Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nacionalni park Paklenica proslavio 64. rođendan

19.10.2013. 22:00
Nacionalni park Paklenica proslavio 64. rođendan


Djelatnici Javne ustanove NP Paklenica upravo su najzaslužniji za to da se ne poremeti osjetljiva ravnoteža između ove dvije strane, s tim da se zaštita okoliša uvijek stavlja na prvo mjesto što svi trebaju poštovati


Šezdeset i četvrta obljetnica od osnutka NP Paklenice jučer je obilježena filmskim pogledom u ljepotu Velebita i njegovu blisku povijest u Domovinskom ratu te prezentiranjem projekta koji ima za cilj dodatno približiti Paklenicu lokalnoj zajednici. U sklopu Hotela Alan prikazani su promotivni film Kameno srce – Nacionalni park Paklenica, dokumentarni film Velebitska priča koja govori o životu pripadnika Planinske satnije Velebit i predstavljen je prvi broj časopisa Paklina. Javna ustanova NP Paklenica na originalan način obilježila je dan osnutka drugog najstarijeg nacionalnog parka u Hrvatskoj rukovodeći se principom da slika vrijedi više od tisuću riječi.
NP Paklenica je primjer oživljene ljepote, očuvane prirode od koje živi lokalna zajednica. Djelatnici Javne ustanove NP Paklenica upravo su najzaslužniji za to da se ne poremeti osjetljiva ravnoteža između ove dvije strane, s tim da se zaštita okoliša uvijek stavlja na prvo mjesto što svi trebaju poštovati.
– Od proglašenja Nacionalnog parka Paklenica 1949. godine na ovom prostoru se osjeća veći broj turista u pred i post sezoni. Ljudi dolaze ovdje na penjanje zbog čega naša mjesta imaju mnogo dužu sezonu u odnosu na druge. Nacionalni parkovi su nacionalno blago i njima se mora omogućiti posjećivanje, ali se pri tome stalno mora paziti na zaštitu prirode, kaže ravnatelj NP Paklenica Zlatko Marasović.
Takvih gostiju je u prvih osam mjeseci ove godine u NP Paklenici bilo 90.000. Ravnatelj Marasović najavljuje planove za budućnost procijenjene vrijednosti 6,5 milijuna kuna.
– U planu imamo dovršenje posjetiteljskog centra, nove pristupne ceste i dvije nove ulazne recepcije. Jedna bi bila iz pravca Velikog rujna, a druga u Ličko-senjskoj županiji na Bunovcu. U planu nam je opremanje planinarskog doma i lugarnice s biološkim pročišćivačem otpadnih voda, kaže Marasović.