Vrančić neće obilježiti oslobođenje Zadra u II. svjetskom ratu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
danobrane1009_vrancic
Zvonko KUCELIN
Vrančić i zvijezda i dalje u "ratu"

Udruga antifašističkih borca i antifašista Zadarske županije 31. listopada će, polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima u NOB-u na Gradskom groblju, obilježiti  66. obljetnicu oslobođenje Zadra u II. svjetskom ratu. Riječ je obilježavanju ulaska Zadarskog partizanskog odreda u Zadar 31. listopada 1944. godine.

- Činimo to u znak sjećanja na oslobođenje grada Zadra koje ima veliko značenje u slamanju fašizma, ne samo u našoj domovini, već cijeloj Europi, stoji u dopisu kojeg je tim povodom uputio Nikola Dobre, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.

Zadarski antifašisti položit će vijenac i  na Središnji križ u spomen na pale branitelje u Domovinskom ratu.

Dobre je u izjavi za Zadarski list kazao kako nisu pozvali predstavnike gradske vlasti da zajedno s njima polože vijence, ali i kako bi „trebalo da imaju razumijevanja za obilježavanje ove obljetnice".

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić prošle je godine, zajedno sa županom Stipom Zrilićem i ministrom Božidarom Kalemetom, sudjelovao na svečanoj akademiji u organizaciji zadarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista koja se održala pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, no ove godine nema svečanosti, ni predsjedničkog pokroviteljstva, pa gradska vlas neće sudjelovati u obilježavanju sjećanja na 31. listopada 1944 godine. Neće biti niti kompromisnog polaganja  vijenca na Narodnom trgu uobičajenog za obilježavanje antifašističkih obljetnica koje je uveo još Vrančićev prethodnik Živko Kolega kako bi izbjegao polaganja vijenaca pod spomenik na kojem je zvijezda.

Posredstvom stručne suradnice za informiranje i protokol  Ivane Dadić, gradonačelnik Vrančić  je za naš list poručio kako u povodu sjećanja na 31. listopada 1944. gradska uprava neće položiti vijenac na Narodnom trgu, dodajući kako su on i članovi gradske uprave tradicionalno položili vijenac 25. rujna kada se obilježava spomendan donošenja odluke ZAVNOH-a o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji.

- Činjenica je da je hrvatska država stvorena u NOB-u, činjenica je da je grad Zadar oslobodio Zadarski partizanski odred sa zvijezdom petokrakom na čelu, činjenica je da je partizan postavio na sv. Stošiju hrvatsku trobojnicu s petokrakom, i to je nepobitno. Antifašisti su pobjednici u II. svjetskom ratu i ni u kom slučaju ne mogu  dozvoliti  da se tretiraju kao gubitnici od strane sadašnje desnice koja jača. Ta se desnica želi u novijoj povijesti prikazati kao pobjednik u II svjetskom ratu, što je suludo, rekao je Dobre.

Dobre smatra i kako gradske vlasti nisu adekvatno reagirale na nedavnu najavu Franca Luxarda, koji se tutulira „gradonačelnikom slobodne općine Zadar u egzilu", o obnavljanju traženja da Italija dodijeli zlatnu medalju zadarskoj gradskoj upravi iz 1943. na 1944. godinu.

