Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

U rivu se ulaže 15 milijuna kuna

Autor: Ivana Burica

19.10.2008. 22:00
U rivu se ulaže 15 milijuna kuna


Sredstva za projekt osigurana su u svibnju potpisivanjem ugovora između ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmeta i načelnika Općine Novigrad Jose Klapana kojim je za realizaciju projekta osigurano 15 milijuna kuna
U tijeku je natječaj za izbor izvođača radova na obnovi drugog dijela rive u Novigradu. Natječaj je krajem rujna raspisala Općina Novigrad, a kako doznajemo, otvaranje ponuda zakazano je za 7. studenoga.
Sredstva za projekt osigurana su u svibnju potpisivanjem ugovora između ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmeta i načelnika Općine Novigrad Jose Klapana kojim je za realizaciju projekta osigurano 15 milijuna kuna.
– Projektna dokumentacija je spremna, novci su osigurani tako da vjerujemo da će radovi započeti već oko 1. prosinca, najavljuje novigradski načelnik Joso Klapan.
Okvirni rok za završetak radova je 12 mjeseci pa bi tako kompleksan i skup projekt obnove novigradske rive, oštećene tijekom Domovinskog rata, mogao biti zaokružen krajem 2009. godine.
U prvoj je fazi obnove rive tijekom 2002. i 2003. godine rekonstruirano prvih 560 metara obalnog zida u što je uloženo 6,5 milijuna kuna. Kao važan preduvjet nastavku obnove rive, u cijeloj njenoj dužini već je ranije postavljen i obalni kanalizacijski kolektor, a u sklopu istog projekta, koji su zajedno s 2,9 milijuna kuna financirali Ministarstvo mora, Hrvatske vode i Općina Novigrad, izgrađena je i crpna stanica I. te privremeni kanalizacijski ispust.
U drugoj fazi sanirat će se preostalih 460 dužnih metara rive, a ova je faza značajno skuplja od prve prvenstveno stoga što je cijeli taj dio rive napravljen na nasipu. Kako je čvrsta stijena poprilično duboko, na nekih 15 do 20 metara, druga faza rive će se graditi na sustavu bušenih pilota. Riječ je o armiranim betonskim stupovima koji će se bušiti u stijenu kako bi nosili armirano-betonsku konstrukciju rive.
Sedam godina od početka obnove kilometar duga novigradska riva će za nešto više od godinu dana konačno biti uređena te će kao takva značajno “podignuti” ukupni dojam slikovitog dalmatinskog gradića.