Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Velika košarkaška fešta u čast Pina i Kreše

Autor: Roman Morović

19.10.2009. 22:00
Velika košarkaška fešta u čast Pina i Kreše

Foto: Zvonko KUCELIN



Sve je spremno za košarkaški događaj godine u Zadru. U subotu će se u dvorani Krešimira Ćosića konačno umiroviti dresovi dviju najvećih legendi zadarske košarke, Giuseppea Giergie i Krešimira Ćosića. Tim je povodom danas u press centru na Višnjiku održana konferencija za novinare na kojoj ovu svečanost najavili direktor KK Zadar Zdenko Mičić, te predsjednik Udruge veterana KK Zadar, Vele Čubrić. U kratkom uvodu, glasnogovornica kluba Slavica Vulin istaknula je kako velike zasluge za organizaciju ovog događaja idu agenciji za promotivne aktivnosti RMC, a onda je riječ dobio direktor Mičić.
– Pred nama je bogat program, dosta zahtjevan za klub i za sve nas, ali mislim da je ideja bila izvanredna. Uspjeli smo to iskombinirati sa utakmicom prve momčadi Zadra i ovim putem zahvaljujem prijateljima iz Širokog jer su prihvatili termin da igramo u petak, tako da će i prva momčad biti prisutna na svim događanjima u subotu u dvorani Krešimira Ćosića – kazao je Mičić i naglasio.
Televizijski prijenos
– Iako je ovaj događaj bio planiran još ranije, prije službenog početka sezone, uspjeli smo ga prolongirati do 24. listopada kako bi imali dovoljno vremena da ga pripremimo na visokom nivou, kakav ovaj grad i klub zaslužuju. Imena Kreše Ćosića i Giuseppea Giergie znače jako puno na hrvatskom, europskom i svjetskom nivou i zaslužuju da se ovaj događaj pripremi na najbolji mogući način.
Cjelokupan program započet će u petak, dolaskom momčadi veterana Real Madrida.
– Program počinje dolaskom Real Madrida koji će u petak u 15 sati sletjeti na Zemunik., a navečer je predviđena zajednička večera veterana Zadra i Reala u restoranu Niko na Puntamici, koju sponzoriraju restorani Lungo Mare i Niko. U subotu ujutro će centar događanja biti na trgu, kao što je bilo i prilikom predstavljanja prve momčadi prije petnaestak dana. Biti će prijem kod gradonačelnika, pa manifestacija na trgu, gdje će igrati djeca, kadeti i predkadeti, zatim obilazak grada. U 12 sati Real ima ručak u restoranu Kornat, također sponzorski, a u 16 sati započinje glavni događaj, utakmica veterana Zadra i Real Madrida.
Utakmica će biti i u izravnom televizijskom prijenosu.
– Dobili smo i podršku Hrvatske radiotelevizije koja će u subotu u 16 sati izravno iz dvorane Krešimira Ćosića prenositi ovu utakmicu, jasno uz razgovore sa igračima i našim gostima iz Madrida, što je velika promocija za naš grad. Organizirat ćemo našu djecu iz škole košarke i omladinskog pogona, dakle preko 400 djece, da svi budu u dresovima i trenerkama na terenu i da budu dekor toj utakmici. Na taj način ćemo poslati sliku grada košarke u punom smislu. Vjerujem da će u tom ambijentu i veterani odigrati jednu lijepu, kvalitetnu prijateljsku utakmicu.
Umirovljenje dresova
Sama svečanost umirovljenja dresova dogodit će se između desete i jedanaeste minute utakmice.
– Utakmica će se igrati dva puta po dvadeset minuta, po starim pravilima, dakle onako kako se igralo u vrijeme kada su oni vladali terenima. Negdje između desete i jedanaeste minute će se zaustaviti semafor i onda će se umiroviti dresovi s brojevima 10 i 11, Pina Giergie i Kreše Ćosića.
Program će završiti s plavo-bilom noći, također u dvorani Krešimira Ćosića.
– Navečer, u 21 sat, počinje plavo-bila noć, dakle donatorska večer KK Zadar, gdje ćemo ugostiti sve naše uzvanike i prijatelje, ali isto tako i donatore koji će donacijom od 1000 kuna po sjedećem mjestu pomoći organizaciji cijelog ovog događaja, a na neki način će pomoći i klubu da premosti ove teške financijske trenutke u kojima se nalazi. Vjerujem da ćemo, ako pobijedimo u Širokom, sve to skupa proslaviti i sa prvom momčadi – zaključio je Mičić i predao riječ predsjedniku Udruge veterana KK Zadar, Veli Čubriću.
– Zahvaljujem se gospodinu Mičiću koji nam je pružio podršku od prvoga dana kada smo ponovno okupili veterane i kada sam ja postao predsjednik udruge. Za ovu utakmicu smo okupili 17 igrača i to neće biti samo veterani, već i igrači koji mogu još uvijek aktivno igrati. I u veteranima Reala ima dosta igrača koji su oko 35-36 godina starosti, a ako znamo da je Giergia igrao do 43. godine, a ja primjerice do 42., mislim da će to biti dobra utakmica i velika košarkaška manifestacija – kazao je Čubrić koji je posebno pozvao sve ljubitelje košarke u Zadru da odaju priznanje Giuseppeu Giergi.
– Drago mi je da će se ta dva broja, deset i jedanaest, umiroviti jer sam i ja tada igrao i to mi je velika čast. Pozivam sve građane koji su prije gledali košarku i one koji sada prate KK Zadar, da dođu u što većem broju. Pokojnog Kreše više nema, ali biti će tu Pino Giergia i ja bi vas molio da se tom gospodinu oda priznanje. Pino je do nedavno bio u klubu. Svi mi koji radimo, griješimo, možda je i Pino griješio kao direktor kluba, ali kažem vam, Pino kao igrač nikada nije pogriješio. Zato bi molio publiku da dođe i da se oprosti od ovog dresa onako kako Pino Giergia zaslužuje – zaključio je Čubrić.


 TKO ĆE IGRATI?


Tko će sve nastupiti za veterane Zadra?
– Od onih koji mogu aktivno igrati tu su Zdravko Jerak, Ćiro Perinčić, Ante Matulović, Arijan Komazec, Stipe Šarlija, Darko Pahlić, Petar Popović, Pino Giergia, Enio Meštrović i drugi. Momčad je kombinacija više generacija, neki će izdržati pet minuta, neki će igrati malo više – kazao je Mičić.
Veterane Zadra voditi će Stojko Vranković i Bruno Marcelić.




 ULAZ BESPLATAN


I Mičić i Čubrić pozvali su sve navijače Zadra da u subotu napune dvoranu i tako uveličaju ovaj događaj.
– Nadam se da će dvorana biti puna i ovim putem pozivam sve ljubitelje košarke u gradu da napune dvoranu jer je ovo na neki način i poklon kluba gradu, budući da će ulaz biti besplatan – kazao je direktor KK Zadar.