Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Partizan zaboraviti, Helios pobijediti

Autor: Roman Morović

19.10.2008. 22:00
Partizan zaboraviti, Helios pobijediti

Foto: Zvonko KUCELIN



Još u nedjelju navečer na utakmici A-1 lige između Borika i Dubrovnika u Jazinama sve je vrvilo od komentara o utakmici Partizan – Zadar. Zašto je Dixon previše držao loptu? Zašto Juby i Garnett nisu uputili više šuteva na koš? Zašto trener Petrović nije više rotirao igrače? Kakve su ono sulude sudačke odluke bile? Je li bilo zadnje polje Gečevskog? Je li Ivanov trebao dobiti petu osobnu ili Lasme tehničku? Danas (ponedjeljak, op.a.) strasti su se malo primirile, a vruće glave ohladile i možemo mirno rezimirati prvi poraz Zadra ove sezone. Loše prvo poluvrijeme, slab protok lopte, pa onda preokret u drugom dijelu i na kraju svega, premda su i Zadrani dosta griješili, prevagu su na stranu domaćih ipak odnijeli suci.
– Mislim da je na poraz najviše utjecala činjenica što je Partizan prelako došao do tih +18, a dok smo sustizali tu razliku mi smo se dosta potrošili. U završnicu smo ušli umorni i na kraju je presudilo nekoliko naših i nekoliko sudačkih pogrešaka. Mislim da ne bi bilo nezasluženo da smo mi pobijedili – mišljenja je Damir Rančić.
Zadar u početku utakmice nije dobro odgovorio na agresivnu igru domaćih što se odmah osjetilo na rezultatu. Tek sredinom treće četvrtine Zadrani su se trgnuli i zaigrali onako kako znaju i mogu.
– Moramo uzeti u obzir da smo igrali protiv Partizana u Pioniru, a na gostovanju kod takve momčadi nikada nije lako razviti neku svoju igru tako da smo se u početku utakmice morali malo prilagoditi njihovoj igri. Prije utakmice smo se dogovorili da što više igramo pick and roll protiv njihovih malo sporijih centara. Bilo je za očekivati da će naši razigravači imati veću inicijativu nego šuteri i krila što se na kraju i vidjelo u statistici.
Već smo rekli kako su u završnici ipak presudili suci. Zašto? Iz jednostavne činjenica što bi Zadar, da Gečevskom nije dosuđeno zadnje polje, otišao na plus 4 i tu bi utakmica vjerojatno bila rješena. Samo zato, iako je bilo još nekoliko čudnih odluka zbog kojih će Zadar i službeno zatražiti ekspertizu suđenja.
– Nisam gledao snikmu utakmice tako da ne mogu ništa komentirati ali su mi prijatelji i suigrači, koji su gledali utakmicu, rekli da su suci u nekoliko navrata pogriješili na našu štetu. Mislim da je po novim pravilima ona lopta, kada je dosuđeno zadnje polje Gečevskom, trebala biti naša, a to je jedna greška koja je na kraju presudila utakmicu – kaže Rančić.
Ako ćemo usporediti Partizan od prošle sezone i ovaj sadašnji nema sumnje da su Beograđani lani bili kvalitetnija momčad. Odlasci Palacia, Kecmana i nadasve Pekovića morali su se osjetiti u igri Partizana, no ipak i ove sezone stari lisac Duško Vujošević izvlači maksimum iz te momčadi i ponovno je na vrhu regionalne lige.
– Partizan je protekle dvije sezone dominirao ovom ligom, no sada se vidi da nisu baš na najvišoj razini. Treba uzeti u obzir da su i oni doživjeli dosta promjena unutar momčadi ali svejedno mislim da su slabiji nego prošle sezone. Ipak, nas to ne treba previše zamarati i mi se moramo prije svega okrenuti našoj momčadi i našoj igri – kaže Rančić.
Što je bilo bilo je. Tek je četvrto kolo iza nas i ne treba previše žaliti za ovom utakmicom. Bit će još prilike za revanš, a sjetimo se samo kako je sladak bio prošle sezone.
– Mi moramo što prije zaboraviti ovu utakmicu. Počinje novi tjedan i sada se moramo okrenuti treninzima i onim utakmicama koje su pred nama. Na kraju krajeva nitko nije ni očekivao da dobijemo Partizan u Beogradu. Išli smo tamo dati svoj maksimum i mislim da smo ga u ovom trenutku i pružili. Šteta je što nismo uzeli ta dva boda ali ne treba sada previše žaliti za tim.
Dva boda su izgubljena, a sada se treba okrenuti idućoj utakmici u kojoj su, reći će neki, dva boda već unaprijed upisana. A to nikada nije dobro. U dvoranu Krešimira Ćosića u subotu stiže Helios iz Domžala. A koliko god je istina da su Slovenci jedna od lošijih momčadi regionalne lige toliko bode u oči činjenica kako su se iz Zadra protekle dvije sezone vraćali sa punim plijenom.
– Moramo se ovaj tjedan maksimalno pripremiti za tu utakmicu i ići na pobjedu. Mislim da u našoj dvorani moramo pobjeđivati ovakve utakmice naročito u ovoj sezoni u kojoj je svaka pobjeda vrlo bitna upravo zbog tog bodovanja za Euroligu – zaključio je Rančić.
 


 FAVORITI OPRAVDALI OČEKIVANJA


Već nakon prva četiri kola regionalna liga prepolovila se na gornji i donji dio tablice. Već sada možemo reći koje će se momčadi boriti za vrh, a koje će do posljednjeg kola strepjeti za ostanak. Za sada glavnu riječ vode Partizan i Zvezda (četiri pobjede bez poraza), a u stopu ih prate Zadar, Hemofarm i Budućnost (omjer 3-1). Po dvije pobjede i dva poraza imaju Cibona, Split i Union Olimpija, a jedini sa četiri poraza je upravo idući Zadrov protivnik, Helios iz Domžala.
– Prošlo je tek nekoliko kola tako da je teško reći tko ima kakvu momčad i kakve ambicije. Većina momčadi se još uvjek traži ali mislim da su oni koji su bili favoriti pred početak sezone za sada opravdali tu ulogu. Rezultati su otprilike očekivani – mišljenja je Rančić.