Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Od ‘graničnika’ do lutki od tijesta

Autor: Mile Marić

19.10.2008. 22:00
Od ‘graničnika’ do lutki od tijesta

Foto: Mile MARIĆ



Da subota na područnim odjelima Gradske knjižnice Zadar može biti zanimljiva, edukativna i nadasve kreativna te u svoj radi uključiti djecu, ali i roditelje, moglo se to vidjeti u ograncima Crno, Bili Brig i Ploča, gdje su održana zasebna događanja s različitim sadržajima namijenjenim za korisnike knjižnice. Ogranak Bili Brig ponudio je pomoć svim posjetiteljima u izradi „bookmarkera”, poznatijih kao „graničnici”. Zašto na listovima u knjizi praviti „uši” da bi se zna gdje se stiglo s čitanjem, kad svatko od nas može napraviti bookmarker po svojem izboru i u svojoj kreaciji, istaknule su Antonijela Nekić i Nada Radman tijekom radionici.
Kreacija i maštovitost djece na radionici u izradi bookmarkera je bila originalna, a svatko od njih je izradio bookmarker po vlastitom nahođenju s različitim dodacima. No, isto tako u izradi bookmarkera uz djecu nisu zaostajali niti roditelji, koji su se zdušno uključili u igraonicu. Ogranak Crno ponudio je svojim korisnicima glazbenu radionicu pod nazivom “Knjižnica u pjesmi”, gdje je atmosfera bila vrlo ugodna i vesela, a svoj maksimum dali su izvođači pjesama koji su bili pravi mali glazbeni umjetnici, tako da je stručni žiri imao pune roke posla. No, kako su glazbene izvedbe bile originalne, stručni žiri dao je izvođačima visoke ocjene za estetski dojam i obradu pjesme, a njihovu odluku publlika je podržala burnim pljeskom. Pobjednici i ostali brojni izvođači ponijeli su sa sobom lijepe i bogate nagrade, a zajednički zaključak svih sudionika i knjižničarke Laure jest da ova manifestacija može ići dalje.
Nešto bogatiji program imala je područna knjižnica Ploča, koje je održala tri kreativne radionice pod vodstvom Biserke Kulaš. Tako su djeca na prvoj radionici izradila plakat “Što sve možemo u knjižnici”, na drugoj „straničnike”, a na završnoj radionici poslije pročitane priče djeca su izrađivala lutke od tijesta, koje će biti dovršene na sljedećoj radionici radi sušenja, bojanja i lakiranja.