Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Radimo na dovođenju jednog vanjskog igrača

19.10.2010. 22:00
Radimo na dovođenju jednog vanjskog igrača


Prije početka sezone jasno sam dao naznačiti da neke od nositelja treba ostaviti u momčadi. Zadar je napravio najveću grešku što je zadržao samo jednog od tih nositelja, Marka Cara. Jako je teško kada se kompletna momčad promijeni.
Tri dana uoči vrlo važne utakmice četvrtog kola NLB lige protiv Nymburka, Danijel Jusup, trener Zadra, održao je na Višnjiku konferenciju za novinare. Osim same najave utakmice, najviše je bilo riječi o trenutnoj situaciji u momčadi, koja se pokušava izvući iz negativne serije od tri uzastopna poraza. U tu svrhu radi se na dovođenju pojačanja, ali ga se može očekivati tek nakon subotnje utakmice. Dakle, protiv češkog prvaka Zadar će nastupiti u istom sastavu kao u prva tri kola, uz mladog Marka Ramljaka, koji upada umjesto ozljeđenog Antonia Vlaića.
– Mislim da treba dati podršku ovoj momčadi. Sve tri utakmice do sada bili smo na korak do pobjede i očito je da nam nešto nedostaje. Prije svega malo iskustva i kvalitete na vanjskoj liniji. Jednim okom gledamo tržište i kontaktiramo neke igrače. U medijima su se spominjala neka imena, od kojih su neka istinita, a neka nisu. Još uvijek pratimo situaciju i u fazi smo dovođenja jednog vanjskog igrača. Međutim, odlučio sam da do subote ne dovodimo nikoga, nego da se probamo konsolidirati i da odigramo ovu domaću utakmicu s ovim igračima koji su tu – kaže Jusup i dodaje.
– Treba im dati podršku, ohrabriti ih, iz razloga što oni stvarno u ovom trenutku daju dosta, što se tiče angažmana i voljnog momenta. Trebat će im i podrška publike i vjerujem da oni mogu odigrati na bolji, kvalitetniji i malo ležerniji način, nego prošlu domaću utkamicu protiv Olimpije.
Teško je mijenjati nositelje
Jusup je potvrdio da su pregovori s Pankracijem Baraćem u tijeku, ali „posao je gotov tek kada je gotov”, a ovaj (još) nije gotov. Nakon uvodnog govora trenera, na red su došla pitanja novinara. Očito je da je jedan od ključnih problema pozicija razigravača. Zašto ste se odrekli Roka Stipčevića?
– Prije početka sezone jasno sam dao naznačiti da neke od nositelja treba ostaviti u momčadi. Zadar je napravio najveću grešku što je zadržao samo jednog od tih nositelja, Marka Cara. Jako je teško kada se kompletna momčad promijeni. Ja sam izričito naglašavao da treba zadržati te igrače, ukoliko je to moguće, no financijska situacija nam to jednostavno nije dozvolila. Tvrdim da je netko od njih ostao na vanjskoj liniji, bio to Stipčević ili Perić, da bi sve ovo skupa izgledalo puno bezbolnije. Momčad bi imala sasvim drugačiji predznak – kazao je Jusup i istaknuo.
– Dogodilo se to da u relativno kratko vrijeme moramo četiri ili pet nositelja pronaći, uklopiti i uz to dati šansu mlađim igračima. To je strašno komplicirano i mislim da si Zadar više ne smije dozvoliti da, osim jednoga igrača, ne uspije zadržati nikoga od nositelja igre iz prošle sezone. To je veliki problem, ali nadam se da ćemo iz ovoga isplivati i izvući pouke.
Zašto nije na vrijeme, odnosno prije početka sezone, doveden još jedan razigravač?
– Sastavio sam momčad u skladu sa financijskim mogućnostima, koje još nisu ispunjene. Dakle, još nismo potrošili sav planirani novac. Ali ponavljam, da se mene pitalo, sigurno bi ostala barem dva nositelja od prošle sezone. Ja sam na tome inzistirao. Dakle, nisam direktno birao momčad, jer da jesam, onda bi ostavio njih. Prema tome, mogu snositi jedan dio odgovornosti, ali ne mogu odgovarati za to što novca nema, niti mogu dati svoj novac. Ove sezone je novac determinirao kvalitetu rostera Zadra. Situacija je takva kakva je, jednostavno nema novaca, ali onda i očekivanja moraju biti malo drugačija.
Mladi i rezultati
Osvrnuo se potom Jusup i na mlađe igrače.
