Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Osmorica među europskom elitom, samo dvojica izvan rodnog grada u HT Premijer ligi

20.09.2021. 07:23


Početnim podbacivanjem u subotnjim utakmicama između Vrijednosnica Osijek i Sonik Puntamike te Šibenke i Gorice započela je nova sezone HT Premijer lige. Regionalno natjecanje kreće idući vikend, a lopta se zakotrljala i na brojnim parketima širom Europe te nema boljeg vremena za napraviti presjek događanja na košarkaškoj tržnici koja se ovog ljeta donekle vratila u normalu nakon brojnih upitnika koji su obilježili početak prošle sezone. Većina momčadi je kompletirala »rostere«, a većina igrača je pronašla nove destinacije na kojima će »zarađivati kruh« u narednoj godini te vam u idućim redcima donosimo pregled najznačajnijih transfera zadarskih košarkaša.


Doma je najljepše
KK Zadar je zadržao okosnicu momčadi koja je prošle sezone osvojila dvostruku domaću krunu svladavši Split u finalima Krešinog kupa i hrvatskog prvenstva, a najznačajniji korak na tom putu bio je ostanak kapetana Dominika Mavre koji je produžio vjernost momčadi iz rodnog grada. Iskusni 27-godišnji razigravač i najkorisniji igrač prošlogodišnje finalne serije ovo ljeto je napravio prisilni predah od reprezentativnih obveza kako bi sanirao probleme s ozljedom koja ga je mučila u završnici prošle sezone te je pretposljednjeg dana srpnja potpisao novi jednogodišnji ugovor s klubom s Višnjika, kojeg će povesti u lov na što je moguće bolje rezultate u novoj kampanji. Mavra je prošle sezone bio jedan od nositelja Zadra s 12.4 poena i 4.2 asistencije u prosjeku te se očekuje da će nastaviti s dobrim igrama i biti jedan od glavnih oslonaca trenera Ivana Perinčića u novim izazovima u domaćim i regionalnim dvoranama. Od ostalih zadarskih igrača, u perjanici sporta u Donatovom gradu ostali su i mladi Duje Brala koji bi ove sezone trebao dobiti veću minutažu na domaćim parketima, a na pripremama prve momčadi su bili i Krševan Klarica i Antonio Sikirić koji će svoju priliku tražiti kroz razvojnu momčad Jazine Arbanasi koja se natječe u Prvoj muškoj ligi. Drugi zadarski premijerligaš Sonik Puntamika u posljednjim je danima prijelaznog roka dogovorio suradnju s aktualnim hrvatskim reprezentativcem i dugogodišnjim članom Splita Pavlom Marčinkovićem. Iskusni krilni igrač nakon deset godina izbivanja vratio se u rodni grad, a s momčadi iz Jazina je potpisao »otvoreni ugovor«, što znači da u slučaju zadovoljavajuće ponude u svakom trenutku može napustiti zelenu svlačionicu. Ipak, sam dolazak Marčinkovića, koji je lani bio na prosjecima od 7.1 koša i 4.9 skokova u ABA ligi, veliki je »ulov« za »Sonikse« koji će pokušati ponoviti dobre igre iz prošle sezone i još jednom izboriti plasman u doigravanje. Na tom bi im putu trebao pomoći još jedan »košarkaški lisac« Petar Marić. Nakon sezone u redovima Zaboka gdje je prosječno zabijao 11.3 poena uz nešto manje od četiri asistencije po susretu, Marić se iz osobnih razloga vratio u rodni grad gdje bi trebao biti jedna od ključnih karika Kuliševe momčadi. U zelenim redovima ostali su i kapetan Dino Palčić, iskusni Marino Šarlija i Filip Jošić, koji će zajedno s niskom mladih igrača (Dominik Zelanto, David Pavin, Šime Keserović, Dino Ninčević i Šime Bašić) činiti domaći »deseterac« u Jazinama.


