Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Martinac: Neće biti novih nameta i prireza, samo projekti za budućnost

20.09.2021. 11:56


Sjećanjem na poginule branitelje i civile iz Domovinskog rata, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježju Za Hrvatsku i kod centralnog križa na groblju Sukošan, svetom misom u crkvi Svih svetih koju je predvodio don Domagoj Kelava, župnik Sukošana i Debeljaka te svečanom sjednicom Općinskog vijeća u atriju osnovne škole, obilježen je Dan općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) i Dan obrane, 18. rujna.
Nakon uvodnog slova Tomislava Dražića, predsjednika Općinskog vijeća, načelnik Ante Martinac se osvrnuo na poteklo jednogodišnje razdoblje.


Od Tustice do Vodotića
– Novi dječji vrtić u Sukošanu vrijedan oko 12 milijun kuna, od čega su 67 posto EU sredstva, otvorit će se do kraja listopada na čemu zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH. Zahvaljujući pozitivnom natalitetu širit ćemo područne vrtiće u Debeljaku i Gorici, najavio je Martinac.
U tijeku su 8,3 milijuna vrijedni radovi na obnovi i potpunoj rekonstrukciji obale u uvali Zlatna luka ukupne dužine 432 metara, od Rive do Keranovog mula, s produbljivanjem jaza zajedno sa šetnicom i 120 parkirališnih mjesta.
– Pred nama je ishođenje građevinske dozvole za uređenje obalnog pojasa od Tustice, preko Makarske, Tratice i Solina do Vodotića, kazao je Martinac, izrazivši zadovoljstvo s turističkom sezonom i rezultatima koji su na nivou 2019. godine.


Otvaranje tržnice i ribarnice
Na zapadnom ulazu u Debeljak, nasuprot križa, otvoren je reprezentativni Vatrogasni dom DVD-a općine Sukošan vrijedan 6,4 milijuna kuna, od čega su 90 posto EU sredstva.
– Veliki doprinos u ostvarenju ovog projekta, najljepšeg i najopremljenijeg vatrogasnog doma u Zadarskoj županiji, pripada DVD-u Sv. Mihovil i načelniku Marinu Gulanu iz susjednog Galovca, istaknuo je Martinac.
Prva tržnica i ribarnica uopće u Sukošanu, projekt vrijedan oko 1,8 milijuna kuna, čeka na otvorenje.
– Morali smo zadovoljiti osnovne tehničke i sanitarne uvjete te udovoljiti svim standardima za rad tržnice i ribarnice. Otvaranje je pred nama, najavio je Martinac.
U suradnji s LAG-om Laura EU sredstvima se uređuje Sportski centar Debeljak.




Škola, dvorana, vidikovci
– U zajedničkom projektu sa Zadarskom županijom obnovljena je fasada i promijenjena stolarija na područnoj školi u Debeljaku. Ishođena je građevinska dozvola za proširenje zgrade osnovne škole u Sukošanu za rad u jednoj smjeni, a projekt će se raditi sredstvima Zadarske županije i EU-a. Iz EU fondova gradit će se i školska sportska dvorana u Gorici, kazao je Martinac.
Završena je realizacija velikog turističko-rekreativnog projekta, izgradnja pet vidikovaca, triju u Sukošanu te u Debeljaku i Glavici. Slijedi intenzivna turistička promidžba i tiskanje letaka.
– Riječ je projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, koji u 100-postotnom iznosu financira EU, istaknuo je Martinac.
U suradnji s Hrvatskim vodama izgrađena je Studija obrane od poplave na slivu sukošanskog potoka. U tijeku je postupak dobivanja lokacijske dozvole za potok u dužini od 3 kilometara od sliva i 1,5 kilometara prema pritoku u Debeljaku.


Rekonstrukcija Jadranske magistrale
Obilježavanja ovog najznačajnijeg i najvažnijeg dana u sukošanskoj povijesti u situaciji pandemije COVIDA-19 i strogih epidemioloških mjera, održano je sa znatno manje gostiju i uzvanika te sa sažetijim popratnim programom.
– Pri kraju je idejno rješenje za lokacijsku dozvolu za vodovodnu mrežu u novom naselju Debeljak. A za dodjelu nekoliko desetaka hektara poljoprivrednog zemljišta iznad Sukošana pred nama je iskopavanje bušotina za pronalazak vode jer bez vode neće biti ništa od raspodjele zemljišta, naglasio je Martinac, spomenuvši i proširenje vodovodnih mreža u svim općinskim naseljima.
Vrlo skoro očekuju se, kazao je, radovi na rekonstrukciji kolnika i izgradnji nogostupa s obje strane Jadranske magistrale u Sukošanu od Interspara kod bibinjskog nogometnog igrališta do Hajduka na Lokvici.


Potpis ugovora od 200 milijuna kuna
– U projektu Odvodnje Bibinje-Sukošan završena je kanalizacija u starom sukošanskom i bibinjskom selu, pred realizacijom je premještanje pročistača otpadnih voda jer sadašnji ne udovoljava higijenskim uvjetima. U novoj financijskoj omotnici očekujemo potpis ugovora za oko 200 milijuna kuna kako bismo završili ovaj projekt stoljeća, istaknuo je Martinac.
– Općina izdvaja značajna sredstva za rad udruga i ustanova, novorođenu djecu, učenike i studente. Općinski žitelji mogu mirno spavati, neće biti novih općinskih nameta i prireza samo projekti za budućnost, poručio je Ante Martinac.
Na svečanosti je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i u ime Zadarske županije govorio župan Božidar Longin.


EU novce opravdati dobrim projektima
– Svjedoci smo da je Hrvatska, i to zbog važnog utjecaja našeg premijera Plenkovića, osigurala 22 milijarde eura u sljedećom programskom razdoblju Europske unije. To je veliki novac kojega će trebati opravdati dobrim projektima. Jedan od njih svakako je projekt stoljeća, Aglomeracija Bibinje – Sukošan, rekao je Longin, istaknuvši kako je nautički promet nadmašio onaj iz 2019. te da turistička sezona još traje.
Na svečanosti su između ostalih nazočili Tomislav Zelić, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, državni tajnici Marija Pletikosić i Josip Bilaver, bivši ministar i prvi čovjek županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta i drugi. Program je već tradicionalno vodio Đani Pavić.


Šest općinskih laureata, dvije zahvalnice
Najsvečaniji trenutak sjednice Općinskog vijeća bila je dodjela šest javnih priznanja, Zahvalnica Općine Sukošan. Dobitnike je objavila vijećnica Stipana Banić, predsjednica Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja Općine Sukošan, a dobitnicima su ih dodijelili predsjednik OV-a i načelnik, Tomislav Dražić i Ante Marinac.
Zahvalnice su dobili: Iva Strenja, gimnazijalka iz Debeljaka, reprezentativka ženske hrvatske nogometne reprezentacije U-15; Jakov Pavić iz Sukošana, za izvrsne rezultate u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima; postumno Petar Števanja iz Glavice, za nesebični doprinos u Glavici i aktivno sudjelovanje u NJ Vrčevo; postumno Nikola Dević iz Glavice, za nesebični doprinos u Glavici i aktivno sudjelovanje u NK Vrčevo; Boćarski klub Debeljak, za 20-godišnji uspješan rad i povijesni uspjeh, ulazak u 2. hrvatsku ligu skupine srednje Dalmacije.