Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U “novu EU” sa strepnjom i oprezom!

Autor: Hana Radulić

19.10.2012. 22:00
U “novu EU” sa strepnjom i oprezom!


Na takve prijedloge gledamo s dozom opreza, pa i strepnje. Premijer Milanović je očito želio priopćiti da Hrvatska mora prije svega voditi računa o svojim nacionalnim interesima, među kojima je donošenje proračuna jedno od krucijalnih pitanja, kaže Živko Kolega iz HDZ-a


Izjava hrvatskoga premijera Zorana Milanovića o eventualnoj mogućnosti raspisivanja novog referenduma vezanoga uz hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, unijela je popriličnu zbunjenost među građane.
Premijer je, naime, uoči summita čelnika zemalja EU koji je prekjučer započeo u Bruxellesu, domaćoj javnosti uputio dramatično upozorenje kako je Hrvatska “potpisala jedan ugovor, a ovo o čemu ja gledam da se razgovara zadnjih devet mjeseci je nešto drugo. Hrvatski građani će se o svim ovim stvarima morati očitovati možda i na nekim oblicima referenduma”, izjavio je još Milanović, zaključujući kako je riječ o jako važnim stvarima koje se tiču “naše sudbine, našeg identiteta i našeg džepa.”
Kada bi taj novi referendum bio organiziran zasad nije poznato, a nije jasno niti o kakvom bi se referendumskom očitovanju radilo, s obzirom da je Hrvatska pred vratima Unije.
Nacionalni interesi prije svega
Sigurno je jedino to da je premijerova izjava dana u kontekstu aktualnih i prijepornih dogovora članica Unije oko fiskalne i bankovne unije koje se pokušavaju uvesti, a potaknuta je kontroverznom izjavom njemačke kancelarke Merkel, dane neposredno pred summit, o tome da se napredak može postići ako se Europskoj uniji daju prava na intervenciju u nacionalne proračune koji nisu u skladu s ugovorenim Paktom o rastu i stabilnosti.
Drugim riječima, Europska unija dobila bi pravo veta na nacionalne proračune i praktički mogućnost direktne kontrole državnih blagajni članica.
Da se takvim najavama, koje dolaze od strane moćne članice Unije kakva je Njemačka, treba itekako pridati pozornost smatra dr. Živko Kolega iz HDZ-a, koji ističe:
– Na takve prijedloge gledamo s dozom opreza, pa i strepnje. Svjesni smo da je Europska unija, kojoj Hrvatska uskoro pristupa, tvorevina i s elementima državnosti, a Hrvatska se u prošlosti “opekla” s asocijacijama od kojih je posljednja bila Jugoslavija. Premijer je očito želio priopćiti da Hrvatska mora prije svega voditi računa o svojim nacionalnim interesima, među kojima je donošenje proračuna jedno od krucijalnih pitanja, kaže Kolega.
Omerka Šarić iz SDP-a premijerovu izjavu o referendumu, kao ni potencijalnu opasnost od mogućeg zadiranja u hrvatski proračun od strane EU, nije željela komentirati, poručujući kako o tome ništa ne zna, te da se obratimo glasnogovornici Zorana Milanovića.
Otvoriti javnu raspravu
Vesna Sabolić iz HNS-a kaže kako premijerova izjava nije nova ni neočekivana jer je došlo do novih prijedloga oko funkcioniranja EU-a, te je, ističe Sabolić, potrebno otvoriti ovo pitanje kroz široku javnu raspravu kako bismo dobili što više informacija i utvrdili imamo li konsenzus oko ulaska u EU i pod ovim okolnostima.
– Hoće li nam za to biti potreban referendum ovisi o rezultatima te rasprave. Prava ozbiljna politika je pretvaranje mogućeg u stvarno i zato moramo znati koje su sve mogućnosti i koji rizici koji nas čekaju u “novoj EU.”
Čestitam premijeru na brzini, otvorenosti i iskrenosti s kojom izlazi pred građane otvarajući ovo pitanje koje je osjetljivo i samo po sebi i po trenutku u kojem se pojavljuje.
Direktna kontrola državnih proračuna od strane EU znači određeno oduzimanje suvereniteta zemalja članica. Koliko to može biti štetno ovisi o mehanizmima zaštite od prekoračenja ovlasti. Samo udruživanje i brisanje granica znači određeno odricanje od dijela suvereniteta, ali nam donosi nove prednosti i slobode kao što su sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Unije, kaže Vesna Sabolić i ističe da je najvažnije pitanje točne procjene što građani Hrvatske gube, a što dobivaju ulaskom u EU i imamo li vremena za odugovlačenje ovih procjena. Važno je znati da se ovi uvjeti odnose na sve članice EU, dakle za sve vrijede ista pravila, zaključuje Sabolić.
Komentar Ivana Miličevića iz HSP-a bio je kratak i jasan, a svodi se na tvrdnju kako će Hrvatska ionako biti prisiljena prihvatiti sve odluke koje se u Bruxellesu donesu, neovisno o svojim nacionalnim interesima.
– Bit će tako kako EU odredi, ustvrdio je Miličević.
Očito je da Hrvatskoj kao članici Unije predstoje velike promjene, od kojih neke nisu, kao što je upozorio premijer Milanović, bile dijelom pristupnih pregovora, promjene koje bi u budućnosti mogle uključivati čak i tako drastične ovlasti koje bi EU kao “naddržava” mogla dobiti poput kontrole nacionalnih proračuna.