Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mesić: Treba utvrditi i odgovornost nadređenihp

19.10.2010. 22:00
Mesić: Treba utvrditi i odgovornost nadređenihp


Nakon svjedočenja policijskog službenika Nenada Šipušića u sudskom postupku što se vodi protiv skupine optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko formirao je posebnu Stručnu skupinu koja bi trebala analizirati Šipušićev rad. Naime, njemu je 19. listopada 2008. godine trećeoptuženi Amir Mafalani dojavio kako će se u centru Zagreba dogoditi nešto veliko, neko ubojstvo. To je pak Mafalani doznao od Roberta Matanića, što je također prenio Šipušiću, no ovaj mu je, ne poduzevši ništa, samo savjetovao da se nastavi družiti s Matanićem.
Šipušić nije informaciju proslijedio svojim nadređenima, bojeći se podsmijeha, a objasnio je kako je postojao naputak da se previše uopćene informacije ne unose u informacijski sustav MUP-a.
Karamarko, kako stoji u njegovom jučerašnjem priopćenju, ne želi ulaziti u ocjenu Šipušićevog svjedočenja, niti onoga što bi taj iskaz mogao značiti za optužnicu koja se stavlja na teret okrivljenicima u ovom postupku.
– Cilj stručne skupine je provjeriti što Šipušićevo postupanje znači u kontekstu kasnije izvršenog kaznenog djela teškog ubojstva, navodi se dalje u priopćenju iz čega se može iščitati da će Karamarkova skupina očito pokušati rasvijetliti je li se ubojstvo Pukanića i Franjića moglo spriječiti.
Jučer se oglasio i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je komentirajući najnoviji skandal u domaćoj policiji podsjetio na potez policijskog inspektora koji je prijavio Marka Perkovića Thompsona za širenje mržnje.
– Učinio je ono što je smatrao da mora. Posao je policajaca da podnose prijave. Ovaj policajac, iz “slučaja Pukanić”, nije smio voditi računa o tome hoće li mu se netko smijati, pogotovo ne u situaciji kada su u Zagrebu ginuli ljudi. Pa neka se i smiju, ali on je prijavu morao podnijeti. To je veliki propust i treba utvrditi odgovornost, ne samo tog policajca nego i nadređenog koji je odredio da se ne pišu prijave kad su informacije preopćenite. Što uopće znači preopćenite informacije, pita se Mesić zaključujući kako se sada više nitko ne smije, već se sada plače.
 


O sankcijama naknadno


U odnosu na rezultate i zaključke Stručne skupine, glavni ravnatelj policije donijet će odluku o eventualnom poduzimanju stegovnih ili kaznenopravnih sankcija prema policijskom službeniku Nenadu Šipušiću, potvrđeno je jučer iz MUP-a.
– Napominjemo kako se s rezultatima rada Stručne skupine neće izlaziti u javnost prije nego što taj posao bude u potpunosti dovršen, a posebno kako bi se izbjegla bilo kakva konotacija o tome da se, kroz aktivnosti Stručne skupine, želi utjecati na ocjenu sudskog vijeća o iskazu policijskog službenika Nenada Šipušića, u kontekstu krivnje optuženih u ovom kaznenom postupku, naglašava se na kraju priopćenja.