Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Razvij jedra, sudjeluj na Zadarskoj Koki 2010.

19.10.2010. 22:00
Razvij jedra, sudjeluj na Zadarskoj Koki 2010.


Zadarska Koka gušt je za sve sudionike, kako za one s ozbiljnim regatnim ambicijama tako i za sve one koji samo žele biti dio fešte
Vrijeme je za šestu Zadarsku Koku, najmasovniju regatu krstaša u zadarskom akvatoriju. Zadarska Koka jedri se i ove godine u sklopu manifestacije Zadar More, a datum održavanja je 23. listopada, dakle naredna subota.
Dragi Zadrani, treba nam vaša pomoć! Želimo napuniti Zadarski kanal jedrima, a da bismo to napravili trebaju isploviti svi koji imaju brod na jedra! Dakle, bez ustručavanja – okupite ekipu, društvo, prijatelje, rodbinu i pridružite nam se na moru ove subote. Ovo je regata za Zadar i sve koji vole more, izreka važno je sudjelovati apsolutno vrijedi. Svakakve lijepe projekte Zadar je napravio, snaga našeg grada uvijek se ogledala u zajedništvu, pokažimo na Zadarskoj Koki da smo jaki i na moru. Dođite, isplovite, budite dio velike fešte pod jedrima! – poziv je Jedriličarskog kluba Uskok.
Ruta regate je ista kao i prošlih godina, nadomak obale, dužine 10-ak nautičkih milja, dakle ne prezahtjevna. Start je predviđen u 11 sati ispred gata Obale Kralja Petra Krešimira IV. S obzirom da prognostičari najavljuju lagano jugo jedrilice će startati prema prvoj oznaci ispred Punte Bajlo, put će ih potom voditi ponovno pokraj rive, do oznake kod Puntamike, pa natrag još jedan đir do Punte Bajlo i Puntamike i natrag u cilj ispred rive. Naravno, u slučaju slabog vjetra suci imaju mogućnosti skratiti rutu. Proglašenje najboljih i fešta s dobrom spizom u velikoj teći, koja je postala jedan od prepoznatljivih simbola Zadarske Koke, te uz glazbu uživo počinje u 19 sati na Vitrenjaku. U sklopu podjele Uskok je pripremio i nešto posebno.
Ove godine je punih 60 godina odkad je neki član našeg kluba prvi put osvojio naslov državnog prvaka. Bilo je to davne 1950. godine, a taj prvi povijesni naslov prvaka osvojio je dr. Anđelo Gregov, koji eto sad ima 85 godina i komu ćemo uručiti prigodnu zahvalnicu na svečanosti Zadarske Koke. Doktor Gregov sačuvao je i dres u kojem je tada nastupio, pa ćemo majicu staru, dakle 60 godina, uramljenu i pod staklom staviti na posebno mjesto u našem klubu – najavio nam je Tonko Petešić, sportski tajnik JK Uskok.
Zadarska Koka gušt je za sve sudionike, kako za one s ozbiljnim regatnim ambicijama poput posada iz Rijeke i Istre koje su došle na megdan Zadranima, tako i za sve one koji samo žele biti dio fešte. Svoj dolazak najavile su ekipe iz Šibenika, Biograda, Zagreba, Rijeke, Pule, Opatije… U svega nekoliko godina ova je regata dostigla rekord od 86 krstaša sa 400-tinjak natjecatelja, vrijeme je za brojku 100! Zamislite prizor od 100 krstaša na startu u subotu ispred rive. Zar ne bi bila šteta da to propustite i gledate samo s rive, umjesto da podijelite radost uživanja pod jedrima sa svima onima koji će u subotnje jutro isploviti iz zadarskih lučica i marina?


Kako se prijaviti?


Svi koji žele sudjelovati na regati trebaju se prijaviti u petak poslijepodne, 22. listopada, od 17 do 21 sat u prostorijama JK Uskok. Da biste se prijavili trebate znati dužinu svog plovila preko svega, dakle u metrima i centimetrima, te sastav posade. Ne plaća se nikakva kotizacija. Nakon prijave svaki sudionik dobit će startni broj koji će trebati nalijepiti na pramcu s lijeve i desne strane plovila, kao i plamenac regate koji će se vijoriti na zadnjem letu.




Prognoza


Vremenske prilike, kako zasad stvari stoje, bit će povoljne. Lagano jugo, uz ponešto oblaka, ali bez kiše i s temperaturom zraka od ugodnih 17 stupnjeva Celzijevh, aktualna je najava Državnog hidrometeorološkog zavoda.