Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otkriveni intrigantni tragovi antičke prošlosti Ista

20.09.2021. 11:50


Mladi arheolozi, predvođeni studentom Pijom Dominesom Peterom, istraživali su arheološke lokalitete na otoku Istu. Valja naglasiti da je to prvo sustavno istraživanje, a naši su otoci općenito slabo istraženi, premda bi arheolozima trebali biti itekako privlačni s obzirom na bogatstvo lokaliteta koje, odsječeni od svega, skrivaju.
U skladu s tim, studenti su pokrenuli projekt »Arheološki krajolik otoka Ista – Archaeo. IST« koji financira Sveučilište u Zadru sredstvima namijenjenim za studentske projekte.
Nakon istraživanja literature o povijesti Ista, analiza kartografskih prikaza i zračnih fotografija, razgovora s mještanima te provedbe terenskog pregleda, ambiciozni arheolozi otkrili su više lokaliteta nego što su očekivali o čemu smo pisali u prosincu prošle godine.
Podsjetimo, cilj im je da otkriveni arheološki lokaliteti postanu dio turističke ponude i, u konačnici, održivog razvoja otoka. Doprinijelo bi to i tzv. outdoor turizmu temeljenom na aktivnostima u prirodi koji postaje sve popularniji.


Popularizacija arheologije
Nositelj projekta, Pio Domines Peter otkrio nam je pojedinosti o drugoj fazi, točnije kako su prezentirali svoje istraživanje, na koji način nastoje popularizirati arheologiju te kako napreduju pothvati.
Naime, u skladu s ciljevima projekta i u dogovoru s lokalnim stanovnicima odlučili su se za prezentaciju lokaliteta u formi muzeja na otvorenom u obliku in situ prezentacije, odnosno na licu mjesta, povezane s digitalnim tehnologijama.
– Na taj način arheološki lokaliteti prezentirani su u svom izvornom kontekstu, na originalnim lokacijama, popraćeni informativnim tablama, a međusobno umreženi mrežom puteva i digitalnom platformom koja prenosi priču o kontinuitetu i načinu života na otoku od prapovijesti. Smatrali smo da bi se tako potaknuo odgovorniji odnos otočana prema vlastitoj baštini, ali i privuklo zainteresirane posjetitelje da sami istraže prirodu i prošlost otoka jer takav vid aktivnog turizma, temeljen na tkz. outdoor aktivnostima, sve je popularniji. Prilikom osmišljavanja projekta složili smo se da će, uz znanstveni dio, jedan od ciljeva projekta biti popularizacija i promocija arheologije, kao i kulturne baštine, tumači Domines Peter i dodaje da je, u skladu s idejom turističke valorizacije, osmišljen koncept ISTraži s prepoznatljivim sloganom i vizualnim identitetom koji upućuje i poziva na istraživanje krajolika i posjet ciljano odabranim lokalitetima koji izravno prenose autentični doživljaj prošlosti upoznavanjem intrigantnih tragova ljudskih aktivnosti u ambijentu netaknutih prirodnih vrijednosti.


Odgovor na zahtjeve digitalnog doba
Ciljano su odabrali i popularizirali pet tematskih cjelina od daleke prapovijesti i neandertalaca do suvremenih fortifikacija baziranih na privlačnim sadržajima lokaliteta prezentiranih in situ i dostupnih za posjet.
Također, u srpnju su u središtu mjesta Ist postavili prvu od nekoliko planiranih informativnih ploča, na vrlo frekventnoj poziciji gdje svakodnevno prođe najveći broj domaćih stanovnika, turista te drugih posjetitelja otoka.
– Ideja valorizacije arheoloških lokaliteta i poticanje na istraživanje krajolika otoka pozitivno je ocijenjena i prihvaćena, a o tome svjedoči činjenica da turisti, privučeni idejom spoja kulturne baštine i aktivnog odmora, gotovo svakodnevno posjete neke od lokaliteta na otoku, u prvom redu lokalitet Straža koji je gotovo nezaobilazna točka za svakog tko odluči posjetiti Ist. Međutim, uz neposredan uvid u povijest lokaliteta, bilo je neophodno, u skladu sa zahtjevima digitalnog doba, kao i zbog same promocije projekta, osigurati mrežnu stranicu. Sadržaj info ploča nadopunjava web stranica istrazi-otok.eu koju je moguće otvoriti skeniranjem QR koda na svakoj od ploča. Mrežna stranica istraži-otok.eu još uvijek je u fazi dotjerivanja, kazuje Domines Peter, no na njoj se već sada mogu pronaći osnovne informacije o povijesti otoka, lokalitetima, kako i što posjetiti, i kakve sve mogućnosti ili izazove pojedina lokacija zahtjeva ili nudi, no ideja je da se sadržaj stranice proširi i drugim informacijama koje bi svakog posjetitelja mogle zanimati, poput gastronomije, smještaja, prometne povezanosti itd.
– Mrežna stranica zamišljena je kao temeljna platforma za valorizaciju kulturne baštine digitalnim putem, a neposredno doprinosi arheologiji i širenju svjesti za očuvanje arheološke baštine, ali i netaknute prirode otočnog krajolika, ističe Domines Peter.




