Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svakog dana 15 obitelji ostane bez kuće ili stana

19.10.2010. 22:00
Svakog dana 15 obitelji ostane bez kuće ili stana


Do 16. prosinaca svakog radnog dana na dražbi će se prodavati desetak stanova, kuća, a prodavat će se i poslovni prostori, oranice, livade, pašnjaci, vinogradi, maslinici, dvorišta
Do sredine prosinca na općinskim sudovima u Hrvatskoj prodat će se 410 kuća ili stanova, nečijih domova, koje su njihovi vlasnici izgubili u ovrhama. Odluke o prodaji tih nekretnina donesene su u posljednjih mjesec dana što znači da su svakog radnog dana od 10. rujna sudovi u Hrvatskoj u sklopu ovrhe donijeli odluku o tome da 15 obitelji, zbog neplaćanja obveza, ostane bez kuće ili stana.
Pokazuje to Očevidnik nekretnina koji se vodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i iz kojeg je vidljivo da će se sve te nekretnine prodati u sljedeća dva mjeseca, odnosno do 16. prosinca ove godine. Ako dražbe uspiju svakog radnog dana sudovi će prodati u prosjeku deset kuća i stanova. Na jučerašnji dan u Očevidniku se prodavalo čak 308 kuća i 65 stana, što je za stotinu domova više nego lani u isto vrijeme. Kojom brzinom se povećava broj kuća koje građani izgube u ovrsi najbolje govori činjenica da ih je u utorak bilo 13 više nego dan ranije, dok se broj stanova povećao za pet. Tako su samo u jednom danu zakazane dražbe za novih 18 kuća ili stanova koje su su vlasnici izgubili u ovrsi.
“Povoljne” dražbe
No, to nije sve, u poglavlju “ostalo” prodaje se još 60 nekretnina , a tamo se skriva još tridesetak kuća s okućnicom, dvorištem, voćnjakom ili oranicom, ali uz njih najčešće stoji napomena da nisu “slobodne od osoba i stvari”, što sugerira da bi onaj tko ih kupi mogao imati problema s “oslobađanjem”. Tako je do kraja godine oglašena prodaja stotinjak kuća i stanova više nego što je bilo prošle godine u isto vrijeme.
Na dražbi se do kraja godine s jučerašnjim danom prodaje ukupno 819 nekretnina, 37 više nego dan ranije i 270 više nego u isto vrijeme prošle godine, a ukupna vrijednost tih nekretnina je 934 milijuna kuna. Oko 163 milijuna kuna otpada na industrijska postrojenja koja su tvrtke izgubile kroz stečaj, a preostalih 770 milijuna kuna je imovina koju su građani izgubili u posljednja dva mjeseca zato što nisu mogli plaćati svoje obveze. Tako se pod ovrhom našlo i 161 oranica, 13 livada, 16 pašnjaka, poljoprivredne zgrade, ekonomska dvorišta, dvadesetak šuma, šezdesetak parcela različitog zemljišta, 24 poslovna prostora, jedan hotel, dva restorana i 50 zgrada, a riječ je uglavnom o objektima sa tri ili četiri stana. Cijene s kojima dražbe počinju kreću se od nekoliko stotina kuna za pašnjake do nekoliko desetaka milijuna kuna za zgrade. Na dražbi je tako moguće kupiti 42 četvorna metra za 336 kuna pored Broda na Kupi. No, tu je cijenu moguće na dražbi spustiti na jednu trećinu.
Dugovi seljaka
Od 2005. godine u očevidniku je najviše kuća, ali njihov broj u odnosu na druge nekretnine sve više raste.
– Dolaskom krize taj se odnos povećavao prvenstveno radi nemogućnosti vraćanja bankovnih kredita, zatvaranja obrta i nemogućnosti podmirivanja potraživanja kada se garantira osobnom imovinom, kao i mogućnosti podmirenja potraživanja preko ovrha na kuće za odmor. Vidljivo je da je broj ovrha u županijama gdje prevladavaju kuće sa okućnicama veći u odnosu na broj kuća i stanova, poručuju iz HGK. Tako je na dražbi moguće kupiti kuću s okućnicom u Osječko-baranjskoj županiji za tridesetak tisuća kuna, ali se isto tako u Zagrebu nude kuće i za devet milijuna kuna. Već ranije seljačke su udruge upozoravale da njihovi članovi zbog duga od pet ili deset tisuća eura za kredit za kupnju poljoprivrednih strojeva gube imovinu vrijednu stotine tisuća kuna, te da ostaju bez kuća i poljoprivrednog zemljišta jer ih je država poticala da se ozbiljno upuste u poduzetništvo u poljoprivredi kako bi bili spremni za ulazak u EU. Umjesto napretka oni gube imovinu.