Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izložba kao korak k izlječenju duhovne i kulturne apatije u kojoj je svijet zapeo

20.09.2021. 08:12


U prostorijama Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar u Kapetanovoj kuli u petak je otvorena izložba radova članova udruge Vrba iz Širokog Brijega. Na zadarskoj su izložbi, koja je članovima udruge prva na izvan teritorija Bosne i Hercegovine predstavljeni radovi 11 umjetnika.
Ova je izložba jedan korak k izlječenju duhovne i kulturne apatije u kojoj je svijet zapeo i korak ka buđenju iz svijeta straha, nesigurnosti i otuđenosti, u kojem trenutačno živimo, kazalo se u najavi.
– Od 11 umjetnika, čiji su radovi dio izložbe, u Zadar je došlo oko njih pola. Oni su skupina mladih, kreativnih umjetnika, čije radove prate različiti likovni stilovi, ali sličan način izražavanja, odnos prema umjetnosti, stavovi, te pogledi na svijet i umjetnost, rekao je Dragan Jelavić, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar.
Samo ime udruge poziva nas da u njenoj simbolici prepoznamo poziv za ponovnim buđenjem kulturnog i duhovnog aspekta života, nakon svega što se događa u posljednje vrijeme. U ime udruge Vrba okupljene je pozdravio umjetnik Dario Pehar.
– Udruga okuplja 17 članova. Osim na izložbama, često se okupljamo i na književnim večerima, i raznim drugim druženjima. Ova je izložba sastavljena od radova različitih likovnih disciplina; slikarstva, grafike, umjetničkih instalacija i kiparstva, kazao je Pehar.


Samopropitivanje kroz umjetnost
Specifičnost ove izložbe je u grupiranju umjetnika različitih izričaja, koji su kombinacijama modernih i klasičnih tehnika u novom ruhu postigli dramatičnost prožetu jednostavnošću. Željko Koren na poetičan način ulazi unutar sebe kako bi pronašao smisao i ljepotu svakodnevnog života.
– Moja slika je manja verzija jedne veće verzije, koja je dio ciklusa koji sada pripremam. Bavi se nekim mojim životnim i likovnim problemima, koje pokušavam prikazati kroz simboliku nadrealizma. Moji su radovi odraz onoga što mi se trenutno događa u životu i to mi je uvijek nepresušan izvor ideja i informacija. To je jedna vrsta samopropitivanja i vlastitog popravka samog sebe kroz umjetnost i druge popratne discipline, kazao je Koren.


Harmoničan skup različitih izričaja
Umjetnici okupljeni u udrugu Vrba dio su mlade i perspektivne generacije umjetnika, koji konstantno djeluju i teže ka novim promjenama. Njihova je prvotna težnja razvoj kulture i umjetnosti te njeno očuvanje. No, ovim iskorakom i ovom izložbom, koja je povezana ne samo prostorom, nego i proživljenim događajima, izašli su iz ustaljenih geografskih i kulturoloških okvira, te se temom i idejama spojili sa svjetskim događanjima, te na taj način zauvijek u umjetnosti upisali i opisali povijest koju sada živimo.
– Na ovoj su izložbi četiri moja rada, dvije slike i dvije grafike »Mi spavamo dok sunce nas miluje«, »Mačak koji je umislio da nije mačak«, »Šetamo kroz grad« i »Igramo se s kockicama«. Volim raditi motive iz svakodnevnog života i najviše se volim izražavati kroz dječji crtež. Tako da gledam da motive iz svakodnevnog života kombiniram kroz linije dječjeg crteža. Volim kombinirati tehnike slikarskih radova i crteža, kako moja djela ne bi izričito bila slikarski radovi, istaknula je Anja Marić, magistra grafike i profesorica likovne kulture i dodala kako je do suradnje s HDLU – om došlo je na prijedlog umjetnice Ivone Skočilić, koja vodi udrugu Vrba.
– Predložila nam je izlaganje u Zadru. Mi smo ocijenili kako smo spremni na taj korak i ovo nam je prvo zajedničko izlaganje izvan granica Bosne i Hercegovine, zaključila je Marić.