Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Turisti u posezoni žele aktivni odmor na otoku

20.09.2021. 11:52


Nastavljamo naš put po Zadarskoj županiji i dalje otkrivamo kako je turistička sezona prošla u mjestima i općinama te kakva su očekivanja za posezonu. Razgovarali smo s Marinom Belić Telac, direktoricom Turističkog ureda u Ugljanu.


Porast turističkih brojki
Mjesto Ugljan, na istoimenom zadarskom otoku i ove je godine među turistima prepoznato kao sigurna i poželjna destinacija.
– Prema podacima preuzetima iz sustava eVisitor, od početka lipnja do kraja kolovoza mjesto Ugljan bilježi 14.291 dolazak i 152.629 noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastu od 19,18 posto u dolascima i 20,5 posto u noćenjima. Najviše posjetitelja imali smo iz Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Slovačke, Austrije, Češke, Poljske, Italije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, kazala je Belić Telac i dodala kako su navedene brojke znak da su i ove izazovne godine prepoznati kao sigurno i privlačno odredište.
– Rezultatom sezone zadovoljni su svi akteri u turizmu, no moram priznati da smo na početku ljeta, s obzirom na informacije koje su dolazile iz naših najemitivnijih tržišta ipak bili malo rezervirani i nismo očekivali baš ovako veliki porast, kazala je Belić Telac.


Oprezno s događanjima
I na Ugljanu su, kao i svugdje na Jadranu organizatori zabavnih događanja i lokalnih fešti bili na velikim mukama. Epidemiološke mjere prisilile su ih ili da zbog neisplativosti otkažu događanja ili da ih održe u smanjenom obimu.
– Iako smo, zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa odlučili preskočiti održavanje velikih manifestacija, malim i zanimljivim događanjima obogatili smo boravak posjetiteljima mjesta Ugljan. Bilo je tu za svakoga po nešto: sajmovi otočnih proizvoda, ekološke radionice za djecu, predavanja na temu oceanografije, izložbe lokalnih autora, prikazivanje animiranih filmova, koncert klasične glazbe, sportska događanja (teniski turnir, turnir u boćanju, turnir u odbojci u plićaku, malonogometni turnir), istaknula je Belić Telac i kazala kako su sva događanja održana na otvorenom i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.




Pozitivan predznak
Što se tiče vrste smještaja, turisti su se najčešće odlučivali za boravak u kućama za odmor, po mogućnosti s bazenom i za boravak u kampovima.
– Dolaskom u Turistički ured željeli su saznati nešto više o mjestu Ugljan, ali i o samom otoku. Tražili su podatke o nadolazećim manifestacijama, preporuke što vidjeti, koju plažu posjetiti, koja kulturna dobra razgledati. Jedno pitanje se ipak isticalo, a to je bilo gdje obaviti testiranje na koronavirus. Budući da se na otoku Ugljanu antigenski test na COVID-19 mogao obaviti u dvije ustanove vrlo brzo su ugovarali i obavljali testiranja, rekla je Belić Telac, koja je zajedno sa svojim kolegama iz Turističkog ureda primijetila kako se u zadnjih par godina, postupno mijenja struktura i interes posjetitelja Ugljana.
– Trenutačno su u većini turisti koji žele aktivno i na otvorenom provesti svoj odmor na otoku. Shodno tome, kampovi su odlično popunjeni i u posezoni, a pitanja o biciklističkim i pješačkim stazama ne jenjavaju, kazala je Belić Telac te istaknula kako u ovom trenutku u mjestu Ugljan boravi oko 480 posjetitelja, a podaci kojima raspolaže upućuju da će i posezona biti iznad očekivanja.