Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ne smijemo razmišljati o porazima

19.10.2010. 22:00
Ne smijemo  razmišljati o porazima


Tako je kako je, nema povratka, moramo ići dalje i pokušati što prije doći do prve pobjede, nadam se već u subotu – kaže Olivari
Poraz na gostovanju kod Zagreba, treći uzastopni na početku sezone, teško je pao zadarskim košarkašima. Nikada nije ugodno kada se gubi, naročito nekoliko utakmica za redom, a sol na ranu je činjenica da je ovaj posljednji poraz, baš kao i oni od Cedevite i Olimpije, došao nakon neizvjesne utakmice i dramatične završnice, u kojoj su Zadrani imali priliku pobijediti.
– Opet smo imali posljednji napad i šut za produžetak, ali nažalost, nismo ga uspjeli realizirati. Nije lako treći put za redom izgubiti na sličan način, ali što je tu je. Nema smisla sada razmišljati što bi bilo da je bilo. Tako je kako je, nema povratka, moramo ići dalje i pokušati što prije doći do prve pobjede, nadam se već u subotu – kaže Šime Olivari.
Što je to nedostajalo Zadru u završnicama ovih utakmica? Mirnoća i koncentracija su riječi koje se najčešće spominju u tom kontekstu. Jasno i kvaliteta, a sigurno je ulogu imao i faktor sreće.
– Na kraju ispada da je svaki put odlučivala zadnja lopta, ali utakmica se igra četrdeset minuta i bilo je tu više pogrešaka, ne samo u završnici. Naravno da treba imati i malo sreće, valjda će nam se vratiti u idućim utakmicama.
Ne ponoviti Olimpiju
Priča je u sva tri slučaja otprilike ista. Obrana dobra, solidna, čvrsta. Napad slab, nedovoljno učinkovit, s previše pogrešaka.
– U obrani dobro funkcioniramo. Niti jedna momčad nas nije razbila, što je sigurno dobra stvar, ali na koncu se ipak gleda samo pobjeda ili poraz. Prvu utakmicu smo izgubili četiri razlike, drugu šest, treću dva i stalno smo bili tu negdje, ali nismo imali još ono nešto, što nam je trebalo za pobjedu.
Još nešto je zanimljivo istaknuti. Protiv Cedevite je Zadar imao +10, protiv Olimpije +8, a protiv Zagreba +6, sve otprilike na sredini treće četvrtine. Nisu to neke velike, nedostižne prednosti, ali su ih Zadrani prelako ispustili. Protivnik bi brzo vratio utakmicu u egal i tako bi se ušlo u završnicu, gdje odlučuje jedna lopta.
– Imali smo priliku da se ranije odvojimo i možda prelomimo utakmicu, ali stvarno mi je teško reći zašto to nismo napravili.
Jedna je utakmica, ona protiv Olimpije, ipak bila lošija od ostalih, što je čudno, jer je Zadar uvijek u pravilu igrao bolje u svojoj dvorani.
– Ne znam zašto je to tako bilo pred našom publikom. Opet, i s takvom igrom smo u završnici bili blizu pobjedi, ali je na kraju ispalo loše za nas. Protiv Nymburka svakako trebamo odigrati bolju utakmicu – kaže mladi Zadranin, koji je pod tornjem prvi put ove sezone dobio značajniju minutažu, nešto više od 14 minuta.
Vrijeme je za pobjedu
Je li se momčad dovoljno oporavila da se u miru pripremi za nadolazeću utakmicu?
– Normalno je da sve to postane pomalo frustrirajuće kada se tako gubi, ali mi sada ne smijemo razmišljati o tome. Trebamo dignuti glavu, okrenuti se Nymburku i što bolje se pripremiti za tu utakmicu. Ta bi nam pobjeda jako puno značila i jednostavno idemo to dobiti.
Ispalo je tako da je Zadar u prva tri kola igrao protiv momčadi, koje su još uvijek bez poraza, a isto ga očekuje i u četvrtom kolu.
– Ne tražimo opravdanje u rasporedu, iako stvarno nije lagan. Ponavljam, sada smo koncentrirani samo na Nymburk. Želimo odigrati najbolje što možemo i nadam se da ćemo prekinuti ovu negativnu seriju.
Za razliku od ostalih momčadi, čiji su rosteri većinom sastavljeni od poznatih igrača s ovih prostora, Nymburk je momčad sastavljena od sedam Čeha i pet stranaca.
– Oni jesu nepoznanica, s obzirom da im je ovo prva sezona u NLB ligi, ali po dosadašnjim utakmicama se vidi da imaju vrlo dobru momčad. Pripremit ćemo se za njih kao za svakog drugog protivnika i dati sve od sebe za pobjedu.
Zadarski košarkaši uvijek ističu da im je jako bitna podrška navijača, a ona će im sigurno biti itekako potrebna i u subotu, kako bi pobjedom prekinuli ovu neugodnu seriju.
– Svaka im čast. Stvarno su nas sjajno bodrili sve tri utakmice do sada i bili su uz nas, iako nam u ovom razdoblju slabije ide. Nadam se da će tako biti i dalje i da će nas podržati bez obzira na sve. Valjda će onda doći i bolji rezultati.


