Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kozina uz pomoć stečajnog upravitelja izvukao novac iz Contusa

Autor: Suzana Bandić

19.10.2009. 22:00
Kozina uz pomoć stečajnog upravitelja izvukao novac iz Contusa


Nakon što je početkom lipnja ove godine zadarska policija prijavila Jagu Kozinu (64) i njegovu suprugu Terezu (59) zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjeravanja neistinitog sadržaja, jučer su na adresu Contusa, poznate zadarske tvrtke za prijevoz putnika u stečaju, stigle nove kaznene prijave.


Podigli novac iz stečajne mase


Naime, policijski službenici PU zadarske, u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, dovršili su kriminalističko istraživanje kojim su otkrili povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i to na način da su bračni par Kozina kao odgovorne osobe u trgovačkom društvu Contus u više navrata zaprimali i isplaćivali novčane iznose koje nisu evidentirali u poslovnim knjigama.


Osim toga, policija je utvrdila da je došlo i do zloporabe stečaja jer su Jago i Tereza Kozina organizirali i naložili isplatu novca koji je temeljem Stečajnog zakona trebao biti dio stečajne mase. Lubičić kao stečajni upravitelj te je radnje trebao spriječiti, no to nije učinio pa je stoga prijavljen zbog kaznenog djela okarakteriziranog kao nesavjesn rad u službi.
Jago Kozina prijavljen je i zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je još 2005. godine u svojstvu prodavatelja kao fizička osoba sačinio ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora mjenjačnice na Autobusnom kolodvoru kojim trgovačkom društvu, a u kojem je on bio odgovorna osoba, prodaje taj poslovni prostor iako je znao da ga je već dao u zalog za pet osobnih kredita.
Nakon sklapanja tog ugovora, Kozina nije prostor mjenjačnice upisao kao vlasništvo trgovačkog društva, čime je Contus oštetio za iznos od preko tri milijuna kuna.
No, ni tu nije kraj malverzacijama. Naime, policija je otkrila još i to da je on sredstvima poduzeća vršio otplatu osobnih pozajmica čime je poduzeće oštetio za iznos od preko 970.000 kuna.
Stoga su djelatnici zadarskog Odjela za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta jučer protiv sve četiri osobe Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnijeli kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela.


Oslobođen krivnje za gospodarski kriminal




Podsjetimo, Jagu Kozinu zadarska je policija zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju prvi put prijavila još prije 16 godina, a sudski postupak protiv njega na Županijskom sudu u Zadru okončan je tek polovinom lipnja ove godine. Ta sudska trakavica, gdje je uz Kozinu bio optužen i bivši direktor autobusne prijevozničke tvrtke Croatia Zadar Line, Veselko Kurta, završila je oslobađajućom presudom. U obrazloženju takve presude predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić kazao je kako su to su bila turbulentna vremena predratne inflacije pa se moglo tek govoriti o moralnosti ili nemoralnosti okrivljenika, ali da Sud nije ovlašten o tome odlučivati. Istaknuo je još i to da je oslobađajuća presuda donesena i obzirom na to da je tužiteljstvo koje je zastupao glavni Županijski državni odvjetnik Ivan Galović u predmetnu optužnicu unijelo opise povijesnog djela o kojem je Vrhovni sud već odlučio donijevši oslobađajuću presudu. Riječ je bila o kreditima koje je poslovnica Splitske banke u Zadaru, čiji je Kozina bio direktor, odobrila tvrtkama “Liburnija” i “Folijaplast”, a koje su sutradan okrivljenici prebacili na račun fiktivne privatne tvrtke “Mec” čiji su bili suvlasnici. Tim novcem su kasnije kupljeni stan u Ulici Borelli i ribarski brod koji su za iznos od 140 tisuća kuna oni dali u najam ribaru Vedranu Mudronji.


 HOĆE LI SVJEDOČITI LJUBIČIĆ?


Radi velikih dugova poduzeće Contus otišlo je u stečaj krajem kolovoza ove godine. Stoga je na Prekršajnom sudu u Zadru 27. ovog mjeseca zakazano ročište na kojemu bi se tek trebalo izviditi stanje stečajne mase i duga koji potražuju vjerovnici Contusa. Svoje stručno mišljenje tada bi trebao iznijeti i stečajni upravitelj Milan Ljubičić kojega je danas policija prijavila radi nesavjesnog rada i počinjenih propusta tijekom stečajnog postupka.


KOZINE PREVARILI ROKA BRALU


Protiv Jage Kozine policija je 12. lipnja ove godine podignula kaznenu prijavu zbog sumnje na prijevaru u gospodarskom poslovanju, a protiv njegove supruge zbog sumnje na kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja. Riječ je o pozajmici u visini od 730 tisuća kuna koje je Kozina 2007. godine uzeo od Roka Brale, a koju mu on u dogovorenom roku nije vratio, pa ga je Brala prijavio policiji i državnom odvjetništvu. Revoltirani Brala pokušao je utjerati dug skinuvši i uzevši tablice s jednog od autobusa tvrtke “Contus” nakon čega je Tereza Kozina policiji prijavila krađu iako je znala da je to učinio Brala i koji mu je bio motiv za to. Slijedi suđenje.