Raščišćeni putevi kao preduvjet muzeja na otvorenome
Vrijedne ruke arheologa su, između ostalog, čistile puteve koji vode do arheoloških lokaliteta.
– U ideji prezentacije arheološke baštine otoka kroz prizmu »muzeja na otvorenom« važan preduvjet bio je očistiti raslinje na lokalitetima te raščistiti puteve koji vode do pojedinih položaja. Danas su ti putevi, nekoć osobito važni zbog obavljanja poljodjelskih radova, uglavnom teško prohodni ili gotovo neprohodni zbog zarasle vegetacije i kamenja koje se urušilo s okolnih suhozida. U suradnji s Mjesnim odborom Ist osmišljeno je više radnih akcija čišćenja puteva kako bi se arheološki lokaliteti na pojedinim lokacijama učinili dostupnim posjetiteljima. Možemo reći da smo kroz ovu godinu uspjeli očistiti većinu puteva do lokacija koje smo odlučili prezentirali, a tek slijedi daljnja obveza održavanja puteva, kao i čišćenja raslinja na mjestu samih lokaliteta, govori Domines Peter te ističe kako o većini svojih »radnih akcija« pravovremeno obavještavaju na društevnim mrežama, a sve ljudi dobre volje i radne energije pozivaju da im se slobodno pridruže.


Predavanje s fokusom na krajolik
Zbog dosadašnje situacije s epidemiološkim mjerama, predavanje koje je planirano još prošle godine održano je u kolovozu. Voditelj projekta, Domines Peter u okviru predavanja »Arheologija krajolika otoka Ista« predstavio je rezultate dosadašnjih arheoloških istraživanja s posebnim fokusom na razvoj krajolika otoka od prapovijesti do suvremenog doba. Pripremljena je izložba izabranog arheološkog materijala, a iskorištena je prilika da se prezentiraju i arheološki nalazi iz podmorja otoka koje je nesebičnom donacijom ustupio Zvonimir Šuljak.
– Odaziv je bio i više nego zadovoljavajući, a predavanje na otvorenom privuklo je brojne lokalne stanovnike te posjetitelje otoka da poslušaju o rezultatima našeg istraživanja, govori Domines Peter.
U trenutačnoj fazi istraživanja posvetili su pažnju realizaciji probnih iskopavanja na ciljanim lokaliteta.
– Nakon što smo prošle godine prikupili podatke na široj prostornoj razini, ideja je bila da se u daljnjim planovima usmjerimo na ciljane lokalitete koji će pružiti ključne podatke za razumijevanje dinamike i karaktera ljudskih aktivnosti u krajoliku u određenim periodima. Za početak prvih arheoloških iskopavanja na otoku odabrali smo antički lokalitet Selišće na jugoistočnom dijelu otoka. Sa zadovoljstvom možemo reći da su probna iskopavanja na Selišću uspješno privedena kraju, saznajemo od Dominesa Petera, a osim njega, u istraživanjima na Selišću sudjelovali su Domagoj Maurin, Luka Žarković, Domagoj Knez, Eugen Fritz Prgomet, Karla Genda, Lucija Topolko i Maja Lelas.


Kameni labirint
Prva su to arheološka iskopavanja na otoku Istu i ponosni su, nastavlja Domines Peter, da su »zakopali« upravo na Selišću, lokalitetu koji je registriran terenskim pregledom prošle godine.
– Već po očuvanim tragovima arhitekture, među kojima se posebno isticala antička vodosprema te karakteru brojnih površinskih nalaza koji se mogu pronaći po okolnim mocirama, moglo se pretpostaviti da se radi o ostacima rimskog gospodarsko-rezidencijalnog zdanja ili tzv. vile rustike. Iskopavanjima koje smo proveli krajem kolovoza potvrdili smo arheološki potencijal, stekli detaljniji uvid u slojevitost lokaliteta, arhitekturu objekta, prostorne odnose i način gradnje zidova i vodospreme. Zabilježena je znatna količina pokretnih nalaza, osobito keramičkih i staklenih ulomaka, koji će pružiti konkretniji oslonac za datiranje lokaliteta. K tome, prikupljeni su različiti uzorci za koje se nadamo da će omogućiti korak bliže odgovorima na različita pitanja o životnim i gospodarskim aktivnostima u rimsko doba, otkriva Domines Peter.
Samom iskopavanju prethodilo je čišćenje gustog raslinja, a tijekom proteklih dana, uz arheološke radove, uspjeli su očistiti i pomnije dokumentirati druge tragove arhitekture na lokalitetu, ali i raskrčiti put do Selišća i obnoviti urušene suhozidne ograde.
– Sada, kada su arheološke strukture prezentirane »in situ«, a put dojmljivim »kamenim labirintom« do lokaliteta očišćen, markiran i prohodan, možemo vas samo pozvati da se uputite do Selišća i #ISTražite intrigantne tragove iz antičke prošlosti otoka, završava mladi ambiciozni arheolog.