK, imamo problem što smo tek ušli u našu veliku dvoranu, i to se vidjelo. Poseban je i drugačiji osjećaj šutirati u ovoj velikoj dvorani nego u maloj u kojoj smo trenirali. Svi su se mučili sa šutom i slobodnim bacanjima, ali siguran sam da će nam već u sljedećoj utakmici taj segment biti puno bolji – kazao je za kraj strateg Zadra.




Bursać: Lijep početak, ali imamo još dosta prostora za napredak
Najučinkovitiji igrači Zadra u premijernom izdanju nove sezone pokazali su se Kevon Harris i Aleksandar Bursać koji su zaključili susret protiv Zaboka s valorizacijom od 15 indeksnih poena. Harris je pokazao da će biti pravo pojačanje dok je Vojvođanin u dresu Zadra najavio još bolju sezonu nego što ju je odradio lani pod Veljkom Mršićem.
– Ne bih previše razmišljao o utakmici, trebamo još vremena da se uigramo. Lijep je početak prvenstva, ali mislim da imamo još dosta prostora za napredak, i obrambeno i napadački i trebat će nam još malo vremena da se novi momci uklope u naš sustav. Iz utakmice u utakmicu mi ćemo biti sve bolji, pogotovo što je ostao kostur momčadi od prošle sezone i dobro se međusobno poznajemo, a lakše će nam biti uklopiti ove nove momke u sastavu – kazao je Bursać nakon premijerne pobjede u koju je osobno ugradio 10 koševa, šest skokova i jednu assitenciju.


ZADAR 77 – ZABOK 51


(18:6, 20:12, 17:15, 22:18)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 250. Suci: Roko Hordov, Leo Roglić i Frane Mjeda.
ZADAR: Carter 5, Harris 11, Paponja 5, Jordano 12, Brala 2, Vuković 9, Bursać 10, Junaković 2, Buljan 7, Drežnjak 9, Mavra 3, Luković 2. Trener: Ivan Perinčić.
ZABOK: Martinko, Krajinović, Levanić-Kutni 2, Buljević 13, Brocić 2, Vručinić 11, Črnjević 6, Budimir 5, Popić 12, Ćutuk, Antonić, Lež. Trener: Zdravko Radulović.