– Da je umjesto tih mladih bio neki iskusniji igrač, koji bi u važnoj situaciji možda pogodio neku tricu, vjerujem da bi mi dobili koju utakmicu. Na koncu, to su pokazale i pripreme, gdje smo bili malo iskusniji i dobivali smo te utakmice. Ne sa puno, ali to je jedan ili dva šuta, tri-četiri razlike. Da je tu bio netko iskusniji, možda bi mi sad imali 3-0. Mladi igrači daju onoliko koliko mogu u ovom trenutku. Kada sam slagao momčad, nije mi bila namjera da im ovi stariji igrači oduzmu mjesto, nego kada mladi iziđe da uđe iskusni. To je bila moja ideja i mislim da je sasvim na mjestu. Dakle, da se mladima otvori šansa, a ne da samo uzimaju mrvice. Opet, utakmicu treba dobiti, a za to treba netko iskusniji.
Na kraju, trener Zadra je još jednom pozvao sve iskrene ljubitelje košarke da dođu u subotu u 17 sati u dvoranu Krešimira Ćosića i podrže momčad Zadra u vrlo teškoj i važnoj utakmici protiv Nymburka.
– Nitko od ovih mlađih momaka u proteklih par godina nije dobio ozbiljnije minute u igri. Sada ih svi oni dobivaju i jako su blizu da dobiju utakmicu. Zato ih treba podržati i vjerovati da smo u stanju u subotu pobijediti Nymburk. To bi bila velika stvar i za momčad i za klub. Ta je utakmica vrlo važna, jer smo prve tri izgubili u fiksu. Jedna pobjeda bi nam dala krila, samopouzdanje i bilo bi nam puno lakše dalje igrati – zaključio je Jusup.
Gdje je novac namijenjen Greeru?
Ricardo Greer sigurno ne može ni zamisliti koliko je njegov odlazak u Zadru još uvijek aktualna tema. I jučer je bilo nekoliko pitanja treneru, vezanih uz igrača s kojim je raskinut ugovor prije početka sezone.
– Opet ću ponoviti. Da se ostavilo nekoga od nositelja od lani, Greer se ne bi ni dovodio pa bi i ta varjanca greške bila puno manja. Nama su otišli i igrači iz vanjske linije i visoki igrači. Smatram da smo s visokim igračima pogodili, s obzirom na količinu novca. Sa Greerom nismo pogodili. Teško je, kada se izgubi četiri ili pet nositelja, svih četiri ili pet pogoditi. To je nemoguće. Greška je napravljena, ali je pravovremeno riješena i anulirana. Tu se izgubio nekakav novac, ali u poslu jednostavno morate računati na to da ćete imati neku krivu procjenu i izgubiti – kaže Jusup.
Jeste li u trenutku raskida ugovora s Greerom računali na taj novac, koji je u proračunu bio namijenjen njemu, da bi ste mogli dovesti nekog drugog igrača?
– Sigurno da jesam, ali je poslije toga Upravni odbor donio odluku da do daljnjega nećemo nikoga dovoditi, bez obzira što taj novac nije potrošen. A što je s tim novcem ja ne znam, to morate pitati ljude u upravi. Sve je to dio poslovanja. Mislim da je sada najvažnije gledati naprijed i dati ovim momcima podršku, jer rade u teškoj situaciji. Jedna pobjeda bi im dala veliko samopouzdanje, a i meni bi dala potvrdu da smo na dobrom putu i da sve ovo skupa ima smisla.
Popović, Banić i Perić
I ovoga puta je na press konferenciji bilo riječi o vječnoj temi zadarske košarke, razvoju mladih igrača.
– Proteklih par godina nisam vidio da je razigran niti jedan mlađi igrač. To je činjenica. Lani smo razigrali Perića, Cara, Plaisteda, sada se polako razigrava Bilan. Ne znam što bi vi htjeli. I da igraju mladi i da se utakmica dobije, a novaca nema. Kako to? – pita se Jusup, a na primjedbu novinara da Perić ne spada u skupinu mlađih igrača odgovara.
– Perić spada u skupinu igrača na kojima je Zadar zaradio. Zadar je u proteklih par godina zaradio na Marku Popoviću, Marku Baniću i Hrvoju Periću. Nazovite te igrače i pitajte ih tko je najzaslužniji za njihov razvoj i stjecanje vrijednosti koju sada imaju na tržištu. Na koncu, oni su to ne jednom izjavili u novinama.
Nymburk je iskusan i dobro utreniran
U subotu Zadar u Krešinom domu dočekuje češki Nymburk, momčad koja još ne zna za poraz u Jadranskoj ligi.
– Utakmica protiv Nymburka za nas ima poseban značaj. Radi se o vrlo iskusnoj i dobro utreniranoj momčadi, koja ima dvanaest iskusnih igrača. Do sada su ubilježili tri pobjede i očekuje nas vrlo teška utakmica. Posebno iz razloga što oni dolaze psihološki rasterećeni, s omjerom 3-0, a mi imamo 0-3, što je dodatan teret i sigurno nam otežava situaciju, jer nemamo mogućnost jedne malo opuštenije igre protiv njih kući. Baš zato će nam biti jako potrebna podrška publike – kaže Jusup.