Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Biološka raznolikost znači život

19.10.2010. 22:00
Biološka raznolikost znači život


Biološka raznolikost je temelj života na zemlji i naš osnovni izvor za mnogobrojna dobra, počevši od hrane do lijekova, goriva pa sve do građevnih materijala. Oko 45% lijekova u SAD-u potječe iz prirode, a preostalih 55% također bi moglo imati isto podrijetlo, no industrija i financijski interesi su prevagnuli, kazala je Babajko
Ujedinjeni narodi proglasili su 2010. godinu Međunarodnom godinom biološke raznolikosti, odnosno raznolikosti života na zemlji. Nažalost, međunarodna zajednica, točnije 188 zemalja potpisnica, među kojima je i Hrvatska, nije uspjela dostići ciljeve postavljene Konvencijom o biološkoj raznolikosti iz 1992. godine, usmjerene na smanjenje gubitka biološke raznolikosti do 2010.
Kako je na jučerašnjem predavanju u Gradskoj knjižnici istaknula mr. sc. Morana Babajko iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije, svi indikatori ukazuju i na povećanje negativnih pritisaka koji utječu na daljnje smanjenje biološke raznolikosti. Svijet se stalno suočava s globalnom krizom izumiranja koja prijeti ne samo prirodnom okruženju nego i ljudskoj populaciji, a život ovisi o vrstama, ekosustavima i prirodnim resursima.
– Biološka raznolikost je temelj života na zemlji i naš osnovni izvor za mnogobrojna dobra, počevši od hrane do lijekova, goriva pa sve do građevnih materijala. Oko 45% lijekova u SAD-u potječe iz prirode, a preostalih 55% također bi moglo imati isto podrijetlo, no industrija i financijski interesi su prevagnuli. Ekosustavi našeg planeta nas opskrbljuju zrakom i vodom, obnavljanjem tla, oprašivanjem i regulacijom klime, istaknula je među ostalim Babajko te dodala da je zbog ljudskih aktivnosti trenutačna brzina izumiranja vrsta 1.000 puta veća od prirodne. Prošle godine je Crveni popis Svjetske udruge za zaštitu prirode pokazao da među promatranim vrstama za 38% njih prijeti izumiranje, odnosno 22% svih poznatih sisavaca, 30% vodozemaca, 12% svih poznatih ptica i 28% gmazova, 37% slatkovodnih riba, 70% biljaka, 35% beskralježnjaka je ugroženo ili pred izumiranjem.
– U Hrvatskoj brojimo 38.000 vrsta od kojih je čak 2.235 ugroženo. Čak 78% ptica je ugroženo, upozorila je Morana Babajko.
Na predavanju je prikazan i dokumentarni film o zaštićenim područjima u Zadarskoj županiji, o kojima brine Javna ustanova za upravljanje zatićenim dijelovima prirode, poput kanjona Zrmanje, ornitoloških rezervata Veliko i Malo blato te Kolansko blato na Pagu i mnogih drugih prirodnih ljepota kojima smo okruženi, a mnogi nisu ni svjesni da se nalaze u njihovoj blizini.