Polančec poricao, pa ipak priznao krivnju

Slika korisnika admin
FAH
Odvjetnik Anto Nobilo je spriječio Damira Polančeca da odgovara na novinarska pitanja

Nakon što je tijekom istrage poricao krivicu u slučaju reflektori, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec jučer je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om za uvjetnu kaznu. Nagodbom s USKOK-om Polančec je proglašen krivim i osuđen na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine.

Odluka Damira Polančeca da uputi USKOK-u zahtjev za nagodbom uslijedila je nakon što su druga dva okrivljena u tom postupku, Željko Dražić i Tomislav Andabak, postigla nagodbe. Bivši potpredsjednik Vlade je priznao krivicu za kaznena djela protuzakonitog posredovanja i krivotvorenja službene isprave.

Vlastita sredstva

- Damir Polančec obratio se USKOK-u s prijedlogom nagodbe. Na prijedlog smo pristali, jer se radi o kaznenim djelima za koja je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora - rekla je zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš, koja vodi i predmet Podravka.

Polančec je iz zgrade suda izašao u pratnji svog odvjetnika Ante Nobila. Dao je kratku izjavu novinarima o nagodbi, te je podijelio priopćenje, a Nobilo ga je odvukao prije nego pitanja o njegovim tvrdnjama da Vladimir Šeks utječe na sudsku vlast, te da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor sudjelovala na sastancima o INA-i.

Druga presuda

- Moram reći da sam 70 posto investicije u reflektore platio iz vlastitog džepa. I nisu to bili samo reflektori, nego i puno više. Pomagao sam svom rodnom selu i ljudima s kojima sam odrastao i koje volim i cijenim, pomagao sam i drugim mjestima u okolici, a danas mi je žao što nisam mogao pomagati i više - rekao je Polančec.

Jedan od razloga zašto se nagodio u predmetu reflektori jest i taj što Vlada nema veze s tim slučajem. U tom kontekstu, bivši potpredsjednik Vlade ponovio je da u drugim predmetima nije spreman preuzeti na sebe grijehe drugih, odnosno cijele Vlade i predsjedništva HDZ-a.

- Ne želim biti Pedro - kazao je Polančec.

U priopćenju je naveo da je prilikom postavljanja reflektora izgrađena i rasvjeta dječjeg školskog igrališta, rasvjeta pješačke staze kojom se djeca vraćaju iz škole, rasvjeta staze kroz mjesni park i rasvjeta raskrižja na glavnoj prometnici u Đelekovcu.

- I ništa od toga nije napravljeno ni u mom dvorištu, ni u mom dnevnom boravku - navodi se u priopćenju bivšeg potpredsjednika Vlade.

U nagodbi s USKOK-om Polančec se nije odrekao prava na žalbu, što znači da ovakvu nagodbenu presudu ipak namjerava obarati pred Vrhovnim sudom. Ovo je druga presuda u tjedan dana protiv bivšeg potpredsjednika Vlade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno