Izložba kao korak k izlječenju duhovne i kulturne apatije u kojoj je svijet zapeo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Udruga Vrba se izložbom u Zadru po prvi put predstavila hrvatskoj javnosti
Oni su skupina mladih, kreativnih umjetnika, čije radove prate različiti likovni stilovi, ali sličan način izražavanja, odnos prema umjetnosti, stavovi, te pogledi na svijet i umjetnost, rekao je Dragan Jelavić
Vedran SITNICA
Dragan Jelavić s članovima udruge Vrba na otvaranju izložbe

U prostorijama Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar u Kapetanovoj kuli u petak je otvorena izložba radova članova udruge Vrba iz Širokog Brijega. Na zadarskoj su izložbi, koja je članovima udruge prva na izvan teritorija Bosne i Hercegovine predstavljeni radovi 11 umjetnika.
Ova je izložba jedan korak k izlječenju duhovne i kulturne apatije u kojoj je svijet zapeo i korak ka buđenju iz svijeta straha, nesigurnosti i otuđenosti, u kojem trenutačno živimo, kazalo se u najavi.
- Od 11 umjetnika, čiji su radovi dio izložbe, u Zadar je došlo oko njih pola. Oni su skupina mladih, kreativnih umjetnika, čije radove prate različiti likovni stilovi, ali sličan način izražavanja, odnos prema umjetnosti, stavovi, te pogledi na svijet i umjetnost, rekao je Dragan Jelavić, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar.
Samo ime udruge poziva nas da u njenoj simbolici prepoznamo poziv za ponovnim buđenjem kulturnog i duhovnog aspekta života, nakon svega što se događa u posljednje vrijeme. U ime udruge Vrba okupljene je pozdravio umjetnik Dario Pehar.
- Udruga okuplja 17 članova. Osim na izložbama, često se okupljamo i na književnim večerima, i raznim drugim druženjima. Ova je izložba sastavljena od radova različitih likovnih disciplina; slikarstva, grafike, umjetničkih instalacija i kiparstva, kazao je Pehar.

Samopropitivanje kroz umjetnost

Specifičnost ove izložbe je u grupiranju umjetnika različitih izričaja, koji su kombinacijama modernih i klasičnih tehnika u novom ruhu postigli dramatičnost prožetu jednostavnošću. Željko Koren na poetičan način ulazi unutar sebe kako bi pronašao smisao i ljepotu svakodnevnog života.
- Moja slika je manja verzija jedne veće verzije, koja je dio ciklusa koji sada pripremam. Bavi se nekim mojim životnim i likovnim problemima, koje pokušavam prikazati kroz simboliku nadrealizma. Moji su radovi odraz onoga što mi se trenutno događa u životu i to mi je uvijek nepresušan izvor ideja i informacija. To je jedna vrsta samopropitivanja i vlastitog popravka samog sebe kroz umjetnost i druge popratne discipline, kazao je Koren.

Harmoničan skup različitih izričaja

Umjetnici okupljeni u udrugu Vrba dio su mlade i perspektivne generacije umjetnika, koji konstantno djeluju i teže ka novim promjenama. Njihova je prvotna težnja razvoj kulture i umjetnosti te njeno očuvanje. No, ovim iskorakom i ovom izložbom, koja je povezana ne samo prostorom, nego i proživljenim događajima, izašli su iz ustaljenih geografskih i kulturoloških okvira, te se temom i idejama spojili sa svjetskim događanjima, te na taj način zauvijek u umjetnosti upisali i opisali povijest koju sada živimo.
- Na ovoj su izložbi četiri moja rada, dvije slike i dvije grafike »Mi spavamo dok sunce nas miluje«, »Mačak koji je umislio da nije mačak«, »Šetamo kroz grad« i »Igramo se s kockicama«. Volim raditi motive iz svakodnevnog života i najviše se volim izražavati kroz dječji crtež. Tako da gledam da motive iz svakodnevnog života kombiniram kroz linije dječjeg crteža. Volim kombinirati tehnike slikarskih radova i crteža, kako moja djela ne bi izričito bila slikarski radovi, istaknula je Anja Marić, magistra grafike i profesorica likovne kulture i dodala kako je do suradnje s HDLU – om došlo je na prijedlog umjetnice Ivone Skočilić, koja vodi udrugu Vrba.
- Predložila nam je izlaganje u Zadru. Mi smo ocijenili kako smo spremni na taj korak i ovo nam je prvo zajedničko izlaganje izvan granica Bosne i Hercegovine, zaključila je Marić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)