Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Orkula” predložena za Županijsku nagradu

Autor: Jelica Farkaš

19.10.2008. 22:00
“Orkula” predložena za Županijsku nagradu


Održavane su škole rezidbe maslina, kao i osposobljavanje kušača i degustatora maslinovih ulja. Sve aktivnosti proveli smo uz pomoć HZPSS-a odjela Zadarske županije pa će nam takva suradnja i nadalje biti prioritet, kazao je Kostović dodavši kako je upravo HZPSS predložio “Orkulu” i za Županijsku nagradu
U prostorijama hotela “Ilirija” u Biogradu na Moru, u nedjelju 19. listopada, održana je Izborna skupština Udruge maslinara i uljara “Orkula”. Na skupu je bio nazočan veliki broj gostiju, a među njima i Stanko Zrilić predsjednik Skupštine Zadarske županije te dogradonačelnik Biograda Tonći Šangulin.
Edukacija maslinara
Uime struke, točnije HZPSS-a, odjela Zadar, nazočan je bio voditelj Zdravko Bušić sa suradnicima, kao i veliki broj maslinara s područja čitave županije. Skupštinu je otvorio tajnik udruge Budimir Galić, dok je izvješće o dosadašnjem četverogodišnjem razdoblju podnio dosadašnji predsjednik inž. Ivica Kostović. Kako je u izvješću rečeno, udruga koja je osnovana prije četiri godine brojila je 24 člana, dok danas broji deset puta više, a brojka od preko 200 članova govori sama za sebe.
– Možemo slobodno reći da smo stvorili brand te da smo postali prepoznatljivi diljem županije pa i šire. Tijekom proteklog razdoblja udruga je organizirala niz stručnih seminara i tečajeva gdje su se naši maslinari mogli osposobiti za što bolje poznavatelje posla kojim se bave te usavršiti svoja znanja i praktično ih primijeniti na terenu. U tom smislu održavane su uz ostalo i škole rezidbe maslina, kao i osposobljavanje kušača i degustatora maslinovih ulja, što je uspješno završio znatan broj naših članova. Sve aktivnosti proveli smo uz pomoć HZPSS-a odjela Zadarske županije i njihovih stručnih ljudi pa će nam takva suradnja i nadalje biti prioritet, kazao je Kostović dodavši kako je upravo HZPSS predložio “Orkulu” i za Županijsku nagradu, što je još jedna potvrda kvalitetnog rada ove udruge.
I u idućem periodu udruga će razvijati živu aktivnost na svim planovima, evidentno je iz programa rada za iduće četverogodišnje razdoblje koje je obrazložio tajnik udruge Budimir Galić. Na samom početku udruga će se pozabaviti uređenjem poslovnog prostora koji je dobila od Grada na korištenje. To je prostor u kampu Sv. Dominik na predjelu poznatijem kao Sedma četa. Jedna od drvenih montažnih kućica u kojoj će biti oko 30-ak mjesta, bit će pogodan prostor za rad udruge.
Maslinarska kućica
Ovaj prostor dobit će naziv Maslinarska kućica, a upravo ona će omogućiti i širu djelatnost poput stručnih predavanja i prezentacija, okruglih stolova te tematskih skupova, prvenstveno iz oblasti maslinarstva i uljarstva, ali i udruživanja poljoprivrednih proizvođača. Nastavit će se i proširiti suradnja sa srodnim udrugama, školama, drugim institucijama u Zadarskoj županiji, kao i s onima izvan nje. U planu je i suradnja s poljoprivrednim zadrugama i zadružnim savezima te savjetodavnim službama, znanstvenim i sličnim ustanovama. Posebna pozornost posvetit će se maslinarskim priredbama, a među njima već prepoznatljivom “Orkulafestu”. Tu su također i “Maslina” i “Orkulijada”, manifestacije ocjenjivanja maslinova ulja na području Zadarske županije. A udruga će se također uključiti i u pripremu i organizaciju godišnje manifestacije ocjenjivanja maslinovog ulja, koje tradicionalno organiziraju Udruga nutricionista i prehrambenih tehnologa iz Zadra te Srednja škola za poljoprivredu i veterinarstvo Stanka Ožanića u Zadru. Tečajevi rezidbe maslina, kao i oni za senzorsku analizu maslinovih ulja bit će također značajan dio programa rada udruge u idućem periodu, kao i rad na poticanju podizanja maslinika i proizvodnje vrhunskog maslinovog ulja. Jer kvalitetno proizvedeno, primjereno čuvano, te pakirano u vizualno i funkcionalno oblikovane boce, a s primjerenim nazivima poput kraljevsko maslinovo ulje, ravnokotarsko ili otočno maslinovo ulje, uvijek će pronaći put do kupca, ali i doprinijeti obogaćivanju domaće gastroponude, istaknuli su maslinari.
Nakon izvješća o radu i programa rada za idući period koje su sudionici bez većih rasprava prihvatili, prihvatili su i pravilnik o stručnom osposobljavanju maslinara i uljara, pravilnik o kemijskoj i senzorskoj analizi djevičanskih maslinovih ulja, kao i predloženi zaključak o suradnji Orkule s udrugom O.L.E.A. iz Pesare u Italiji. Nakon toga izabrana su ovlaštena tijela udruge pa je tako za njezinog predsjednika jednoglasno izabran Miroslav Andrić, za dopredsjednika Željko Troskot, a za tajnika ponovno je izbaran Budimir Galić.