Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ulje kvalitetno, ali ga nikad manje

Autor: Elza Radulić-Toman

19.10.2008. 22:00
Ulje kvalitetno, ali ga nikad manje


Prava kiša ovdje nije padala od polovine lipnja, a u listopadu dvaput tek nešto malo. Nije bila šala kada su Zadrani govorili da se jedna od listopadskih kiša mjerila decilitrima
Unatoč izuzetno slaboj godini berba maslina na području Zadra je krenula. Nešto ranije. Većina uljara je otvorila vrata i ovoga vikenda su preradile prve ovogodišnje ubrane količine. No, većina maslinara se neće moći pohvaliti količinom ulja, jer je odnos ploda i ulja vrlo nepovoljan.
Maslinari koji su zalijevali svoja stabla imat će ulja, dok oni koji to nisu, a to su uglavnom svi maslinari na otocima, proći će slabo.
Zadarski agronom mr. Marijan Tomac ipak ističe da će i male količine ulja biti izrazito kvalitetne. On napominje da ulje prerađeno ovih dana u nekim kopnenim uljarama sadrži vrlo male količine masnih kiselina. Ima ih i bez kiselina, pa najviše do 0,12 posto. Ulje će biti visokokvalitetno, ali će ga biti vrlo malo, premda na kopnu nešto više. To je zato što masline na kopnenim područjima rastu u debljoj zemlji, koja duže zadržava vlagu od otočnoga kamenjara.
Na zadarskim otocima je, kada su u pitanju masline ove godine prava katastrofa. Masline su pretrpjele veliku, višemjesečnu sušu i svi koji nisu imali vode, a to je više od 90 posto otočana, imat će malo ploda i još manje ulja. Na otocima će berba tek početi ovoga ili idućeg tjedna, dok su pojedini maslinari, uglavnom oni koji su zalijevali stabla, to već i započeli, a maslinar Branko Marfat iz Ugljana, koji ima vlastitu uljaru i već je počeo s preradom, govori da plod treba početi brati već sada. Marfat upozorava da je ove godine i cvijet stigao nešto ranije, što znači da je i sazrijevanje ubrzano. U njegovoj uljari su ove nedjelje prvo prerađivane talijanske sorte lecino i pendolino, a “plaćale” su tek 11 litara na sto kilograma ploda. Te sorte su poznate po slabijim količinama ulja. Samljeveno je i nešto orkula, koje su dale 14 litara.
Agronom Tomac, pak, kaže da je nekoliko uljara na kopnu ovoga prvoga vikenda prerade dobivalo i ispod deset litara. No prosjek je od devet do 19 litara na stotinu kilograma maslinovog ploda. Dakle, ovisno o lokaciji i zalijevanju.
Na Malom Ižu smo ovih dana vidjeli stari maslinarski eksperiment. Maslinar Zoran Lukin je uzeo šaku maslina i stavio ih u more. Sve su potonule. To znači da u njima nema ulja, jer maslinov plod pun ulja – pliva. Treba reći da masline iz ovoga pokusa i nisu tako loše izgledale, da tamo ima zapravo i daleko gorih i smežuranijih.
Podsjetimo da je Županija neki dan zbog suše proglasila elementarnu nepogodu na svim otocima i postoji mogućnost da država barem donekle prizna maslinarima ovogodišnje gubitke. Maslinari baš ovih dana ispunjavaju potrebne obrasce i prijavljuju svoje štete. Valja također reći da je ekstremna suša ove godine pogodila jedino zadarsko područje, koje je redovito zaobilazila. Prava kiša ovdje nije padala od polovine lipnja, a u listopadu dvaput tek nešto malo. Nije bila šala kada su Zadrani govorili da se jedna od listopadskih kiša mjerila decilitrima!