Kapović proglašen krivim i novčano kažnjen

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kapovic
Kristijan Kapović platit će kaznu u iznosu od 5,313 kuna

Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir, jučer je na Općinskom sudu u Zadru proglašen krivim zbog dva kaznena djela iznošenja osobnih ili obiteljskih prilika iz života njegova sumještanina i općinskog vijećnika Jose Gržete.

Za svako djelo Kapović je kažnjen s po 20 prosječnih osobnih dohodaka RH, nakon čega mu je sutkinja Ana Zrilić izrekla jedinstvenu kaznu od 30 osobnih dohodaka što u konačnici iznosi 5,313 kuna koje je Kapović, uz paušalne troškove od 500 kuna, dužan uplatiti u roku od 15 dana pod prijetnjom ovrhe.

U obrazloženju presude koju je jučer sutkinja Zrilić iščitala pred predstavnicima medija s obzirom da se na objavi nisu pojavili ni Gržeta ni Kapović, a ni zastupnik tužiteljstva, navela je kako je Kapović proglašen krivim jer je 24. kolovoza 2006. godine u jednoj radijskoj emisiji kazao da iza svih pobuna na Viru stoji upravo Joso Gržeta koji je u to vrijeme bio direktor Zadruge Viranka i kojeg se povezivalo uz prodaju zemljišta na otoku gdje je kasnije "procvala" divlja gradnja. Te je navode dan kasnije prenio je i jedan dnevni list, a dva dana kasnije i drugi, u kojemu je Kapović za Gržetu još izjavio i da je "egomanijak i samozvani kralj Vira". Naveo je i da je Gržeta bio direktor zadruge koja je završila u dugovima, a da sam ima višemilijunsku imovinu te da je bio član UDBA-e i KOS-a.

Kada je riječ o iznesenim izjavama, sutkinja Zrilić je pojasnila da sud ne ulazi u utvrđivanje istinitosti iznesenih sadržaja, već da je ovdje riječ o iznošenju nečeg iz osobnog ili obiteljskog života drugoga što može štetiti njegovoj časti ili ugledu i to putem medija. Zrilić je istaknula kako tome u prilog posebice ide Kapovićeva izjava da je Gržeta bio član UDBA-e i KOS-a što ima negativnu konotaciju u javnosti. Iako je Kapovićeva obrana tijekom dokaznog postupka pokušavala dokazati kako je Kapović nedvojbeno nije imao namjeru nikoga oklevetati niti diskreditirati Gržetu, već da se radilo o javnim istupanjima koja su krivo protumačena ili krivo napisana od strane novinara, no to sud nije prihvatio.

 

Kapović i Kozulić na sudu zbog klevete
Protiv Kristijana Kapovića osim ovog okončanog postupka vodi se još nekoliko drugih, među kojima i onaj kojim se zajedno s Nives Kozulić, ravnateljicom gradskog Ureda za prostorno uređenje, tereti zbog klevete. Tužbu protiv njih podigli su Virani Željko Bonato i Dino Bašić optužujući načelnika da nije bio objektivan prilikom izrade prostornog plana za Vir prije dvije godine, jer nije ostavio mogućnost oporbenim strankama da odlučuju kod njegova donošenja, a osim toga, da ga je Nives Kozulić u tome podržala pa su "pale" i neke suvišne riječi. Ovaj sudski postupak vodi se pred sucem Ivicom Marinovićem.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno