Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Polančec poricao, pa ipak priznao krivnju

19.10.2010. 22:00
Polančec poricao, pa ipak priznao krivnju


Polančec je oglašen krivim, a zbog protuzakonitog posredovanja i krivotvorenja isprave osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora. Pomagao sam svom rodnom selu i ljudima s kojima sam odrastao – Damir Polančec
Nakon što je tijekom istrage poricao krivicu u slučaju reflektori, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec jučer je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om za uvjetnu kaznu. Nagodbom s USKOK-om Polančec je proglašen krivim i osuđen na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine.
Odluka Damira Polančeca da uputi USKOK-u zahtjev za nagodbom uslijedila je nakon što su druga dva okrivljena u tom postupku, Željko Dražić i Tomislav Andabak, postigla nagodbe. Bivši potpredsjednik Vlade je priznao krivicu za kaznena djela protuzakonitog posredovanja i krivotvorenja službene isprave.
Vlastita sredstva
– Damir Polančec obratio se USKOK-u s prijedlogom nagodbe. Na prijedlog smo pristali, jer se radi o kaznenim djelima za koja je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora – rekla je zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš, koja vodi i predmet Podravka.
Polančec je iz zgrade suda izašao u pratnji svog odvjetnika Ante Nobila. Dao je kratku izjavu novinarima o nagodbi, te je podijelio priopćenje, a Nobilo ga je odvukao prije nego pitanja o njegovim tvrdnjama da Vladimir Šeks utječe na sudsku vlast, te da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor sudjelovala na sastancima o INA-i.
Druga presuda
– Moram reći da sam 70 posto investicije u reflektore platio iz vlastitog džepa. I nisu to bili samo reflektori, nego i puno više. Pomagao sam svom rodnom selu i ljudima s kojima sam odrastao i koje volim i cijenim, pomagao sam i drugim mjestima u okolici, a danas mi je žao što nisam mogao pomagati i više – rekao je Polančec.
Jedan od razloga zašto se nagodio u predmetu reflektori jest i taj što Vlada nema veze s tim slučajem. U tom kontekstu, bivši potpredsjednik Vlade ponovio je da u drugim predmetima nije spreman preuzeti na sebe grijehe drugih, odnosno cijele Vlade i predsjedništva HDZ-a.
– Ne želim biti Pedro – kazao je Polančec.
U priopćenju je naveo da je prilikom postavljanja reflektora izgrađena i rasvjeta dječjeg školskog igrališta, rasvjeta pješačke staze kojom se djeca vraćaju iz škole, rasvjeta staze kroz mjesni park i rasvjeta raskrižja na glavnoj prometnici u Đelekovcu.
– I ništa od toga nije napravljeno ni u mom dvorištu, ni u mom dnevnom boravku – navodi se u priopćenju bivšeg potpredsjednika Vlade.
U nagodbi s USKOK-om Polančec se nije odrekao prava na žalbu, što znači da ovakvu nagodbenu presudu ipak namjerava obarati pred Vrhovnim sudom. Ovo je druga presuda u tjedan dana protiv bivšeg potpredsjednika Vlade.