Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pakoštanci misle ozbiljno

20.09.2021. 08:08


Nakon što je Malonogometni klub Pakoštane prije pola godine javno pokazao zanimanje za nastup u Drugoj ligi jug, napravljeni su i konkretni koraci u tom smjeru.
– Nismo uspjeli ući u Drugu ligu, budući da je odlučeno da se broj klubova s 14 smanjiti na 12. Razlog je taj što se u četiri dalmatinske županije, koje i popunjavaju to natjecanje, zbog pandemije koronavirusa nisu igrale županijske lige – kaže Luka Šarin, predsjednik Pakoštana. Bez obzira na to što se planovi nisu potpuno ostvarili, Šarin ističe da su napravljeni značajni pomaci prema tome. Tako su Pakoštane postale prvi klub iz Zadarske županije koji je ušao u sustav natjecanja HNS-a. Poteškoća s kojom se Pakoštanci, ali i svi ostali klubovi susreću, je ta da županijske lige, a ima ih tri s 56 klubova, u obliku u kakvom bi je priznao HNS, u zadarskom slučaju pravno ne postoje, a to znači da nema ni prvaka. Dakle, momčad koja osvoji Prvu ligu koju vodi Udruga za mali nogomet, a aktualni je prvak Tin, po toj osnovi nema mogućnost napretka prema Drugoj hrvatskoj ligi.
– Krenuli smo prema tome da klub registriramo u Hrvatskom nogometnom savezu, što je prvi korak u našoj želji za nastupom u Drugoj ligi. Podršku smo dobili i od Darka Banića, predsjednika Nogometnog saveza Zadarske županije. Nakon što smo postali članovi HNS-a naši seniori će igrati u ligi Šibensko-kninske županije iz koje nam se, u slučaju osvajanja prvog mjesta, otvara mogućnost ulaska u viši rang. Šibenska liga počet će prvi vikend u listopadu. Juniore smo uključili u Drugu ligu jug, što je vrlo važno za budućnost kluba, koju gradimo na našim igračima. Početak juniorskog natjecanja je predviđen za prosinac.
Izlazak iz županijskih okvira za Pakoštane donosi i znatno veće financijske zahtjeve.
– Svjesni smo da je Druga liga veliki zalogaj u svakom smislu. Od novca, licenciranog trenera, odgovarajuće dvorane, mlađih kategorija… Ipak, uz podršku naše Općine, kao i sponzora, očekujemo da ćemo vrlo brzo ostvariti iskorak kojem težimo, a to je nastup seniora u Drugoj HMNL – zaključio je Šarin.


Sjajna 2019.
MNK Pakoštane osnovan je 2017. godine i natječe se u Benkovačkoj malonogometnoj ligi koju je i osvojio 2019. Te godine osvojeno je još nekoliko malonogometnih turnira, a kako je NK Pakoštane u to vrijeme osvojio titulu prvaka Prve ŽNL, može se reći da je 2019. najuspješnija godina u kratkoj povijesti ovog kolektiva. Posljednje tri godine u klubu su organizirali turnir Pakoštane kup koji je ovo ljeto osvojila momčad Jezera nakon što je u finalu bila bolja od Popaya