Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrančić neće obilježiti oslobođenje Zadra u II. svjetskom ratu

19.10.2010. 22:00
Vrančić neće obilježiti oslobođenje Zadra u II. svjetskom ratu


Neće biti niti kompromisnog polaganja vijenca na Narodnom trgu, uobičajenog za obilježavanje antifašističkih obljetnica, koje je uveo još Živko Kolega kako bi izbjegao polaganja vijenaca pod spomenik na kojem je zvijezda


Udruga antifašističkih borca i antifašista Zadarske županije 31. listopada će, polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima u NOB-u na Gradskom groblju, obilježiti  66. obljetnicu oslobođenje Zadra u II. svjetskom ratu. Riječ je obilježavanju ulaska Zadarskog partizanskog odreda u Zadar 31. listopada 1944. godine.
– Činimo to u znak sjećanja na oslobođenje grada Zadra koje ima veliko značenje u slamanju fašizma, ne samo u našoj domovini, već cijeloj Europi, stoji u dopisu kojeg je tim povodom uputio Nikola Dobre, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.
Zadarski antifašisti položit će vijenac i  na Središnji križ u spomen na pale branitelje u Domovinskom ratu.
Dobre je u izjavi za Zadarski list kazao kako nisu pozvali predstavnike gradske vlasti da zajedno s njima polože vijence, ali i kako bi „trebalo da imaju razumijevanja za obilježavanje ove obljetnice”.
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić prošle je godine, zajedno sa županom Stipom Zrilićem i ministrom Božidarom Kalemetom, sudjelovao na svečanoj akademiji u organizaciji zadarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista koja se održala pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, no ove godine nema svečanosti, ni predsjedničkog pokroviteljstva, pa gradska vlas neće sudjelovati u obilježavanju sjećanja na 31. listopada 1944 godine. Neće biti niti kompromisnog polaganja  vijenca na Narodnom trgu uobičajenog za obilježavanje antifašističkih obljetnica koje je uveo još Vrančićev prethodnik Živko Kolega kako bi izbjegao polaganja vijenaca pod spomenik na kojem je zvijezda.
Posredstvom stručne suradnice za informiranje i protokol  Ivane Dadić, gradonačelnik Vrančić  je za naš list poručio kako u povodu sjećanja na 31. listopada 1944. gradska uprava neće položiti vijenac na Narodnom trgu, dodajući kako su on i članovi gradske uprave tradicionalno položili vijenac 25. rujna kada se obilježava spomendan donošenja odluke ZAVNOH-a o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji.
– Činjenica je da je hrvatska država stvorena u NOB-u, činjenica je da je grad Zadar oslobodio Zadarski partizanski odred sa zvijezdom petokrakom na čelu, činjenica je da je partizan postavio na sv. Stošiju hrvatsku trobojnicu s petokrakom, i to je nepobitno. Antifašisti su pobjednici u II. svjetskom ratu i ni u kom slučaju ne mogu  dozvoliti  da se tretiraju kao gubitnici od strane sadašnje desnice koja jača. Ta se desnica želi u novijoj povijesti prikazati kao pobjednik u II svjetskom ratu, što je suludo, rekao je Dobre.
Dobre smatra i kako gradske vlasti nisu adekvatno reagirale na nedavnu najavu Franca Luxarda, koji se tutulira „gradonačelnikom slobodne općine Zadar u egzilu”, o obnavljanju traženja da Italija dodijeli zlatnu medalju zadarskoj gradskoj upravi iz 1943. na 1944. godinu.
– Gradonačelnik i Gradsko vijeće trebali su protestirati, ocijenio je Dobre.