Zadarski »gastarbajteri«
Boje »Grada košarke« u inozemstvu branit će »moćna gomilica« koju predvode nekadašnji reprezentativci Rok Stipčević i Marjan Čakarun. Stipčević je prošle sezone bio na prosjecima od 10.9 koševa i 2.5 asistencije u regionalnoj ligi, a na rezultatskom planu je napravio još jedan veliki uspjeh pomogavši svojoj momčadi doći do trofeja namijenjenog osvajaču slovenskog kupa. Nije puno nedostajalo da Stipčević i novu sezonu otvori s još jednim pokalom, no Cedevita Olimpija se ipak pokazala prejakom u superkupu gdje je 35-godišnji Zadranin predvodio Krku s 21 košem (trica 6-8) i tri asistencije. Čakarun je nakon dvije i pol sezone u dresu Primorske krajem 2019. godine preselio u hegemona mađarske košarke Szolnoki nakon što je, prema vlastitim riječima, odbio dvije ponude iz klubova koji nastupaju u ABA ligi. Sudeći prema igrama, bio je to dobar potez jer »Čaki« na istoku Mađarske prosječno bilježi 14.5 poena uz 6.9 skokova te je jedan od najboljih igrača u momčadi Gašpera Potočnika. Adresu nije mijenjao ni Lovre Bašić koji je ostao u belgijskom Liegeu gdje je ove sezone u svlačionici dobio »starog znanca« iz zadarskih dana Marija Špaletu. I dok je Bašić prošle sezone bio na prosjecima od 9.6 koševa uz 4.8 asistencija u belgijskom prvenstvu, Špaleta je dominirao na austrijskim parketima gdje je u dresu Arkadia Lionsa zabijao 14.9 poena uz 6.4 uhvaćene lopte, što mu je donijelo vrijedan transfer na zapadne meridijane. Sredinu je promijenio i dvojac visokih igrača sa zadarskom adresom na osobnoj iskaznici Ive Ivanov i Jure Škifić. Nekadašnji kapetan Zadra je nakon dva švicarska trofeja s Geneve Lionsima ovo ljeto preselio u Široki kod trenera Danijela Jusupa, gdje će dijeliti svlačionicu s još jednim starim znancem iz zadarskih dana Lukom Božićem, koji se nakon godine sabatikala vratio košarci. Ivanov je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača u redovima ženevskih »Lavova« s prosjecima od 11.7 koševa i 4.6 skokova po utakmici, a svoju je vrijednost novom poslodavcu pokazao već na otvaranju pripremnog turnira Široki 2021. gdje je u obje utakmice pružio kvalitetne partije. Njegov dvije godine mlađi sugrađanin Jure Škifić je nakon uspješne sezone u redovima Krke, u čijem je dresu ubacivao 9.9 poena uz 3.4 uhvaćene lopte po utakmici, preselio u redove varšavske legije. Škifiću to neće biti prvi dodir s poljskom košarkom jer je u sezoni 2016./17. nosio dres Toruna, dok je godinu kasnije nastupao i za Stal Ostrów.




Dvojica »mušketira«
Od ove sezone zadarska košarka imat će i dva predstavnika u francuskom ligaškom sustavu. David Škara je nakon dobre sezone u redovima Denaina (12.8 koševa i nešto više od pet skokova u prosjeku) dobio priliku u ProA ligi gdje će nastupati za ESSM Le Portel, a »društvo« će mu praviti Ivan Vraneš koji je zahvaljujući kvalitetnim predstavama u dresu Steaue privukao pozornost novoosnovanog ASA Strasbourga, nastalog fuzijom dvaju drugoligaša Griesa i Soufflela. Novopečeni klub s istoka Francuske u novoj sezoni ima vrlo visoke ambicije i želi u što je moguće kraćem roku izboriti ulazak u elitni razred tamošnje košarke, pri čemu će Vranešovih 14 poena i 7.4 uhvaćene lopte, koliko je prosječno bilježio u rumunjskom prvenstvu, biti od velike vrijednosti. U europskim okvirima relativno nedaleko, s druge strane granice, kruh zarađuje i Toni Prostran. Jedan od najmlađih igrača koji su osvojili naslov državnog prvaka sa Zadrom od 2020. se nalazi u redovima njemačkih Isherlohn Kangaroosa gdje je prošle sezone sa 17.2 koša i 10.2 asistencije u prosjeku bio među najboljim igračima ProB lige, trećeg razreda tamošnje košarke. Mario Fantina karijeru nastavlja na sveučilištu Arkansas State gdje je prošle sezone imao skroman učinak, skupivši minute u samo pet utakmica, dok se Marko Jurica vraća na Island gdje će ove sezone nositi dres Vestrija.


Petani i Vladović prestali s aktivnim igranjem
Dvojica dugogodišnjih nositelja kvalitete elitnog razreda hrvatske košarke i prošlosezonski članovi Sonik Puntamike Teo Petani i Jakov Vladović prestali su s aktivnim igranjem košarke. Daleko od cvijeta košarkaške mladosti, život ih je odveo različitim putevima. Dok se Petani kao magistar prava odlučio posvetiti novoj karijeri, Vladović je nastavio u košarkaškim vodama te je preuzeo školu košarke Sonik Puntamike, a ujedno je i pomoćnik Stipi Kulišu na klupi prve momčadi.


U ostatku HT Premijer lige se »broji sitno«
Dosta je iznenađujuć podatak da izvan Zadra i Sonik Puntamike samo dvojica Zadrana nastupaju u elitnom razredu hrvatske košarke. Pogled na prijavljene sastave otkriva da su tek Toni Jelenković i Šime Lisica registrirani za nastup u HT Premijer ligi u dresu Adria Oil Škrljeva, odnosno Vrijednosnica Osijek. Jelenković je u subotu u pobjedu svoje momčadi na gostovanju kod Furnira ugradio 12 poena, uz šest asistencija i četiri skoka, dok je Lisica susret protiv Sonika završio s 14 koševa.