Zakucavanje preko Žorića


Unatoč porazu, Olivariju će s utakmice protiv Zagreba barem jedna situacija ostati u lijepom sjećanju, ona kada je preko Luke Žorića izveo zakucavanje, koje se na ovim prostorima ne viđa baš svaki dan.
– To je takav trenutak. Da sam išao na polaganje, vjerojatno bi od Žorića dobio “bananu”, a ovo je jedino što sam tada mogao napraviti da bude koš.
Inače, trener Jusup od mlađih igrača prije svega traži čvrstu obranu, koja bi trebala biti garancija minutaže, dok u napadu ipak imaju manje ovlasti.
– Na nama je da u svaku utakmicu uđemo sto posto i odradimo ono što se od nas traži. Svi se u obrani borimo i ne damo nikome da lako prođe pored nas. Što se napada tiče, mislim da nam prije svega nedostaje malo iskustva – kaže Šime.




Do Nymburka nema pojačanja


Do utakmice 4. kola NLB lige sa češkim Nymburkom, Zadar neće dovoditi nove igrače, potvrdio je to jučer trener Danijel Jusup. Momčadi se priključio mladi Marko Ramljak, koji će biti u sastavu za subotnju utakmicu (umjesto ozlijeđenog Vlaića) i to je jedina novost u odnosu na prva tri kola. Pregovori s Pankracijem Baraćem su u tijeku, a radi se i na dovođenju jednog stranca, koji bi trebao pojačati momčad na pozicijama jedan i dva. No, eventualni dolazak nekoga od njih može se očekivati tek sljedeći tjedan, dakle pred gostovanje u Beogradu kod Crvene Zvezde (petak, 29.10.). Valjda su ljudi u upravi shvatili da je potrebno malo “odriješiti kesu”, ako misle očekivati nešto bolje rezultate. Uostalom, ne radi se ni o kakvom trošku, koji nije predviđen prije početka sezone, s obzirom da su raskinuti ugovori s Greerom i Perinčićem.


Počela Euroliga


Utakmicom Olympiacosa i Real Madrida u Pireju počela je nova sezona Eurolige. Domaći su slavili s 82:66 (posljednja četvrtina 20:10), a predvodili su ih Spanoulis (16p, 7as, 3sk), Bourousis (16p, 7sk, 3as) i Teodosić (15p, 7as). Kod gostiju je najefikasniji bio Lull (18), a dvoznamenkasti su bili još i Suarez (12), te Ante Tomić, koji je zabio 10 poena, uz 6 skokova. Danas (20,45), u novoj dvorani Stožice, Olimpija dočekuje Efes Pilsen, kojeg vodi Velimir Perasović, a sutra u istom terminu Cibona gostuje kod europskog prvaka Barcelone, dok Partizan od 18,45 igra protiv Žalgirisa u Kaunasu.