Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pobačaje naplaćivali i pacijenticama i HZZO-u

19.10.2010. 22:00
Pobačaje naplaćivali i pacijenticama i HZZO-u


Uhićeni ginekolozi su prekide urednih, neželjenih trudnoća naplaćivali od 1.000 do 2.500 kuna, a potom zahvate prikazivali kao patološke trudnoće i teretili HZZO. Jedan od uhićenih ginekologa je za svoje prisustvovanje porođajima zahtjevao od rodilja po 500 eura
Sedam ginekologa uhićeno je jučer zbog 54 prekida trudnoća naplaćena pacijenticama ali i kasnije lažno fakturirana Hrvatskom zavodu za zadravstveno osiguranje kao prekidi patoloških trudnoća. Uhićena su petorica liječnika iz Opće bolnice Varaždin, te dvojica koji su ambulante imali u Koprivnici i Bjelovaru.
Jučer ujutro policija je njihovim uhićenjem okončala višemjesečnu Operativnu akciju “Ordinacija” tijekom koje su liječnici u čiji se rad posumnjalo tajno nadzirani i prisluškivani. Policijska uprava varaždinska operaciju je vodila u suradnji s Državnim odvjetništvom u Varaždinu. Svi ginekolozi privedeni su u sjedište varaždinske kriminalističke policije, a danas se očekuje njihovo dovođenje na Županijski sud u Varaždinu.
Čak 101 kazneno djelo
Za sada se sumnja da su počinili ukupno 101 kazneno djelo. Od toga je 58 zlouporaba položaja, 13 kaznenih djela poticanja na izvršenje zlouporabe položaja i ovlasti, 29 krivotvorenja službene isprave i jedno kazneno djelo protupravnog prekida trudnoće.
Jedini cilj ovih liječnika, kako za sada vjeruju istražitelji bila je nezakonita zarada, a sve su to činili zloupotrebljavajući svoj položaj. Tako su obavljali prekide urednih, a neželjenih trudnoća te za takve zahvate naplaćivali pacijenticama novčane iznose između 1.000 i 2.500 kuna. Novac su zadržavali za sebe umjesto da su ga uplaćivali u bolničku blagajnu.
No, to im nije bilo dovoljno, pa su naknadno u liječničkoj dokumentaciji lažno prikazivali obavljene zahvate kao medicinski opravdane zbog navodne patološke trudnoće. Takve račune su uz popratne krivotvorine slali HZZO-u, pa su isti zahvat zapravo dvaput naplaćivali. Na taj način ošetili su HZZO no ukupan iznos štete još nije poznat.
Također je jedan od njih za svoje prisustvovanje porođajima zahtijevao od rodilja po 500 eura.
Informacije od pacijenata
U HZZO-u jučer nisu željeli komentirati ovaj slučaj, niti su s njim bili upoznati. Neslužbeno doznajemo da HZZO doista nije slutio da ga varaždinski ginekolozi varaju, već je policija do informacija o nezakonitostima u Općoj bolnici Varaždin došla od pacijenata. U samoj bolnici tijekom cijelog dana nikoga nismo uspjeli dobiti za izjavu, dok je ravnatelj Dubravko Tršinski hitno odputovao u Zagreb na sastanak s ministrom zdravstva Darko Milinovićem.
Prema tzv. DZS cjeniku prema kojem se usluge fakutiraju HZZO-u “običan” prekid trudnoće stoji između 1.700 i 1.989 kuna, dok se prekid ektopične, odnosno izvanmaternične trudnoće, naplaćuje 7.970 kuna. Postoperativno liječenje nakon prekida trudnoće može se naplatiti dodatnih 3.400 kuna.
 


Milinović: Takvima nije mjesto u zdravstvu


Ako se varaždinskim liječnicima dokaže krivnja, oni više ne bi trebali raditi u hrvatskom zdravstvu, poručio je jučer ministar zdravstva, Darko Milinović.
– Ne želim prejudicirati, ali ako im se dokaže krivnja, tim i takvim liječnicima nije mjesto u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj. Nećemo im dopustiti da blate ugled liječnika i zdravstvenog sustava, jer sam uvjeren kako velika većina liječnika u Hrvatskoj svoj posao obavlja pošteno, časno i savjesno – kazao je Milinović.




 


Minigo: Čekamo odluku suda


Hrvatska liječnička komora (HLK) pozabavit će se prijestupima varaždinskih liječnika tek nakon što policija i pravosuđe obave svoj dio posla, najavljuje predsjednik komore, Hrvoje Minigo. Prema propisima Komore, liječnicima se zbog takvog prijestupa može izreći javni ukor, novčana kazna, odnosno privremeno ili trajno oduzimanje licence za rad.