- Gradonačelnik i Gradsko vijeće trebali su protestirati, ocijenio je Dobre.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika trimer23
Vrančić jest politička figura bez težine...šete bandjere ili kako vitar puše. Pa i njegov dolazak u Zadar je bio po direktivi nekadašnje partije. Taj kratkovidnik nikako da razluči da je antifašizam, kao i naš Domovinski rat, najprije borba protiv agresora, porobljivača...Međutim, kad vidim ovog Dobru, starog komunjaru...koji umjesto da spaja, razdvaja ljude po preživljenim ideologijama, svađa se s, za razliku od njegovih, legalno izabranom vlašću..onda mi se smuči..Našla se dva bezličnika, pa nek se uzmu pod ruku...ili i zato moraju pitati svoje šefove
Slika korisnika Farabut
Uglavnom si u pravu, osim u jednom. Evropski antifašizam jest borba protiv agresora, ali jugokomunistička borba za vlast koja se podvaljuje pod terminom antifašizma daleko je od toga. Da su bili borci protiv agresora, digli bi se na ustanak isti dan kad je zemlja okupirana, ali to nisu mogli jer su u to vrijeme bili de facto i de iure kao pripadnici Kominterne saveznici Hitlerovih nacista temeljem sporazuma Ribentrop - Molotov. Ustanak su digli na dan napada Njemačke na Sovjetski Savez i time dali do znanja tko im je gazda i što im je glavni cilj borbe. Ukratko, kako kažeš, morali su pitati svoje šefove što im je činiti. Hrvatski patrioti i demokrati ne mogu se potpisati niti pod jedno glavno obilježje borbe takvih 'antifašista', a to su, Jugoslavija, jednopartijska diktatura i masovni poslijeratni zločin. Tko podržava tu vrstu antifašizma, svjesno ili nesvjesno podržava i rušenje i Zadra i Vukovara počinjeno nimalo slučajno pod istim simbolom i u ime iste ideologije.
Slika korisnika jug
Farabut Uglavnom si u pravu, ali kako se onda Zadar nakon II sv. rata našao u Hrvatskoj? I triba li to slaviti? Po tvome ispada da ne. Zašto se u Evropi slavi dan pobjede nad fašizmom kad su i saveznici činili zločine (bombardiranje Dresdena npr.). Triba li onda slaviti Domovinski rat ako je pala i jedna nevina žrtva na suprotnoj strani? Uglavnom si u pravu, ali pravi odgovor nisi dao!!!
Slika korisnika trimer23
Ugodno me iznenađuje razina gledanja na ovaj problem. Ma svi oni koji imaju imalo u glavi će se složiti u sintagmi antifašizam DA, crveni komunistički teror NE. Međutim, hrvatski antifašisti su se borili s zvijezdom petokrakom na glavi, a mi u Domovinskom ratu s šahovnicom...i to je povijesni fakt kojeg ne možemo izbrisati. Potpuno razumijem one kojima su učinjena zla od onih koji su na kapi imali petokraku. Takve ne treba siliti, pa čak kad su i dužnosnici, da postavljauju vijence po tu istu petokraku. Oni koji nemaju takve traume, kao što je Vrančić...nemaju što ići pod rep onima koji su ga postavili...
Slika korisnika Farabut
Naravno da treba slaviti samo imaš jednu tešku logičku pogrešku gdje zločinačku ideologiju stavljaš u istu ravninu sa svakim zločinom. I zato ti se i događa da ćeš pojedinačne zločine u Domovinskom ratu staviti u isti kontekst s organiziranim egzekucijama desetaka i desetaka tisuća civila i ratnih zarobljenika poslije rata. Nema te vojske u povijesti čovječanstva koja u vrijeme rata nije počinila veći ili manji zločin bez obzira na opravdanost ciljeva borbe. O tome ovdje nije riječ. Riječ je o tome da se jugoslavenski 'antifašizam' zalagao za one 'vrijednosti' koje su danas protuustavne, a to su u prvom redu Jugoslavija i jednopartijska diktatura. I danas zaista samo mala djeca mogu povjerovati u povijesnu krivotvorinu da je komunistička borba za vlast mogla proizvesti bilo kakve posljedice po sudbinu Zadra mimo rezultata borbe velikih sila i njihovih poslijeratnih odluka. Kad bi to bila istina, Tito je mogao zadržati i Trst i Korušku koje je već zauzeo svojim trupama. I da je odluka saveznika bila da napusti Zadar, napustio bi ga bez pogovora. Drugim riječima, odluke ZAVNOH-a o pripojenju Zadra matici domovini imale bi istu 'vrijednost' kao i proglas one nesereće Pavelića koji je po kapitulaciji Italije donio 20. rujna 1943. "Zakon o upravi o oslobođenim krajevima na Jadranu" i time donio odluku o pripojenju Zadra NDH-u. A niti je Zadar svojom vojskom oslobađao ni od Talijana ni od Nijemaca, kao što ga ni Tito nije oslobađao ni 1943. kad je Italija kapitulirala, a nije ni 1944. kad su ga Nijemci zbog ukupnog stanja na evropskim ratištima već napustili. Ukratko, ako netko traži datum pripojenja Hrvatskoj, onda to može biti samo 10. veljače 1947. kad su velike sile, ponavljam, velike sile pobjednice odlučile Pariškom mirovnim ugovorom da Zadar pripadne tadašnjoj državi. Ja osobno kao datum oslobođenja Zadra smatram 17. listopada 1991. kad ga je napustio zadnji vojnik sa zvijezdom petokrakom.
Slika korisnika jug
Farabut Zločini komunističkog režima nemaju veze s ovom pričom. Oni su zasebna tema. "Naša" prošlost je samo naša i ako je mi nečemo poštivati, tko će? Usput, zločin je zločin, bio on ideološki uokviren ili ne!(Pitaj žrtvu.) Po toj logici tad ni 17. listopada 1991. (dan kad je posljednji vojnik s petokrakom napustio Zadar) ne bi mogao biti dan oslobođenja već 15. siječnja 1992., dan kad su "velike sile" odlučile priznati samostalnu Hrvatsku, a ni dr Tuđman nema nekih posebnih zasluga jer su "tako" odlučile "velike sile". Takav način razmišljanja nema smisla...
Slika korisnika berekin
i što sad? zar su svi oni koji su i onda imali nekakve ideale zločinci? zbog takvih nam stavova danas odvode generale kao ratne zločince! svi vi govorite dobro, ali ono što je bilo ne može se izbrisati i ne može se reći da je sve bilo loše. na kraju, generacije su odrasle slaveći antifašističku borbu.