Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Udruženim snagama do prava

19.10.2011. 22:00
Udruženim snagama do prava


Sada zaposleni i ranije zaposleni radnici propalih, ali i aktivnih tvrtki s područja Zadarske županije samoorganizirali su se u želji da se na temelju radničke solidarnosti izbore za određene prava za koja su zakinuti, ističe Marić


Nakon što je Mile Marić, predsjednik Udruge invalida rada Zadar, pozvao sve bivše zaposlenike propalih firmi Zadarske županije da se učlane u Samostalni sindikat Hrvatske, njegovo se članstvo svakodnevno povećava. Kako je istaknuto, ovom su prilikom pozvani svi bivši zaposlenici propalih firmi s područja Zadra, Benkovca, Obrovca, Paga, Biograda i Gračaca kako bi zajedno jači dobili zaostale plaće i otpremnine, dionice, kamate te reviziju privatizacije svih firmi.
– Odaziv na učlanjenje je jako dobar, a do sada se prijavilo oko 120 ljudi i svakodnevno nam se javljaju novi članovi. Akcija ide dalje i siguran sam da ćemo udruženim snagama lakše ostvariti svoja prava, kazao je Marić, istaknuvši da trenutačno čekaju odgovor SSSH Zadarske županije o osnivanju koordinacijskog odbora koji je predložio Samostalni sindikat.
Kako je pojasnio, predviđeni koordinacijski odbor sastojao bi se od 16 članova, bivših zaposlenika propalih zadarskih firmi kroz koji bi potraživali zaostale plaće, otpremnine, koje nitko nije dobio, dionice i zatezne kamate te odštete za ozljede na radu koje pojedinim radnicima nisu isplaćene.
– Sada zaposleni i ranije zaposleni radnici propalih, ali i aktivnih tvrtki s područja Zadarske županije samoorganizirali su se u želji da se na temelju radničke solidarnosti izbore za određene prava za koja su zakinuti. Bilo radnici likvidiranih tvrtki, tvrtki koje rade, ali ne isplaćuju plaće, bilo tvrtki koje nemaju problema u poslovanju, ali radnici žele podržati legitimnu borbu svojih kolega za svoja prava, pojasnio je Marić, naglasivši da u ovu svrhu žele oformiti koordinacijski odbor, a ako im to ne bude odobreno, nastojat će organizirati posebnu udrugu.
Među tvrtkama koje se ovdje spominju Marić je istaknuo: Transport Zadar, Croatiju Zadar line, Tvornicu kože, Bagat, TIZ, Plodine, GP Jadran, GP Zadar, Put, Prigorku, PZ Vukšić, Polikem, Vinilplastiku, Pagplastiku, GP Radnik, Elektroniku, Tvornicu duhana BAT, Dalmu, Zadranku, Tankerkomerc, Nautu Lamjanu, Jugoplastiku, Tvornicu pašte Jadran te druge tvrtke iz Gračaca, Biograda i Obrovca.
Marić je također istaknuo da je s DORH-om postignut dogovor o reviziji pretvorbe, koju će pokrenuti Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, s obzirom da je izmijenjen zakon prema kojem pretvorbeni kriminal ne zastarijeva.