Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Povikom »Obadva, oba su pala« Filip Gaćina ušao u legendu

20.09.2021. 08:45


Prije 30 godina JNA i srpski pobunjenici pokrenuli su opći napad na Šibenik. No, u Rujanskom ratu herojskom borbom zaustavili su ih hrvatski branitelji. Nakon tjedan dana oslobodili su Šibenski most, potisnuli agresora i spriječili planove da presijeku Hrvatsku.
– Tih teških dana ponosa i slave puno je znanih i neznanih heroja, puno tužnih i velikih priča. Svakako jedna od tužnijih je ona Filipa Gaćine – Bilina koji je proživio cijeli Domovinski rat, a u 30. godini života poginuo je 19. rujna 1998. u razminiranju šume u zaselku Narančići u Pridragi kao pripadnik postrojbe za razminiranje Mungosi. Da tragedija bude dublja i bolnija, to razminiranje trebao je biti njegov zadnji pirotehničarski teren, rekao je Josip Joško Gracin, predsjednik primoštenskog UHDVDR-a.


Hrabri branitelj i pošten čovjek
»Obadva, obadva, oba su pala« poznati je spontani usklik oduševljenja hrvatskog branitelja Filipa Gaćine s jedne od najpoznatijih video snimki za vrijeme Domovinskog rata, koju je načinio Ivica Bilan 21. rujna 1991.
– Filipov uzvik odnosi se na jedan od najslavnijih događaja Domovinskog rata, kada su hrvatski branitelji oborili dva zrakoplova tipa Soko J-21 Jastreb neprijateljske JNA, naglasio je Gracin.
Uzvik koji je Filipu Gaćini zauvijek donio legendarni status danas ima posebno mjesto u sjećanju hrvatskog naroda, a snimka je jedan od najvažnijih prizora iz tih vremena, koji zorno svjedoče o hrabrosti hrvatskih branitelja.
– Filip Gaćina, hrvatski vojnik i heroj, koji je odrastao u siromašnoj burno-primoštenskoj obitelji je sinonim za hrabrog branitelja i poštenog čovjeka. Njegov glas postao je otpor srpsko-četničkoj agresiji, svojevrsna prekretnica Domovinskog rata, istaknuo je Gracin.


Luce, majka hrabrosti
I ove je godine nadasve dirljivo i s puno emocija obilježena već 23. obljetnica pogibije Filipa Gaćine. Nikad više ljudi nije se okupilo na lokaciji Telica iznad Narančića u Pridragi, među njima Filipova majka Luca, brat Jure, nećak Mate, rodbina, prijatelji iz Primoštena, njegovi Mungosi, branitelji, brojna izaslanstva, mještani, bivša saborska zastupnica Nevenka Marinović koja je tu svake godine, i drugi.
– O tragičnoj smrti mog Filipa još i dan-danas je teško govoriti. Živim dan po dan, nekako se držim. Zaborava nema dok živim. On je heroj, dao je svoj život za našu Hrvatsku. Najteže je noću, naviru sjećanja, sve je teže i bolnije, rekla je jučer majka Luce Gaćina sa suzama u očima.
Majka hrabrosti rodila je šestero djece od kojeg su dvoje tragično preminuli. Sin Karlo je kao dječak je poginuo u prometnoj nesreći, a sin Filip u razminiranju Pridrage.




Ikona Domovinskog rata
– Puno vam hvala što vas ima u ovolikom broju. Ponosna sam na svog sina i hvala svima što ga se još uvijek sjećaju, završava Luce koja je svoju djecu hranila i školovala radeći dvije smjene u poznatoj Aurori u Primoštenu.
A osim Filipove obitelji vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Općine Pridraga, Općine Primošten, UDBDR-a Pridraga, UHDVDR-a Primoštena, Mungosi, mještani i prijatelji.
– Domovina se osjeća ili ne osjeća. Hrvatska se ne voli riječima, Hrvatska se voli dobrim i poštenim djelima radi onih koji su dali živote za nas, našu djecu, unuke, rekao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, te je nastavio:
– Hrvatski vitez Gaćina, čiji je glas postao znak otpora srbočetničkoj agresiji, zbog svoje hrabrosti postao je ikona, neizostavni dio sjaja Domovinskog rata nakon kojeg je krenuo u novi rat, onaj protiv mina. Filipa se zaista imamo po čemu sjećati, On je primjer hrvatskog domoljuba koji je bio spreman dva puta dati život za slobodnu Hrvatsku, poručio je Joso Klapan


Nagazio minu u polju smrti
Filip Gaćina je bio mali čovjek koji je s tisućama drugih krenuo braniti svoju domovinu. Nakon Domovinskog rata odlazi u potencijalna polja smrti, minirana područja, gdje je također branio i obranio Hrvatsku, ne želeći da stradaju drugi.
– Navršava se tužna obljetnica smrti Filipa Gaćine, s mislima sam u molitvi i tuzi s obitelji poginulog Filipa. Znamga iz ratnih vremena na Zečevu, ali i kao moga sumještanina, vedrog i nasmijanog. Filip je legenda, a legende ne smiju nikada biti zaboravljene, kao ni Zečevo, ni Domovinski rat, zaključio je Stipe Petrina, načelnik Primoštana, koji je po prvi put na obilježavanju u Pridragi, rekavši kako mu je želja da se u suradnji s Općinom Novigrad uredi prostor spomen-obilježja heroju Domovinskog rata.
Program je vodio Branko Kokić Suve, predsjednik braniteljske udruge UDBDR-a Pridraga. Već tradicionalno prigodnu zakusku priredile su ovdašnje žene.